24 Mayıs 2020 10:18

Danimarka, Baltık Denizi’ne 290 bin metreküp lağım suyu boşaltacak

Kopenhag’da bazı binaların tadilatı dolayısıyla kanalizasyon 5 gün kullanılamayacak. Bu süre boyunca lağım suyu 1,5 kilometrelik Skovshoved sahiline bırakılacak. 

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Danimarka bugünden itibaren 5 gün boyunca Baltık Denizi’ne 290 bin metreküp lağım suyu boşaltacak. 

Başkent Kopenhag’ın Nordhavn semtinde binaların tadilatı dolayısıyla lağım boruları 5 gün süresince kullanılamayacak. Bu süre zarfında “200 yüzme havuzu dolusu” lağım suları 1,5 kilometrelik Skovshoved sahiline bırakılacak. 

Belediyelerin lağım sularını denize boşaltma kararı almasına doğa kuruluşları ve Danimarkalı politikacılar tepkili. Helingör’de görev yapan Deniz Biyologu Jens Peder Jeppesen, binlerce ton fosfor, nitrojen ve diğer organik artıkların denizdeki yaşam için tehdit oluşturacağını söyledi. 

Olanları önceden tam olarak bilmenin çok zor olduğunu belirten Jeppesen, “Ama bir şey kesin: Daha kötü olacak. 5 gün süresince göreceli olarak büyük miktarda lağım sularının sonuçları olacak” dedi. 

Radikal Sol Parti Milletvekili Martin Lindegaard, “Çok basit olarak büyük miktarlarda nitrojen ve fosforu suya akıtma düşüncesine nasıl geldiklerini anlayamıyorum” diyerek lağım sularının denize salınmasına tepki gösterdi.

ÇEVRE BAKANI DA LAĞIM SULARININ DENİZE SALINMASINA TEPKİLİ

Kopenhag’ın Osterbro Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Allan Marouf TV 2’ye  2017 yılında atıklardan dolayı 7 plajın kapatılmak zorunda kaldığını hatırlattı ve aynı şeylerin tekrarlanabileceği uyarısında bulundu. 

Sosyal Demokrat Parti üyesi Çevre Bakanı Lea Wermelin de, lağım sularının Baltık Denizi’ne akıtılmasına tepki gösterdi ve belediyelere daha elverişli yöntemlerle sorunu çözmeleri önerisinde bulundu.

Ritzau haber ajansına yaptığı açıklamada “Belediyelerin aldıkları karara benim müdahale etme hakkım yok. Bundan dolayı belediyelere planladıkları atıkları durdurmaları ve başka alternatif bulmaları çağrısında bulunuyorum” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Bayram sonrasında vaka sayısı 500’e düşerse yeni gevşeme kararları gündeme gelecek

SONRAKİ HABER

Gençler, İsveç’in korumayan "korona stratejisini" protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...