21 Mayıs 2020 16:00

Hacettepe öğrencileri, maaşı yatmayan işçiler için yönetimi sorumluluk almaya çağırdı

Hacettepe Üniversitesi'nde sözleşmeli olarak çalışan yüzlerce işçi, kısa çalışma ödeneğini alamadı. Öğrenciler "Rektör bu soruna çözüm arıyor mu?" diye sordu.

Fotoğraf: Simay Altıkulaç (solda), Aşkım Sıla Denizli (sağda)

Paylaş

Şuna ŞAHİN- Ali ALTIN
Ankara 

Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Merkez Kampüsleri Sosyal Tesisleri’nde sözleşmeli olarak çalışan yüzlerce işçi, salgın sürecinde kısa çalışma ödeneği ücretlerini hala alamadı. Evrensel'e konuşan işçi ve öğrenciler İŞKUR'daki gecikme konusunda üniversite yönetimini sorumluluk almaya çağırdı. 

Yurtta çalışan ve hala kısa çalışma ödeneğinin yatmadığını anlatan bir işçi, "Bizler Hacettepe İktisadi İşletmeler birimi olarak 400'e yakın çalışan ortada kaldık. Ne iş yerimiz ne de İŞKUR bize maaş vermiyor. İŞKUR daha önce 5 Mayıs'da, ne kadar maaş alacağımız konunsunda e-devlette yazmıştı ama sonra kaldırıldı. Mağduriyetimizi iş yerimize bildirdik ama sonuç alamadık, ortada kaldık" dedi. İŞKUR'dan hala bir ödemenin yapılmaması nedeniyle işyerinin yardımcı olması gerektiğini söyleyen işçi, işyerinden verilecek paranın İŞKUR'dan yatacak ödenekle telafi edilebileceğini dile getirdi.

Hacettepe Üniversitesi öğrenci toplulukları da işçilere destek açıklamaları yapmıştı. Hacettepe yurtlarında konuştuğumuz öğrenciler, üniversite yönetimine sorumluluk alma çağrısında bulunarak bu sorunu çözmesini istedi.

"ÖĞRENCİLER BİLE ZORLANIYOR, İŞÇİLER NE YAPACAK?"

İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nde okuyan Simay Altıkulaç, "Biz öğrenciler bile geçindirmemiz gereken bir ev olmamasına rağmen çok sıkıntılı ve depresif günler geçiriyoruz. Peki, geçindirmesi gereken bir evi, ailesi olan insanlar nasıl hissediyor bu dönemde? İşçiler 400'e yakın kişiye ödenek verilmediğini söylüyor. Türkiye'deki en iyi üniversitelerden olan Hacettepe Üniversitesi'nin çalışanlarını böylesine etkileyen bir durum hakkında sessiz kalıyorlar. Eğer üniversite yönetimi bu durumu kontrol altına alamayacaksa kim alacak?" diye konuştu.

"REKTÖR BU SORUNA ÇÖZÜM ARIYOR MU?"

Fransızca Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisi olan Aşkım Sıla Denizli de Hacettepe Üniversitesi'nde çalışan ve ödednek alamayan 400 işçinin aaz olmadığını söyledi. "Devlet nedir, neden vardır, amacı nedir" sorularının sorulması gerektiğini ifade eden Denizli, rektöre seslenerek "Çok merak ediyorum, sevgili rektörüm, neler düşünüyor? Çözüm yolu arıyor mu, ararsa elbet bulunur çünkü. Zaten pandemi öncesi işsizlik, malumdu. Nice işçinin salgın sonrasında maaşlarını alamaması, ücretsiz izne çıkartılması ya da işlerine son verilmesi, Hacettepe’nin göz ardı edilemeyecek ayıbıdır" dedi.

Özel Eğitim Öğretmenliği Veysi ailesinin de işçi olduğunu ve kendisinin de derslerinden kalan zamanlaarda işiçillik yaptığı dile getirdi. Bu haksızlığın karşısında hep birlikte durmak gerektiğini belirten Veysi, Hacettepe Üniversitesi'nin ayakta durmasına emek veren işçilere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB Kocaeli İKK: Bağımsızlığımızı yok etmek isteyen tüm girişimlerin karşısındayız

SONRAKİ HABER

Kayseri'de restore edilen tarihi evin çatısı çöktü: 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...