21 Mayıs 2020 14:33

Prof. Dr. Ulusoy: Borcu borçla idare etmek bulanıklığı artıracak

Katar ile swap antlaşması limitinin 5 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseltilmesini yorumlayan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Borcu daha maliyetli bir borçla idare etmek, bulanıklığı artıracaktır" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye’nin dövize ihtiyacının olduğu bu dönemde, dövizin gelme ihtimalleri bir bir ortadan kalktı. En güncel verilere göre; yabancı yatırımcılar yılbaşından bu yana 8.4 milyar doları bulan menkul kıymet varlıklarını nakde çevirerek, Türkiye piyasalarından çekildi. Bunun yanında Türkiye’ye döviz getiren sektörler de durma noktasında. Kovid-19 etkisiyle turizm bitme aşamasına gelirken, ihracat ise nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41.38 düşüş gösterdi. 

Yabancı sermayenin Türkiye’den kaçtığı, Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düştüğü ve Türkiye’nin bu yıl içinde ödemesi gereken 169 milyar dolarlık dış borç yükü, mevcut ekonomi yönetimini swap antlaşmaları için döviz bulmaya itti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın, 19 Nisan’da “Yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yapıyoruz” yönündeki açıklamasının üzerinden bir aydan fazla süre geçmesine rağmen, olumlu bir gelişme yaşanmadı.

ABD’den olumlu yanıt alamayan ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kapısını çalmayacağını açıklayan Türkiye, en son Merkez Bankasının Katar Merkez Bankası ile 5 milyar dolar limitli olan swap antlaşması limitini 15 milyar dolara yükselttiği açıklandı. Böylece Merkez Bankasının Katar Merkez Bankası ile yenilediği swap limitine göre, 15 milyar dolar karşılığı TL verilip, Katar Riyali alınacak. Türkiye’nin mevcut şartlarda 169 milyar dolarlık dış borcu nasıl ödeyeceği sorusu da gündemden düşmedi."

SWAP KURTARICI OLUR MU?

Katar ile yapılan anlaşmayı MA'dan Selman Güzelyüz'e değerlendiren Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Sadece bilanço makyajlama işlemi” dedi. Ulusoy, “Merkez Bankası açıklamasından da görüldüğü gibi, iki ülke arasındaki ticaret hacmine dayalı bir formüle dayanmış bu anlaşma. Anlaşma diyorum; çünkü fiili olarak takas işlemi de gerçekleşmiyor ve taban olarak ABD doları kullanılıyor. Ayrıca kısa dönemli 170 milyar dolar civarındaki borcun ödenmesine herhangi bir katkısı olmayacağı çok açık” diye belirtti.

BORCU BORÇLA ÖDEMEK 

Ulusoy, şöyle devam etti: “Diğer anlamıyla, başka kaynaklardan elde edilemeyen döviz piyasasında haber etkisi yaratmak, günü kurtarmak için yapılan küçük bir işlem olarak tanımlanabilir. Bir ülkenin finansal piyasalardaki haber etkisine dayalı bir para politikası uygulaması, resmin çok bulanık olduğu anlamına gelir. Borcu daha maliyetli bir borç ile idare etmek de bu bulanıklığı daha da artıracaktır. Swap kısa dönemli bir döviz takas işlemi olduğu için ne miktar ne de süre olarak bir ülkenin finansal yapısına olumlu etki etmez. Çözüm uzun vadeli borçlanma da değildir" değerlendirmesini yaptı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Richard Wagner: Irkçı ve bestekâr

SONRAKİ HABER

Sennur Sezer ödüllerini kazananlar: Anlatılmayanı anlatmaktan başka çaremiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...