22 Mayıs 2020 06:38
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mayıs 2020 09:27

Tansu Çiller'in oğluna imar değişikliği kıyağı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sit alanında bulunan 30 bin metrekarelik arazinin inşaat hakkını 5 kat artırdı. Arazinin sahibi şirketin yönetim kurulunda Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller de var.

Tansu Çiller, 24 Mart 2019'da Erdoğan ve Bahçeli'nin Yenikapı'da düzenlediği ortak seçim mitinginde basına demeç verirken | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlu Berk Uçuran Çiller'in yönetim kurulunda olduğu Marsan Marmara Holding A.Ş.'ye ait İstanbul Kilyos'taki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazinin imarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek inşaat hakkı arttırıldı.

Konut alanı olarak belirlenmiş parsel, otel yapılacak şekilde düzenlendi. Plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için askıya çıkarıldı.

CHP'li Gürsel Tekin, değişikliğin gerekçelerini Çevre ve  Şehircilik Bakanı'na sordu.

ŞİRKETİN YÖNETİM KURULUNDA DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre “düşük yoğunluklu konut” alanından çıkarılarak “turizm tesis alanı” ilan edilen arazi, imar planı raporunda yer alan bilgilere göre Marsan Marmara Holding A.Ş.'ye ait.

İTO kayıtlarına göre de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Yılancıoğlu, yönetim kurulu üyelerinden biri ise Berk Uçuran Çiller, diğeri de Adem Yelken. Şirketin eski yönetim kurulu üyeleri arasında da Tansu Çilller'in diğer oğlu Mert Çiller bulunuyor.

3. DERECE DOĞAL SİT ALANI

Plan raporuna göre tamamı 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde kalan parsel daha önce “düşük yoğunluklu konut, park, yol” alanı olarak belirlenmişti. Bu koşullara göre konut için ayrılan 22 bin 931 metrekarelik alanda 4 bin 586 metrekarelik inşaat yapılması mümkündü.

23 BİN METREKARE OTEL İNŞAATI YAPILABİLECEK

Bakanlık tarafından yapılan plan değişikliği ile alanın “konut” fonksiyonu için ayrılan arazi "turizm tesisleri alanı"na alındı. Parselin 22 bin 902 metrekarelik bölümüne bodrum kat ile birlikte 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek.

İBB OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Görüşü sorulan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, turizm fonksiyonunun çevre yapılaşma koşulları ile uyumlu olmadığını, inşaat alanının 5 kat arttırıldığını, imar yollarının genişliğinin 10 metreden 7 metreye indirildiğinı belirtti.

Yapı yoğunluğunu arttıran plan değişikliğinin ulaşım sistemine de ek yük getireceği kaydedilerek planın bu hususlar doğrultusunda revize edilmesi istendi.

CHP'Lİ GÜRSEL TEKİN: BU AYRICALIKLI İMAR İZNİNİN GEREKÇESİ NEDİR?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, imar değişikliğine tepki göstererek, “Bu ayrıcalıklı imar izninin gerekçesi nedir” diye sordu.

İktidarın İstanbul politikasınin tek ve değişmez olduğunu olduğunu ifade eden Tekin, "İstanbul'un rantını kullanmak, ihanete devam etmek istiyorlar. TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmen yandaş bir şirket gibi kullanılıyor. Her türlü hukuk ve kurul kararı yok hükmünde kabul ediliyor. Türkiye’nin geride bıraktığı son 18 yılda, iktidarın kent toprağı üzerinde işlemediği suç kalmadı. Kâr hırsıyla yapılan bu tür plan değişiklikleri ile iktidarın, insana ve doğaya karşı olan düşmanlığını bir kez daha tescillenmiştir. Biz buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP’li Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanı'na şu soruları yöneltti:

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından söz konusu şirkete tanınan, bu ayrıcalıklı imar izninin gerekçesi nedir? Sağlanan bu avantajda, arazi sahibi şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında eski Başbakan Tansu Çiller’in oğlunun bulunmasının etkisi olmuş mudur?
  • “Tüm hırsızlıklar imardan geliyor” itirafınıza rağmen, hangi gerekçelerle hala imar plan değişikliğine izin veriyorsunuz?
  • İmar planında ''Düşük yoğunluklu konut” alanı olan bu arazinin “Turizm tesis alanına" dönüştürülmesinde ki kamu yararı nedir?
  • İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının; “plan değişikliğinin çevre yapılaşma koşulları ile uyumlu olmayacağı ve ulaşım sistemine de ek yük getireceği" itirazına rağmen, değişiklikteki ısrarınızın sebebi nedir?
  • Memleket virüs belasıyla uğraşırken, Bakanlığınızın plan değişiklikleri ile uğraşmasını nasıl açıklıyorsunuz.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

6 yıldır şiddete maruz bırakılan kadın: Ölmek istemiyorum

SONRAKİ HABER

Kurulan şirket sayısı yüzde 66 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...