22 Mayıs 2020 05:29

İtalya'da mülteci tarım işçileri, yasal statü talebiyle iş bıraktı

İtalya'nın güney bölgelerinde tarım işçisi olarak çalışan mülteciler, yasal haklarının tanınarak "düzenli statüye" geçirilmeleri talebiyle iş bırakma eylemi yaptı.

Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)

Paylaş

İtalya'nın güney bölgelerinde tarım işçisi olarak çalışan çok sayıda mülteci, yasal hakları tanınarak "düzenli statüye" geçirilmeleri için iş bırakma eylemi yaptı.

La Repubblica gazetesinin haberine göre, hükümetin belli şartlarla tarım sektöründe çalışan mülteciler için bazı haklar öngören "yeniden başlatma" kararnamesi protesto edildi.

Anadolu Ajansının aktaradığına göre Sendikalar Birliğinin (USB) çağrısıyla başta ülkenin güneydoğusundaki Foggia kenti olmak üzere pek çok yerde mülteciler dün akşamdan itibaren iş bıraktı ve bugün tarlalara meyve-sebze toplamaya gitmedi.

Son kararnamede tarım sektöründeki mülteci işçilerin haklarının tanınacağı belirtilse de USB'ye göre, düzenli statüye geçmek için gerek maddi, gerekse "düzensiz işçi" ve ayrıca işverende aranan şartlar nedeniyle çok az kişi bundan faydalanabilecek ve çoğunluk uygulamanın dışında kalacak.

USB yetkilisi Aboubakar Soumahoro, İtalyanlara bugün markete gitmemeleri ve kendilerine destek olmaları çağrısı yaparken, "Conte çizmeni giy ve bizi dinlemeye gel" diyerek Başbakan Giuseppe Conte'ye seslendi.

Sendikacı Soumahoro, hükümetin emekçilerin taleplerine karşı daha fazla sağır kalması halinde daha çok grev olacağını belirterek, "Eğer bizi bunu yapmaya zorlarlarsa, topraklı kirli botlarımızla Meclise gideceğiz" dedi.

Sendikacı, İtalya'da bulunan yabancıların düzenli statüye geçmeleri ve başta sağlık olmak üzere tüm haklara sahip olmaları gerektiğini belirtti.

İtalyan basınında yer alan haberlerde, ülkede tarım işçisi olarak çalışan 200 bin kadar mülteci olduğu kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'da sağlıkçılar koruyucu ekipman ve güvenli çalışma için eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs salgınına dair tüm gelişmeler (22 Mayıs)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...