14 Nisan 2011 08:16

BAT’ta polis zoruyla çalışma

Samsun’da kurulu BAT Sigara fabrikasında direnişteki 52 işçi gözaltında tutuluyor. Ayrıca direnişçi işçilerin fabrika dışında kurdukları çadırlar polis tarafından sökülürken, atılmadıkları halde, işten atıldıkları için direnen arkaşlarına destek vermek için üretimi durduran 200 işçi polis tara

BAT’ta polis zoruyla çalışma
Paylaş

BAT Fabrikası yetkilileri, polis tarafından zorla içeri sokulan işçilere üretime başlamaları için baskı yapıyor. 

Çadırları sökülmesine rağmen, işçilerin fabrika kapısındaki bekleyişi sürüyor.

DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Çarşamba günü saat 18:00’da Çiftlik Akbank önünde toplanan Samsun emek ve demokrasi güçleri AKP il binasına kadar sloganlar atarak yürüdü. Yürüyüş boyunca işçileri destekleyen ve saldırıları kınayan sloganlar atıldı. Yürüyüş çevredeki halk tarafından alkışlarla desteklendi.

AKP il binası önünde yapılan ortak basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü Uğurcan Albak okudu. Albak açıklamasında ülkenin giderek baskı ve zorun egemen olduğu, haksızlığın zorbalıkla kolkola devriye devriye gezdiği bir ülkeye dönüştüğünü söyledi. Polisin işten atılan ve işlerini ekmeklerini savunan TEKEL işçilerine saldırarak gözaltına aldığı, saldırı sırasında direnen  işçilere biber gazı sıkıldığı, ve bazı işçilerin hastanelik edildiği bilgisini verdi.

Albak, “ülkenin kaynaklarını ve bunlardan biri olan TEKEL’i BAT şirketine peşkeş çekenler 120 işçinin keyfi olarak işten çıkarılmasına göz yumanlar, şimdi de patronların canı sıkılmasın, zarar etmesin diye direnen işçilere boyun eğdirmeye çalışıyor, polis zoruna başvuruyor. Özelleştirme her yerde her zaman işsizliktir, yoksulluktur, hukuksuzluktur. İlmizde bundan üç ay önce de  Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ve Gazi Devlet Hastanesi’nde sağlık işçileri işten atılmıştı, onlar da direnişlerine devam ediyorlar.” dedi. (Samsun/EVRENSEL)


‘SENDİKALAR DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERE SAHİP ÇIKMALI’

Son zamanlarda giderek yaygınlaşan işçi direnişleri ve bu direnişlere yapılan haksız saldırılara ve gözaltılara tepki gösteren DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası, BAT ve Mas-Daf örneklerini vererek, sendikalara, direnişteki işçilere sahip çıkma çağrısı yaptı.

Genel İş’ten yapılan yazılı açıklamada, işten çıkarılan ve yaklaşık iki haftadır işe dönüş mücadelesi veren Samsun British Amerikan Tobacco (BAT) işçilerine yönelik polis saldırısı kınandı. Açıklamada, Düzce’de faaliyet gösteren MAS-DAF makine işçileri ve İzmir Konak Belediyesi’ne temizlik işleri yapan taşeron şirketin işten çıkardığı işçilerin direnişlerinin günlerdir sürdüğüne de dikkat çekilerek, işçilerin kitlesel işten çıkarılmalarına karşı kitlesel direnişlerin de sürdüğüne vurgu yapıldı. İşçi sınıfının çalışma koşullarının giderek ağırlaştığına değinilen açıklamada güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığının altı çizildi. Tüm bu saldırıların işçi sınıfı içinde hak arama bilincini geliştirdiğine vurgu yapılan açıklamada gelişen mücadeleye sendikal hareketin sahip çıkması gerektiği vurgulandı.

“İş, ekmek ve sendikal hak mücadelesi veren işçilere yapılan baskı, saldırı ve gözaltılar” konusunda Hükümet’in uyarıldığı açıklamada, Hükümet’e “saldırılara son vermesi”, sendikalara da “direnişteki işçilere sahip çıkılması” çağrıları yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

NATO’da Libya çatlağı büyüyor

SONRAKİ HABER

Tüketici ne tükettiğini bilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...