22 Mayıs 2020 04:31
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2020 11:53

Bölge illerinde gözaltına alınan Kürt siyasetçiler adliyeye sevk edildi

Diyarbakır merkezli yürütülen bir operasyon kapsamında gözaltına alınan ve aralarında HDP MYK Üyesi Özlem Gündüz'ün de bulunduğu 18 Kürt siyasetçi adliyeye sevk edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alınan 18 kişinin emniyetteki ifadeleri tamamlandı. Gözaltındaki siyasetçiler ifade sonrası adliyeye sevk edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında Barış Annesi Havva Kıran, Rosa Kadın Derneği yöneticileri ve siyasetçilerin de olduğu 18 kişinin Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamladı. Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edilen 18 kişinin savcılığa ifade vermesi bekleniyor.  

Adliyeye sevk edilen isimleri şöyle: Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, kurucu üyeler Ayla Akat Ata, Narin Gezgör ve dernek yöneticisi Fatma Gültekin, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri Gülcihan Şimşek ve Zelal Bilgin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bağlar Belediyesi Meclis üyeleri Hüseyin Harman, Veysi Kuzu ve Gönül Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevim Coşkun, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Nevriye Çur, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş, Nazile Tursun, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran.”

DERNEĞE POLİS BASKINI

Polisler, üye ve yöneticilerini gözaltına aldıkları Rosa Kadın Derneği'nin Kayapınar ilçesindeki binasına da baskın düzenledi. Dernek yöneticilerini haber verilmeden yapılan baskında, polislerin kapıyı kırarak içeri girdiği belirtildi. Dernekte tüm kayıt evraklarına el konulduğu öğrenildi.

Söz konusu baskın ve gözaltıları derneğin sosyal medya hesabı üzerinden de duyuruldu. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Kadınların şiddete maruz kaldığı bu ortamda bizler derneğimizi kurduğumuz günden bu güne hiç durmadan çalıştık ve mücadele ettik. Bu gün de Derneğimize karşı yapılan bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Kadına ve kadın mücadelesinin kazanımlarına yönelik erkek egemen sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemize daha güçlü devam edeceğiz. Tüm kadın kurumlarını Rosa’yla dayanışmaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!"

TJA: BU BİR DARBE

Özgür Kadın Hareketi (TJA) gözaltılara ilişkin DBP binasında açıklama yaptı. TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, üyelerine yönelik gözaltıların operasyon değil "darbe" olduğunu söyledi. Aralarında üyelerinin olduğu 18 ila 20 kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Gökhan, soruşturma hakkında gizlilik kararı olduğunu aktardı.

GÜNAY: HİÇBİR BASKI KADIN DAYANIŞMASI VE MÜCADELESİNİ ENGELLEYEMEYECEK

Operasyona tepki gösteren HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Rosa Kadın Derneği bölgede kadına yönelik şiddete direnen tek kadın derneği. Bu sabah dernekte saatlerce aramalar gerçekleştirildi, evraklarına el konuldu. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir derneğin basılması, yöneticilerinin gözaltına alınması, TJA’lı aktivistlerin gözaltına alınması şu demek oluyor, iktidar diyor ki: Ben kadına şiddet uygulamaya devam edeceğim, ben erkekleri korumaya devam edeceğim, ben tacizciyi, tecavüzcüyü, kadın katillerini korumaya devam edeceğim. Çünkü kadınları koruyan, kadınları savunan bir derneğin yöneticileri bu sabah gözaltına alındı. Tam da çocuk istismarına yönelik yasayı tartıştığımız, kadınların ‘aklınıza bile getirmeyin’ dediği bir yasal düzenlemenin arefesinde kadınlar gözaltına alınıyor. İktidar aslında kadın düşmanlığı yapmaya devam edeceğinin mesajını veriyor. Ben de buradan şunu söylüyorum: Bizim kadın mücadelemizi, kadın dayanışmamızı hiçbir baskı engelleyemedi; mücadelemiz hiçbir sınırı tanımadı. Bugün de tanımadı yarın da tanımayacak. Biz dayanışmaya, kadın mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Buradan tekrar söylüyorum, kadın arkadaşlarımız ve gözaltına alınan diğer partililerimiz derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

EMEP: GÖZALTILAR VE BASKILAR KADINLARIN EŞİTLİK MÜCADELESİNİ ENGELLEYEMEZ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da gözaltı operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada “Gözaltına alınan, tehdit edilen tüm kadınların yanındayız” dedi. AKP’nin kayyum atamalarıyla kadınların kazanımlarını hedef aldığını söyleyen Gürkan, “AKP iktidarı, kadınların ve çocukların yasal haklarını ortadan kaldırma hamlesi yapacağını ilan ettiği Haziran ayı öncesinde yine kadınlara göz dağı vermeyi amaçlıyor.  Demokratik talepleri sokakta dile getirmenin önüne geçmek için Ankara’nın göbeğinde HDP’li siyasetçileri yerlerde sürükleyerek gözaltına alan, iki gün önce Diyarbakır’da ‘Çocuk istismarını aklatmayacağız, çocuk istismarını affetmeyi planlayan yasayı aklınızdan bile geçirmeyin, meclise getirmeyin’ diyen kadın örgütlerinin temsilcilerini ev baskınlarıyla gözaltına alan iktidar, tek adam yönetiminin önüne çıkan tüm engelleri zorla, baskıyla yok etmeye çalışıyor” dedi.

“İKTİDAR ‘YENİ NORMAL’İ DAHA BÜYÜK BİR BASKI ORTAMI YARATARAK KURMAYA ÇALIŞIYOR”

İktidarın “yeni normal”i daha büyük bir baskı ortamı yaratarak kurmaya çalıştığına dikkat çeken Gürkan “Ölüm listeleri, kadınları ‘ganimetleştirme’ söylemleriyle paralı trolleri, nefret söylemleri ve ayrımcılıkla Diyanet İşleri aparatı, çocukları erken yaşta evlendirmeyi ‘mağduriyet giderme’ olarak açıklayan milletvekilleri, basının üzerinde sallanan bir kılıça dönüşen RTÜK ve Basın İlan Kurumu, sokak ortasında insanları öldüren kolluk güçleri, iktidar kararlarını uygulayan yargı düzeniyle seferberlik ilan etmiş durumda. Tehditler, nefret söylemleri, korkutmalar, hak gaspları, yeni yasal düzenleme hazırlıkları, gözaltı ve ev baskınlarıyla toplumsal hareketliliği bastırma çabası, tek adam yönetiminin temel karakteristiğini de ortaya seriyor” dedi.

Bu baskı ve gözaltıların kadınların haklarından ve hayatlarından vazgeçmemek için yürüttüğü mücadeleye bir göz dağı olduğunu, bu saldırıların tüm kadınlara ve kadın örgütlerine yapılmış bir saldırı olduğunu belirten Gürkan; “Gözaltına alınan, tehdit edilen tüm kadınların yanındayız. Tek adam yönetiminin tüm baskılarına karşı yan yana durmaktan, haklarımız ve hayatlarımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

DTK'DEN BARIŞ ANNESİ İÇİN ÇAĞRI

Operasyona tepki gösteren DTK ise gözaltındaki barış annesi Havva Kıran'ın sağlık sorunlarından kaynaklı derhal derhal serbest bırakılmasını istedi.

Kıran'ın karşılaşacağı her türlü olumsuzluktan hükümetin sorumlu olacağı belirtilen açıklamada, “Acil koduyla çağrı yapmak istiyoruz. Barış Annesi Havva Kıran'ın  yaşı 65 üzeri olup hem salgın açısından riskli grupta hem de başka hastalıkları var. En ufak olumsuz bir durumda Havva Annenin sağlığından bu sabah evine baskın yapanlar ve AKP sorumlu olacaktır. Onun için Havva Ana bir an önce serbest bırakılmalıdır” denildi.

Açıklamanın devamında “Kürt kadınlarına ve siyasetçilerine pervasızca yapılan bu baskıları en sert şekilde kınıyoruz. Gözaltına alınan Kürt kadınları ve siyasetçileri en kısa zamanda serbest bırakılmalıdır. Başta halkımız olmak üzere dostlarımızı faşizme karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

DİH: GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILSIN

Demokrasi İçin Hukukçular tarafından yapılan açıklamada bu sabah gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılması istendi. Gözaltılarla ilgili kısıtlılık kararı verildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Derneğin kayıt ve belgelerine el konulması, aynı zamanda derneğe başvuran kadınların kimlik bilgileri ve özel hayatlarına ilişkin hukuksuz bir müdahale içermektedir. Kayyum atamalarıyla belediyelere bağlı kadın kurumlarının yok edilmesi, kadın derneklerinin kapatılması ve hedefe konan kadınların tutuklanmasının ardından, kentin tek kadın derneği olma özelliği olan Rosa Kadın Derneği başta olmak üzere kadın kurumlarına, siyasi parti yöneticileri kadınlara yönelik bu baskıcı tutumu aynı zamanda kadınların kazanılmış haklarına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz” denildi.

DAKAP: ARKADAŞLARIMIZ MÜCADELEYİ BIRAKMADIĞI İÇİN GÖZALTINDA

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), kadınların gözaltına alınmalarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Rosa Kadın Derneğinde düzenlenen açıklamayı DAKAP adına Arin Zümrüt yaptı:

“İnfaz yasasıyla serbest bırakılan erkekler yakınlarını öldürdüler, tecavüz ettiler. Kadın arkadaşlarımız mücadeleyi bırakmadıkları için bu saldırıya maruz kaldılar. Rosa Kadın Derneği bölge geneli bütün kadınların başvurabildiği, şiddet raporunu tutan bir kurumdur. Bu yüzden yönetici ve üyeleri gözaltına alındı. Mücadelemiz sekteye uğramayacak, daha çok güçleneceğiz. Daha çok kadına ulaşacağız. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

ADANA'DAN TEPKİ

HDP Adana İl Örgütü de gözaltılara gösterdi. Polis pandemiyi bahane ederek açıklamanın açık alanda yapılmasına izin vermedi. Basın açıklamasında konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlları, “Tüm Türkiye halkları biliyor ki şiddetle baskıyla bu ülke yönetilemez” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 4.3 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Camiden çalan müziği sosyal medya hesabında paylaştığı için tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa