23 Mayıs 2020 00:05

HABAŞ’ta ikramiye gasbından sonra bayram parası da kesildi

HABAŞ'ta esnek çalışmaya zorlanarak kısmi çalışma yaptırılan işçilerin ikramiyeleri verilmemişti. Şimdi de kronik rahatsızlığından dolayı idari izindekilere bayram parası verilmedi.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Aliağa’da yer alan HABAŞ Demir Çelik Fabrikasında kısmi çalışma yaptırılan işçilerin ikramiyelerinin ardından bayram parası da kesildi. HABAŞ, bayram öncesi sadece sürekli çalışanlara avans yatırarak adeta cezalandırma yöntemi uyguluyor. Fabrikada örgütlü Türk Metal’in patron sendikası MESS’i ara bulucu yapmaya çalışmasına tepki gösteren işçiler “Bizim sendikamız MESS mi, Türk Metal mi?​” diye sordu.

HABAŞ'ta esnek çalışmaya zorlanarak kısmi çalışma yaptırılan işçilerin ikramiyeleri verilmemişti. Sendika bu sorunu çözemeden fabrika yönetimi başka bir ücret gasbını daha hayata geçirdi. Bu sefer kısmi çalışma uygulanan işçilere, kronik rahatsızlığından dolayı idari izindekilere bayram parası verilmedi. Üstelik bu işçilere ve taşeron işçilere bayram öncesi de maaş avansı yatırmadı ve işçiler bayrama parasız girmek zorunda kaldılar.

İşçilerin ücretleri korona salgını başladığından bu yana büyük oranda düştü. Devletten yardım ve teşvik alan HABAŞ’ın hak gaspları karşısında Türk Metal ise çareyi patron sendikası MESS’te aradı. İşçiler ise HABAŞ yönetiminin “MESS falan tanımam gerekirse de çıkarım, ben istediğimi yaparım” diyerek tutumunu net olarak ortaya koyduğunu söyledi.

SÖZLEŞMEDE VAR AMA VERİLMEDİ

Mayıs ayı avans vakti geldiğinde esnek çalışmayla çalıştırılan işçiler, avanslarının yatırılmadığını gördüklerini, kimisinin avansının ise olması gerekenden düşük olduğunu aktardı. Sadece bir kısım sürekli çalışan işçinin avanslarının olması gerekenden 300-500 TL fazla yatırıldığını ifade eden bir işçi “Bayağı karıştı fabrika. Bu karmaşa içinde kimi işçiler muhasebeyi, kimi sendikayı kimisi de formenlerini aradı durumunu sormak için. Fazla yatanlara bayram ikramiyesi yattığını sandık ama öyle değilmiş. Avansmış yatan, maaşın kalan kısmi ona göre yatacak. Sözleşmede bayram parası var 400 TL falan, kimseye yatırılmadı. Herkes isyanda. Genel müdür ‘Yatırmayacağım kimseye’ demiş, amirler falan öyle diyor. Ayrıca taşeronlara ve kısmi çalışma yaptırılanlara avans da yatmamış. Maaş zamanı alacaklarmış paralarını” dedi.

‘BAYRAMDA BU YAPILIR MI?​’

Kronik rahatsızlığı olduğu için izne ayrılan bir işçi ise şunları söyledi: “Bize yapılan zulüm bitmek bilmiyor. Genel müdür sanki biz izne ayrılmak istemişiz gibi bizim ekmeğimizle oynuyor. Bayrama beş parasız giriyoruz. İstediğimiz fitre zekat değil ki, maaşımızın avansı. Bayram parasını da kesiyor ne hakkı varsa! Mübarek bayramda bu yapılır mı, bunlar hangi dine inanıyor acaba? Sendikacıları arıyoruz, inanılmaz! Sanki onun uşağı olmuş onu aklamaya çalışıyor. Vermiyor dava açacağız diyor. Dava açacağız diyerek ikramiyeleri de gasbettirdiler.”

‘HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

Esnek çalışmayla ayın belli bir bölümü kısmi çalışmaya zorlanan bir işçi ise “Diğer fabrikalarda öyle bir durum yok. İDÇ ya da Bursa’dakiler olsun hep tam. Türk Metal İzmir Şubesi herkese rezil oluyor. Önce ikramiyemiz gitti, alacağız, dava açacağız derken simdi de bayram parası elden gidiyor. Avanslar yatmamış. Habaş müdürü kafasına göre davranıyor. Türk Metal, MESS’ten medet umuyor iyi mi? MESS’i ara bulucu yapmış güya, toplu sözleşmeye uymuyor ya... HABAŞ takmıyor tabii MESS falan, bir tek Türk Metal önemsiyor. Yoksa dava açacakmış sendika. Ben bayrama parasız girmişim, ikramiye avans alamamışım, bu salgın döneminde, bayram gününde sefil olmuşum ama sendika dava diyor. Mahkemeler de kapalı üstelik. Sendika başkanı gelsin buraya göstersin gücünü, ne MESS’i? Bizim sendikamız MESS mi, Türk Metal mi? Pevrul Kavlak ne iş yapıyor acaba, bir defa bile gelemedi buraya, neden korkuyor?​” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 276'ya yükseldi

SONRAKİ HABER

TÜİK Başkanlığına Muhammed Cahit Şirin atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...