22 Mayıs 2020 07:45

Adana Tabip Odası Kovid 19 için ikinci dalga uyarısında bulundu

Adana Tabip Odası, Kovid-19 pandemisinde ikinci dalga olasılığı varken ekonomik gerekçelerle normalleşme sürecine girilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kovid-19 pandemisinin dünyada ve Türkiye’de devam ettiğinin altını çizen Adana Tabip Odası Yönetimi, yaptığı yazılı açıklamada Kovid-19 pandemisinde ikinci dalga olasılığı varken ekonomik gerekçelerle normalleşme sürecine girilmesinin doğru olmadığını belirtti.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILMASA CİDDİ SAKINCALAR GELECEK

Yapılan açıklamada, “Uzmanlar, salgın henüz kontrol altına alınmadığı gibi ikinci bir dalga olasılığından söz etmekte iken tüm dünyada ekonomik gerekçeler ile normalleşme sürecine girme eğilimi başlamıştır. Henüz hastanelerin çoğu pandemi kapsamındayken ve elektif cerrahilerin ertelenmesi yönündeki genelge kaldırılmamışken AVM’ler açılmış, sağlık turizmi ön plana çıkarılarak normale dönüş süreci tartışılmaya başlanmıştır. Normale dönüş süreci ile birlikte hastanelerde poliklinik, yataklı servis, ameliyathaneler, yoğun bakımlar gibi birçok alanda yeniden düzenleme yapılması zorunludur. Tüm bunlar yapılmadan yeniden açılma dönemine girişilmesi ciddi sakıncaları da beraberinde getirecektir” denildi.

“HASTA SERVİSLERİNİN YENİDEN AÇILMASI SALGIN İÇİN BÜYÜK BİR RİSK”

Pandemi döneminde Kovid-19 hastası dışındaki hastaların da sağlık hizmetine ulaşabilmesi ve nitelikli, risksiz bir sağlık hizmeti alması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bunun için her ilde nüfusuna göre temiz hastane bırakılması gerekirken bu yapılmamıştır. Bunun için ise öncelikle olası bir bulaşa karşı her tür tedbir ve koruyucu önlemin alınması gerekmektedir. Ancak yeterli önlem alınmaksızın poliklinik ve yatan hasta servislerinin yeniden açılmasının ve ameliyatların başlamasının salgın için büyük bir risk oluşturacağı bir gerçektir. Daha pandemi süreci tüm sıcaklığı ile devam ederken Kovid dışı polikliniklerde hasta sayısı giderek artmakta ve fiziksel mesafe kurallarının hiçe sayıldığı pek çok hekim arkadaşımız tarafından dile getirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Adana Tabip Odası, bu süreçte halkın sağlığının korunması için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

  1. Öncelikle tüm hastaneler pandemi hastanesinden çıkarılarak, hastanelerin bir kısmı temiz hastane statüsüne kavuşturulmalıdır.
  2. Merkezi Hasta Randevu Sistemi ile hastalara verilen randevu saatleri arası en az yarım saat olmalıdır. Hastalara 20 dakika ayrılırken, 10 dakika hasta arası olmalıdır.
  3. Her hastaya, varsa refakatçisine de maske temin edilmeli, 2 metrelik fiziksel mesafe kuralı gözetilmeli, poliklinik girişlerinde ve hastane girişlerinde dezenfektan bulundurulmalıdır.
  4. Poliklinikte çalışan sağlık çalışanına günlük mesai saati için en az 2 cerrahi maske, yeterli sayıda eldiven, siperlik ve dezenfektan temin edilmelidir.
  5. Kronik hastalıkları bulunan hastalar, onkolojik hastalar, kemoterapi alan ve bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler alan bu hastalara belli aralıklarla randevu oluşturulmalıdır.
  6. Pandemi boyunca tüm hastanelerde yataklı servis hizmetleri tek kişilik odalarda verilmelidir. Refakatçi gerekmedikçe hastalar izole şekilde yatırılmalı ve ziyaretçi girişleri kısıtlanmalıdır.
  7. Kovid-19  doğası gereği şikayeti olmayan  bireylerden de bulaş riski göz önüne alınarak yapılacak ameliyatın aciliyetine göre farklı önlemler alınması gereklidir. Eğer ameliyat acil değilse öncelikle tüm hastaların şikayeti olmasa dahi PCR test yapılıp sonucu çıktıktan sonra ameliyata alınmalıdır.
  8. Covid-19 salgını sönümlenenceye kadar ameliyat edilecek hastalar sanki Covid (+) gibi değerlendirilerek ameliyat öncesi ve sonrası gerek dikkat gösterilmeli ve taburcu olduktan sonrada evlerinde takip edilmelidir.”(Adana/EVRENSEL)

    {{405308}}
ÖNCEKİ HABER

18 milyar liralık S-400’lerin akıbeti Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığının salgın genelgesi kağıt üstünde kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...