20 Mayıs 2020 15:26

EMEP Zonguldak: Filyos Vadisi projesi Karadeniz'in kurtuluşu değildir

EMEP, Zonguldak'ta sahil şeridine yeni termik santrallerin yapılmasına ve Filyos Vadisi Projesi’ne karşı mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aday, Ereğli'den Amasra'ya kadar, 78 kilometrelik sahil şeridinde, yeni termik santrallerin yapılması planlarının sık sık gündeme getirilmesini ve Filyos Vadisi Projesi’ni eleştirdi.

Koronavirüs salgını kapsamında tedbirler alınırken akciğer hastalığının yüksek olduğu Zonguldak’a büyükşehirlerle birlikte giriş çıkışların yasaklandığını hatırlatan Mustafa Aday, “Zonguldak maden kenti olmanın yanı sıra Çatalağzı-Muslu bölgesindeki dar bir vadideki termik santrallerde yılda milyonlarca ton kömürün yakılıp, yüz binlerce ton külün uçtuğu bir kent olduğu için büyükşehirlerle birlikte araç giriş çıkışına kapatıldı, sokağa çıkma yasağı kısıtlaması getirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘30 büyükşehir ve akciğer hastalığının yüksek olduğu Zonguldak’a giriş ve çıkışlar kapatıldı’ sözleri de var olan bu gerçeğin itirafıydı” dedi.

“NE KADAR KİRLİ TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ YATIRIM VARSA TAMAMININ FİLYOS VADİSİ’NDE YER ALACAK”

Mevcut termik santrallerin insan ve çevre sağlığını tehdit etmesi yetmezmiş gibi Ereğli'den Amasra'ya kadar, 78 kilometrelik sahil şeridinde, yeni termik santrallerin yapılması planlarının sık sık gündeme geldiğini vurgulayan Aday şunları söyledi: “Birçok termik santral projesinden tepkiler sonucu vazgeçildi, bir kısmının yargı süreci ise devam ediyor. Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yayımlanan bir projeyi geçtiğimiz hafta içinde kamuoyuna açıkladı. Sözü edilen ‘Filyos Limanı ve Sanayi Bölgesi Demiryolu Bağlantısı’ projesinde limanın yanı sıra tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir çelik tesisi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, petrol ve petrol ürünleri depolama tesisi, kömür-cevher stok alanı ve kül atım sahası gibi ne kadar kirli teknoloji ürünü yatırım varsa tamamının Filyos Vadisi’nde yer alacağı belirtilmektedir.” 

“FİLYOS VADİSİ PROJESİ KARADENİZİN KURTULUŞU DEĞİLDİR”

Bakanlığın sitesinde yayımlanan Filyos Vadisi Projesi’nin, AKP yöneticileri tarafından sık sık dile getirilen ‘Bölgenin, Batı Karadeniz'in kurtuluşu’ olacağı iddialarının gerçek dışı olduğunu belirten Aday, “Termik santrallerin istihdam yaratmadığı, çevre ve insan sağlığına zarar verdiğinin en somut örneği Çatalağzı beldesidir. Son yıllarda Çatalağzı’nda kanser ve solunum yolları hastalıklarında ciddi bir artış olmuş, 12 bin civarında olan Çatalağzı nüfusu da 7 binin altına düşmüştür. Bu durum termik santrallerin sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini ve istihdam yaratmak bir yana bölge halkını göç etmeye zorladığını göstermektedir. Diğer taraftan büyük bir çoğunluğu ithal olan kömürün taşınması, külleri, atıkları, kirlenen su gibi etkenler düşünüldüğünde termik santrallara filtre takılmasıyla da termik santrallerin yarattığı kirlilik ortadan kalkmayacaktır” dedi.  

TERMİK SANTRALLERE KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Zonguldak’ı ve Batı Karadeniz’i tümden yaşanmaz hale getirecek termik santrallere, Kilimli’de yapılmak istenen gemi söküm tesisine ve kirlilik yaratan, yaratacak olan tüm tesislere karşı birlikte mücadele etmekten başka bir yol olmadığını belirten Aday "Yaşanacak bir Zonguldak bizlerin elindedir. Tüm emek ve demokrasi güçlerini Zonguldak’a sahip çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

“GENÇLERE KESİLEN PARA CEZASI İPTAL EDİLMELİDİR”

Yasak nedeniyle 42 gün sonra dışarı çıkan ve izin verilen günde Zonguldak merkez Karakum sahilinde, "YKS stresi yaşıyoruz. Stresi atmak için denize girdik. Yasağı bilmiyorduk” diyen gençlere kesilen 3 bin 150'şer lira idari para cezasına da değinen Aday, “Salgına rağmen birçok fabrikada çalışma devam ederken, AVM’ler açıkken denize girme yasağını bilmediklerini söylemelerine rağmen gençlere kesilen ağır para cezası, Zonguldak kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştur. Cezalar iptal edilmelidir” dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Çiyil Kurtuluş: Dünyayı sahici bir yer yapmak için yazıyorum

SONRAKİ HABER

Libya iç savaşı | Hafter’den bayram gerekçesiyle "2-3 km çekilme" açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa