24 Mayıs 2020 12:26

İzlandalı volkan belgeselcisi Vilhjalmur Knudsen yaşamını yitirdi

İzlandalı belgesel filmci Vilhjalmur Knudsen 76 yaşında yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İzlandalıların “Villi” olarak adlandırdıkları volkan patlamalarını belgeselleştiren filmci Vilhjalmur Knudsen 76 yaşında yaşamını yitirdi.

Knudsen, son zamanların en büyük volkan patlamalarını filmleştirmekle tanınıyor. 1973 yılında Heimaey ardından da Hekla ve Katla'daki volkan patlamalarını filme almıştı.

14 Mayıs 1944'de doğan Knudsen'in babası Osvadur bir boyacı ve amatör bir filmci, annesi Maria Olafsdottir bir sanatçıydı.

Kundsen, 13 yaşlarındayken doğa resimleri çeken babasıyla birlikte İzlandayı dolaştı. Babasıyla birlikte 1963 ve 1967 yıllarında İzlanda’nın güney sahillerinde yer alan Surtsey Adasındaki volkanik patlama ve değişimleri görüntüledi.  

Daha sonra da İngiltere’ye giderek Londra Film okulunda eğitim gördü. Eğitimini tamamlamasından sonra İzlanda’ya dönen Knudsen, 1973 yılında Heimaey’deki volkan patlamasının belgeselini çekti.

Knudsen, volkan patlamalarının yol açtığı sonuçları inceleyen ve tartışmaya açan bir sanatçıydı. Sveitin belgeselinde Örafasviet’te 1362’de gerçekleşen volkan patlamasından sonra bölgenin insansızlaşmasını ele alan bir belgesel yaptı.

Başkent Reykjavik’te “Red Rock Cinema” adını verdiği küçük bir salonda turistlere volkan patlamaları filmlerini gösteren Knudsen, 2012 yılında doğa ve halk yaşamını betimleyen filmlerinden dolayı İzlanda Film Ödülüne layık görülmüştü.

ÖNCEKİ HABER

İş kazası sorası tazminatsız işten atıldı

SONRAKİ HABER

Hatay'da yağmur su baskınlarına neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...