23 Mayıs 2020 00:13

Türk-İş üyesi işçiler: Bizim için ne yapıldı ki teşekkür ediliyor?

Türk-İş ve Hak-İş’in patron sendikası TİSK ile ortak yaptığı açıklamaya işçilerin tepki sürüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Türk-İş ve Hak-İş’in patron sendikası TİSK ile bir araya gelerek ortak açıklama yapmasına işçilerin tepkileri sürüyor. Tük-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü işçiler taleplerinin görmezden gelindiğini söyleyerek, “İşçiler için ne yapıldı ki teşekkür edelim? İnsanların sağlığına değil ekonomiye bakıyorlar, işçi için tek bir şey söylemiyorlar” dedi.

Koronavirüs salgın döneminde sağlık emekçileri konfederasyon fark etmeksizin sağlık iş kolundaki sıkıntılara değinerek taleplerini dile getirirken, AVM çalışanları da ‘Normalleşme’ adı altında ilk olarak AVM’lerin açılmasına tepkili. İşçilerin tepkileri sürerken geçtiğimiz günlerde Türk-İş ve Hak-İş’in TİSK ile birlikte ortak açıklamaya imza atması bu tepkileri daha da büyüttü. Özellikle Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler, “Bizlerin sesini duymayıp orada açıklama yapanlar yine işçinin yanında tutum almadılar” diye konuştu.

"İNSANLARIN SAĞLIĞINA BAKMIYORLAR"

Bir AVM işçisi, yapılan açıklamayı gülünç bulduğunu ifade ederek, “Çok da tartışıldı zaten bu konu. İşçiye ilişkin hiçbir açıklamanın olmadığını bir şekilde yine gördük. Bu resmen göz boyamadan başka bir şey değil. Hükümetin yaptıklarına teşekkür ederek mi bir şeyler değişecek sanki?” diye konuştu. AVM çalışanlarının da ciddi risk altında olduğunu söyleyen işçi, ‘Normalleşme’ süreci ile AVM’lerin açılmasına tepki gösterirken, “Her gün temas ettiğimiz kişi sayısı binleri buluyor. Bizim için ne yapıldı? Hâlâ sokağa çıkma yasağına rağmen üretimin devam ettiği yerler var. Özel izinlerle çalıştırılan fabrikalar var. Bunlar için mi teşekkür edeceğiz? Sadece ekonomik olarak bakıyorlar, insanların sağlığı üzerinden değil” dedi.

"ORTAK AÇIKLAMAYI ASGARİ ÜCRET İÇİN YAPSALARDI..."

Bir sağlık işçisi de şunları söyledi: “Türk-İş’in yaptığı asla işçiye dönük değil ki. 1700 TL’lik ödeme ile işçiler nasıl geçinecek mesela? İşverenlere teşvikler devam derken, işçiye dair hiçbir şey yok. İşveren sendikasıyla çok iyi gidiyor demesi, işçide elbette rahatsızlık yarattı. Dışarıdan bakıldığında ‘Ne güzel bir araya gelip açıklama yaptılar’ diye görünüyor, ama bu ortak açıklamayı keşke asgari ücrette de yapsalardı, bu birlikteliği orada gösterselerdi. Ayrıca DİSK niye bunun dışında peki? Onunla niye açıklama yapamıyorlar? İşverenlerle eş güdümlü giden bir durum bu. Oysa tabanda durum böyle değil.”

Yine Türk-İş üyesi bir işçi de “Konfederasyonlar hükümete kalkıp teşekkür ediyor ama işçileri görmüyorlar, hükümet destekleneceğine işçilerin yanında durulması gerekir. Onlar istediği zaman ortak açıklama yapabilir, ama buradaki amaç nedir? Bizi görmezden gelenlerin işveren sendikasıyla açıklama yapmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

"İŞÇİYİ GÖRMEDEN Mİ BUGÜNLER AŞILACAK?"

Sağlık çalışanları, salgın sürecinin en başından beri görünmez olduklarını ifade ederek, “Biz işçiler olarak mağduruz, iyi giden bir şey yok. Biz, sağlık işi ekip işi dedikçe ayrıştırma ve zorbalıkla karşı karşıyayız. İnsanları ayrıştırmak yerine herkese adil ödeme yapılmalı. Sağlık çalışanının hakkı ödenmez dediler ve ödemediler, bizi açlığa sefalete mahkum ettiler. Biz bu haldeyken hangi ortak açıklama bizim için yapılmış olabilir ki? Taleplerimizi görmezden gelenlerin, ‘Bugünleri ortak akılla aşacağız’ söylemleri boşa düşüyor, çünkü bizi görmeyen ortak aklın bizim yerimize çıkıp açıklama yapmasını kınıyoruz. İşçiyi görmeyen ortak akılla bugünler aşılamaz” diye konuştu.

Reklam