21 Mayıs 2020 23:59

Sennur Sezer ödüllerini kazananlar: Anlatılmayanı anlatmaktan başka çaremiz yok

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri’ni kazanan Sultan Gülsün ve Hıdır Murat Doğan’la konuştuk: "Anlatılmayanı anlatmaya çalışmaktan başka çaremiz yok.”

Soldan sağa: Sultan Gülsün, Sennur Sezer, Hıdır Murat Doğan; Kolaj: Evrensel 

Paylaş

Sennur Sezer Emek-Direniş Ödülleri’nde bu yıl şiir dalında “Lillipütyen” dosyasıyla Sultan Gülsün, öykü dalında “Biraz Ormanda Saklanacağım” dosyasıyla Hıdır Murat Doğan birinci oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle ödül töreni 1 Eylül Dünya Barış gününde düzenlenecek. Dosyalar ise Manos Kitap tarafından okurla buluşturulacak.

Sultan Gülsün ve Hıdır Murat Doğan’la yarışmaya dair konuştuk. Gülsün “Sennur Sezer’in anısına çiçek tohumları bırakıyorum. İnanıyorum ki toprak, bu tohumları yeşertecek” derken Doğan “Anlatılmayanı anlatmak gibi bir beceriye sahip değilim belki ama anlatılmayanı anlatmaya çalışmaktan başka çaremiz olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“SENNUR SEZER’İN ANISINA ÇİÇEK TOHUMLARI BIRAKIYORUM”

Sultan GÜLSÜN
Şair

EMEKÇİ insanların kitap edinirken zorluk çektiği bir düzendeyiz. Bu nedenle şiirlerimi insanların rahatlıkla okuyabileceği birçok yere iliştiriyorum, yarışmalara katılım nedenim de budur. Emek ve Direniş Ödülleri’nin başvurusu olduğu zaman katılacak diğer tüm şiir emekçisi dostlardan sadece birisinin temsil ismi olacağına inanıyordum. Toplumdaki tüm bağrışmalar ve normaller, şiir yazan insanların duyularını ne yazık ki incitmekte çünkü herkesin şiiri, umut ve direnişin alanına dönüşmekte; yaşamlarımız kadar gerçeğiz şiirlerimizde. Kadınların toplumdaki yeri gibi edebiyat dünyası içerisinde de öteki saftaydı yeri. Edebiyatı kaosuyla beslediği kadar herhalde öteleyen az sayıda toplum vardır. Bu denli erkek egemen dergilerin, seslerin, oluşumların ve yarışma sonuçlarının olduğu toplumumuzda Sennur Sezer adına -ben olmayabilirdim- hangi kadın şiir emekçisi birinci olsaydı gurur duyacaktım. Değer görmüş olan jüri üyelerine buradan teşekkürlerimi iletiyor ve değerli mücadeleci Kadın Şairimiz Sennur Sezer’in anısına çiçek tohumları bırakıyorum. İnanıyorum ki toprak, bu tohumları yeşertecek!

“UYKUSUZLUK PAYI’NA BİR PARAGRAF DA BEN SUNMAK İSTEDİM”

Hıdır Murat DOĞAN
Yazar

Dünya çürüyor. Sanırım bugünlerde tam da bunun bedelini ödüyor tüm insanoğlu. Ama yine de en çok gözden uzak sokaklar, kenar mahalleler, emekçiler, karartı yüzlü çocuklar, ötekiler uyanıyor sabahları. Yollara düşüyorlar.

“Biraz Ormanda Saklanacağım” başlıklı dosyamda anlatıcının gözünden uzun bir yolculuk anlatılıyor. Günümüz insanının birer kaybetmeler döngüsünde boğuluşunu anlatmaya çalıştığım öykülerimde “Sabah sokakları saran ekmek kokusunun mayalanışındaki uykusuzluk payı”na naçizane bir paragraf da ben sunmak istedim. “Anlatılmayanı anlatmak” gibi bir beceriye sahip değilim belki ama anlatılmayanı anlatmaya çalışmaktan başka çaremiz olmadığını düşünüyorum.

Dosyamı bu değerli ödüle layık gören ve Adnan Özyalçıner, Ayşegül Tözeren, Jaklin Çelik, Sibel Öz ve Ahmet Tulgar’dan oluşan çok değerli seçici kurula çok teşekkürlerimi sunuyor, büyük onur duyduğumu belirtmek istiyorum. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Ulusoy: Borcu borçla idare etmek bulanıklığı artıracak

SONRAKİ HABER

Bağırsak gazlarının kültür tarihi-5: Selam söyle o yare!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...