21 Mayıs 2020 14:45

Lübnan Başbakanı Diyab: Lübnanlılar ekmek almakta bile zorlanabilir

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkenin büyük bir açlık krizi tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

(Temsili fotoğraf) | Fotoğraf: maryatexitzero/Wikimedia Commons

Paylaş

Lübnan hükümeti ve siyasetçiler ülkeyi bir gıda krizi ve "açık devrimi" beklediği uyarıları yaparken çareyi ise dış borçta arıyor; IMF, ABD ve AB’den acil yardım istiyor.

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı yazıda, “Ciddi bir gıda krizi riski altındayız. Pek çok Lübnanlı yakında ekmek almakta bile zorlanabilir” dedi. Diab, ABD ve Avrupa Birliği’ne (AB) Ortadoğu’da ciddi bir kriz yaşanmaması için “acil durum fonu” kurma çağrısı yaparak, “Aksi takdirde açlık Avrupa’ya yeni bir göç akışına neden olabilir ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

DOĞU AKDENİZ’İN TAHIL AMBARIYDI…

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Lübnan’da liranın değerinde ekim ayından bu yana yarıdan fazla düşüş yaşandı. Ülkede her geçen gün enflasyon ve işsizlik oranı artarken Mart ayında ülke tarihinde ilk kez devlet borcu temerrüde düşürüldü. Ülkede gıda ürünlerinin yarısından fazlası ithal edilirken Başbakan Diab, ithal edilen gıda fiyatlarında 2020’nin başından bu yana iki kattan fazla artış yaşandığını kaydetti. Diab, “Bir zamanlar Doğu Akdeniz’in tahıl ambarıyken Lübnan, 10 yıl önce hayal edilemez görünen dramatik bir zorlukla karşı karşıya: büyük gıda krizi riski. Lübnan, birkaç hafta önce ilk açlık protestolarına tanık oldu. Pek çok Lübnanlı et, meyve, sebze almayı çoktan bıraktı ve yakında ekmek almakta bile zorlanabilirler” dedi.

Öte yandan Diab, kabinenin onayının ardından 1 Mayıs’ta resmen Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım istemişti. Lübnan hükümeti, 10 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi istiyor. Başbakan Diab, daha önce, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını ve Lübnan’ın tarihinde ilk kez temerrüde düştüğünü açıklamıştı.

DÜRZİ LİDER: ÜLKEYİ AÇLIK DEVRİMİ BEKLİYOR

Lübnanlı İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat ise ülkeyi “açlık devriminin” beklediğini ve ekonomik krize hızlı bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

AA’nın haberine göre Canbolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Lübnan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle çok kritik bir dönemden geçtiğini belirtti.

Yönetimde devam eden yanlışlar nedeniyle bu duruma gelindiğine işaret eden Canbolat, şunları kaydetti: “Lübnan topraklarında bir ABD-İran ekonomik savaşı yürütülüyor. ABD’nin eski Beyrut Büyükelçisi Jeffrey Feltman’a bir görüşmem sırasında Washington, yaptırımlarla Hizbullah’ı zayıflatacağını düşünüyorsa yanlış yapıyor dedim. Yaptırımlar Hizbullah’ı zayıflatmayacağı gibi Lübnan halkına da zarar veriyor.”

Canpolat, “Açlık devriminin” beklediğini dolayısıyla ekonomik krize hızlı bir çözüm bulmak için IMF’yi ikna etmeleri gerektiğini savundu.

PROTESTO EYLEMLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan ülkenin başkenti Beyrut ve diğer bazı bölgelerde, ekonomik krizin getirdiği işsizlik ve hayat pahalılığı ile son zamanlarda sık sık yaşanan elektrik kesintilerine karşı protesto eylemleri düzenleniyor.

Beyrut’ta birkaç günden beri özellikle elektrik kesintilerini protesto eden gruplar, elektrik kurumu binasının dış kapısını aşarak içeri girmeye çalıştı ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meclise 31 yeni fezleke gönderildi

SONRAKİ HABER

Richard Wagner: Irkçı ve bestekâr

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...