22 Mayıs 2020 14:31

HDP'li Kemal Peköz, tarım işçilerinin barınma koşullarını Fuat Oktay’a sordu

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, salgın sürecinde sağlıksız koşullarda çalıştırlan mevsimlik tarım işçilerinin barınma sorununu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Fotoğraf: Volkan Pekal | Evrensel

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, salgın sürecinde sağlıksız koşullarda çalıştırlan mevsimlik tarım işçilerinin barınma sorununu TBMM gündemine getirdi.

Peköz, mevsimlik tarım işçileri için salgın sürecinde Valiliklerin kontrolünde Mevsimlik Tarım İşcileri Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına rağmen çadır yerleşim alanlarının salgına uygun hale getirilmediğini ve hijyenin sağlanması için gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti.

Evrensel'in de “Korona günlerinde okul tatil, öğrenciler tarlada” başlıklı haberle gündeme getirdiği Yüreğir’de soğan hasadı yapmak için bulunan mevsimlik işçilerin barınma koşullarını soran Peköz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

  • Yüreğir’de soğan hasadı yapan mevsimlik tarım işçilerinin barınma ve çalışma koşulları hakkında çıkan haberler doğru mudur?
  • Salgın önlemleri kapsamında hasada geç başlayan ve seyahat için daha fazla masraf yapmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri için bir destek programınız olacak mıdır?
  • Mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle seyahat etmek zorunda kalan çocukların eğitim hayatlarının aksamaması için bir planlamanız var mıdır?
  • Mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları illerdeki sosyal ve ekonomik yardımlardan faydalanabilmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır?
  • Mevsimlik tarım işçiliği yapanların genellikle kalabalık bir şekilde çadırlarda kaldığı bilinmektedir. Sosyal mesafe kuralları gereği, çadırlara alternatif barınma alanları sağlamak veya çadır sayısını artırmak gibi planlamalar yapılmakta mıdır? Bu gibi planları kimin icra etmesi, masrafları kimin karşılaması beklenmektedir?
  • Bir çadır yerleşkesinde Kovid-19 vakası çıkması durumunda alınacak tedbirler nelerdir? Böyle bir durumda tüm çalışanlara karantina uygulanırsa, bu kişilere ödemelerin devam etmesi için bir tedbir alınmış mıdır?
  • İşçiler ve aileleri arasında bulaşı riskini azaltmak amacıyla ateş ölçümü dışında düzenli tarama tedbiri almayı, örneğin bu kişilerin tümüne test yapmayı planlıyor musunuz?
  • İşçilerin ve ailelerinin yaşam ve çalışma alanlarında yeterli kişisel koruma malzemelerine ulaşmasında sorun yaşanmaması için alınan tedbirler nelerdir? Bu malzemelere işçiler nasıl ve nereden ulaşmaktadır?
  • Yeterli sayıda seyyar tuvaletin kurulması, yeterli su, sabun ve benzeri hijyen malzemesinin tedariki nasıl, kim tarafından sağlanacaktır? Masrafları kimin karşılaması beklenmektedir?
  • İşçilerin çalışma alanlarına güvenli ulaşımı için nasıl tedbirler alınmıştır?
  • Aileleriyle birlikte göç eden çocukların çalıştırılmasının önlenmesi amacıyla ailelere ekonomik destek sağlamayı düşünüyor musunuz?

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İTÜ’de yaz okulu talebi kabul edildi

SONRAKİ HABER

Şair ve Yönetmen Orhan Alkaya: Hiçbir zaman yenilmek üzerine kurmam hikayemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...