23 Mayıs 2020 06:42

Aşırı sıcaklar buğdayın verimini düşürdü, üreticiler taban fiyatın artmasını istedi

Adana'da aşırı sıcaklar ve poyraz buğdayın verimini düşürdü. Çiftçi, tohum, gübre gibi girdi fiyatları yüksek olan buğday için taban fiyatının artırılmasını istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) verilerine göre, hükümetin uyguladığı tarım politikalarından ötürü, çiftçi buğday ekmekten vazgeçti. Türkiye’de 2000 yılında 94 milyon dönüm alanda buğday ekimi yapılırken, 2016 yılında 76 milyon dönüme ekim yapılıyor. Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana'da buğday hasadı başladı. Aşırı sıcaklar ve sert esen poyraz nedeniyle bu yıl kentte buğdayın verimi düştü.

GİRDİ MALİYETLERİ PAHALI

Buğdayın bu yıl alım fiyatı 1.65 TL/kg olarak açıklanırken; çiftçi bu durumdan rahatsız. Her yıl girdi maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçi, hükümetin tarımı destekleyecek politika izlemesini bekliyor. Çiftçi Kemal İncekalan, borçla üretim yaptıklarını, bazı çiftçilerin de zarar etmemek için üretim yapmayıp, tarlasını kiraya verdiğini dile getirdi. İncekalan, bir dekar buğday tarlasına yaptıkları girdi maliyetlerini şöyle sıraladı:

“Bir dekara 23 kilo tohum atıldı ve kilogramı 2.6 TL'dir. 20 kilogram taban gübresi atıldı ve kilogramı 1.8 TL'dir. 35 kilogram üre atıldı ve kilogramı 2 TL'dir. Bir dekar bin 400 TL ilaç masrafı var. Bunun biçeri ve işçiliğini de saymıyoruz. Aynı çiftçi sattığı ürünle baş başa kalıyor. Girdiler çok pahalı.”

“TABAN FİYATI YÜKSELTİLMELİ”

Hasat zamanına yakın aşırı sıcakların ve esen sert poyrazın buğday verimini düşürdüğünü belirten İncekalan, “Geçen yıl dekar başına 700 kilogram verim alınan yerde; şuanda en fazla 550 ila 600 kilogramlık bir verim alınıyor. Verim ciddi anlamda düştü. Bazı yerlerde verim daha da düşüktür. Zaten açıklanan taban fiyatı girdileri karşılamıyor. Taban fiyatının yükseltilmesi gerekir” dedi.

'ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ'

Hava şartlarından ötürü buğday veriminde düşüş yaşandığını aktaran TMMOB bağlı ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, kentte buğday hasadına yeni başlandığını ve verimin geçen yıla oranla düşük olduğunu kaydetti.

Bu yıl alım fiyatı 1.65 TL olarak açıklanan buğdayın maliyetini karşılamadığını belirten Korkut, çiftçinin üretiminin devamı için taban alım fiyatının en az 2.03 TL olması gerektiğini vurguladı. Korkut, “Zamansız buğday ithalatlarının olması, tarımda gelecek yıllara göre buğday politikasının üretilmemesi ve Türkiye'de en erken çıkan buğday Adana'dan çıktığı için bölgemizdeki nem oranı yüksek oluşundan dolayı buğday hastalıklarının fazlalığından ilaç maliyetlerinin yüksekliği çiftçiliği daha da mağdur etmektedir. Hükümetinde buğdaya dair Adana için tavan fiyatını erken açıklaması gerekir. Maliyetleri dikkate alması gerekir. Çiftçiyi desteklemesi gerekir” ifadelerini kullandı. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kayyumun "kamu yararı" dediği taşınmaz satışı 25 milyon liralık zarar yaratacak

SONRAKİ HABER

Dr. Yılmaz: Libya’da ‘mavi vatan’ bahane, mesele yayılma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...