19 Mayıs 2020 13:47

EMO Denizli Şubesi: Enerji fonu yoksul yurttaşların desteklenmesi için kullanılsın

EMO Denizli Şubesi elektrik faturalarından tahsil edilen yüzde 1 oranındaki enerji fonunun, yoksul yurttaşların desteklenmesi için kullanılması önererek basın açıklaması yayımladı.

ARŞİV | Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi Yönetim Kurulu, elektrik faturalarından tahsil edilen yüzde 1 oranındaki enerji fonunun, yoksul yurttaşların desteklenmesi için kullanılması önererek basın açıklaması yayımladı.

Pandemi döneminde konutlarda tüketim arıtışından kaynaklı elektrik faturalarının arttığının belirtildiği açıklamada, sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin ise düşen tüketim nedeniyle reaktif cezalarla karşı karşıya kaldığı ifade edilirken, tüketimi düşen işletmelere gelen reaktif cezaların iptal edilmesini istendi. Ödenemeyen faturalar için salgın boyunca faiz alınmamasının talep edildiği açıklamada, elektrik faturalarından tahsil edilen yüzde 1 oranındaki enerji fonunun, yoksul yurttaşların desteklenmesi için kullanılması önerildi.

"Ekonomik faaliyetlerinin etkilendiğinin en temel göstergelerinden biri elektrik tüketimindeki düşüştür. Genel tüketim düşerken, konutlarda artış, ticarethane ve sanayide ise ciddi oranları bulan düşüşler yaşanmıştır" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle devam etti; "Son günlerde Şubemize üyelerimiz aracılığıyla, konutlarda artan tüketimden kaynaklı, tüketimi düşen sanayi kuruluşlar ve ticarethanelerden ise reaktif tüketim cezalarından kaynaklanan şikayetler yansımaktadır." 

"SALGIN MÜCBİR SEBEP SAYILMALI"

EMO Şube Yönetimi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun daha önce elektrik üretim tesislerinin lisanslanmasına yönelik mevzuatta zorunlu tutulan süreleri salgını mücbir sebep kabul ederek, 3 ay süreyle uzattığını hatırlattı. Benzer şekilde salgının mücbir sebep kabul edilerek, salgın döneminde faturalara yansıyan reaktif cezalarının iptalinin sağlaması gerektiği belirtilen açıklamada, "Salgın sebebiyle elektrik tüketimi düşen, normal şartlarda cezaya girmeyecek olan bu işletmelerde fazladan enerji maliyeti oluşmasına engel olunmalıdır" denildi.  

"ENERJİ FONU YOKSULLAR İÇİN KULLANILSIN"

EPDK`ya salgın devam ettiği sürece reaktif bedel alınmamasına yönelik düzenleme yapma çağrısı yapılan açıklamada, "Konutlarda artan tüketimin yansıdığı yurttaşlara yönelik de kolaylık sağlanması taleplerimizi bir kez daha yeniliyoruz. Faturalarını ödemekte zorlananlara, salgın sürecinden kaynaklı olarak işlerini kaybeden yurttaşlar da eklenmektedir" ifadeleri yer aldı.

Salgın boyunca faturaların ödenmemesi nedeniyle kesinti yapılmaması, ödenemeyen faturalar için salgın boyunca faiz alınmaması talebinin yer aldığı açıklamada, "Elektrik faturalarında yıllardır tahsil edilen ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı‘na aktarılan yüzde 1 oranındaki enerji fonunun, enerjiye erişim güçlüğü çeken yoksul yurttaşların desteklenmesi için kullanılması amacıyla acil yasal düzenleme yapılmalıdır” denildi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam