22 Mayıs 2020 15:10

Lüleburgaz Deresi'nde kirliliğe sebep olan işletmeler hakkında belediyede veri yokmuş

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunun başvurusuna yanıt veren Lüleburgaz Belediyesi, derenin kirletildiğine dair ayrıntılı bilgilerinin bulunmadığını belirtti.

Fotoğraf: Ali Can Zeray/DHA

Paylaş

Lüleburgaz Deresi’ni kirleten fabrikaların tespiti ve dereden kirlilik analizi için numune alınmasına ilişkin Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunca yapılan başvuruyla ilgili hazırlanan rapora göre, numune sonuçlarının yanı sıra Devlet Su İşlerinin (DSİ) dere üzerinde sadece debi kontrolü yaptığı ve kirlilik kontrolü yapmadığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün işletmeler tarafından dereye deşarj edilen kirlilik hakkında verilerinin olmadığı öğrenildi. Öte yandan müdürlüğün, bu yönde bir talep olmasına rağmen dere boyundaki fabrikaların bilgisini veremeyeceğini açıkladığı bildirildi.

Görünüm gazetesinden Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre, Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunun Lüleburgaz Deresi’ni kirleten fabrikaların tespiti ve dereden numune alınması yönünde yaptığı başvuru sonrasında, yıllardır kirli akan Lüleburgaz Deresi’ndeki kirlilik yükü hakkında bir çalışma yapılmadığı ortaya çıktı.

Bununla birlikte sorumluluk alanı olmamasına rağmen Lüleburgaz Belediyesinin de konuya el atarak dereden detaylı bir kimyasal analiz yapılabilmesi için Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne numune aldırttığı öğrenildi.

KİRLİLİK VERİLERİ YOKMUŞ

Tüm bunların yanı sıra yaklaşık 30 yıldır kirli akan ve yurttaşların her fırsatta temizlenmesi için talepte bulunduğu Lüleburgaz Deresi hakkında herhangi bir kirlilik analizinin yapılmadığı da ortaya çıktı.

Lüleburgaz Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğünün verdiği yanıtta, deredeki kirliliğin türü ve boyutları hakkında bilgi talep edilmesi üzerine Kırklareli İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüyle görüşme yapıldığı bildirildi. Yapılan görüşme sonucunda müdürlük yetkililerinin dereye deşarj edilen kirlilik yükleri hakkında verilerinin olmadığını belirttiği ve bu dönemde faaliyeti devam eden veya duran işletmeler hakkında bilgi verilemeyeceğini bildirdiği öğrenildi.

DSİ SADECE DEBİ KONTROLÜ YAPMIŞ

Öte yandan belediyenin, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğüne sadece kimyasal analiz yaptırmayıp dereyle ilgili yazılı başvuruda bulunduğu öğrenildi.

DSİ’nin belediyeye verdiği cevabın ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne benzer olduğu görüldü. DSİ’den yapılan açıklamada Ergene Nehri üzerinde Lüleburgaz İlçesi sınırlarında iki noktada debi kontrolü yapıldığı ancak kirlilik yükü kontrolü yapılmadığını belirttiği öğrenildi.

NUMUNE SONUÇLARI İNCELENİYOR

Öte yandan Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunun talebi üzerine yapılan kimyasal analiz sonuçlarının uzman kişilere gönderildiği ve incelendiği belirtilirken ilk alınan bilgiler derenin kirlilik oranının yüksek olduğu yönünde oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Menemen TOKİ’de yaşayan kadınlar: Buralarda halk sağlığını düşünen, önlem alan yok

SONRAKİ HABER

Kazım Öz'ün Dûr (Uzak) belgeseli erişime açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...