19 Mayıs 2020 00:20 Güncelleme: 19 Mayıs 2020 13:16

Uşak'taki Gedik Piliç fabrikasında 86 vakaya rağmen üretim sürüyor

Uşak'taki Gedik Piliç'te vaka sayısı arttıkça Uşak’taki salgın verileri de kötüye gidiyor. İşçiler, “Tavuklar telef olmasın diye üretim baskısı çok” diye anlatıyor durumu.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Uşak’ın Eşme ilçesinde bulunan Gedik Piliç fabrikasında 86 işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasına rağmen üretim hala devam ediyor. İşçiler, “Tavuklar telef olmasın diye üretim baskısı çok” diye anlatıyor durumu. İşçilerin anlattıkları Gedik Piliç'in üretim ve kâr baskısının bütün bir kentin sağlığını tehdit ettiğini gözler önüne seriyor.

Türkiye’deki en büyük tavuk üretim fabrikalarından biri olan Gedik Piliç’te 2 bin işçi çalışıyor. İlk vakanın 20 Nisan’da duyulduğu bilgisini veren bir kesimhane işçisi, tedirgin olduklarını ve bazı işçilerin iş bıraktığını söyledi. Kimilerinin de rapor aldığı bilgisini veren işçi, bunun üzerine fabrikada işçilere ek olarak 1000 lira dağıtılma sözü verildiğini dile getirdi. İşçi gelinen yerde vakaların tamamına yakınının paketleme işlemi sırasında çok yakın çalışan işçiler arasında görüldüğünü söyledi.

GÜNDE 250 BİN TAVUK İŞLENİYOR

Görüştüğümüz bir başka işçi ise Gedik Piliç’in çok hızlı büyüdüğünü ve Türkiye’deki pazarın önemli bir kısmını elinde tuttuğunu söyledi. Son yıllarda Eşme’de kurulu fabrikada göçle gelen Suriyeli işçilerin ve Urfalı işçilerin çalıştığını anlatan işçi, “Kesimhanede çalışan işçilerin çoğu göçle gelen veya Manisa’nın Kula ve Alaşehir ilçelerinden gelen işçilerdi. En çok da bu işçiler arasında yayıldı. Günde 12 saat çalışıyoruz ve fazla mesai ücretlerimiz de ödenmiyor. İş gereği, bazı işleri yaparken veya sigara içerken de ‘sosyal mesafe’ dedikleri şey kalmıyor. Maske olsun, ateş ölçme olsun, yemekhanedeki önlemler olsun korona vakası dedikodusu çıkana kadar Gedik Piliç’te yoktu. Günde 250 bin tavuk kesip işliyoruz. İş baskısı çok, tavuklar telef olacak baskısı çok var” dedi.

İŞÇİ SAĞLIĞI PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ

Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK/Gıda-İş Genel Merkez Yöneticisi Mahzar Uzbek, Gedik Piliç’te 86 pozitif vakanın çıkması bir kez daha gösterdi ki; salgınla mücadele patronların insafına bırakılamaz. Yeterli önlemlerin alındığı ileri sürülerek işçiler kâr hırsı uğruna ölüme itiliyor” dedi. Uşak’ta iki işçinin Kovid-19 nedeniyle öldüğünü hatırlatan Uzbek, şöyle devam etti: “Tüm bu yaşananlara rağmen SGK çıkardığı genelgeyle Kovid-19’u iş kazasından saymadığını duyurdu. İşçiler bilmelidir ki iş kazaları tanımı İş Kanunu çerçevesinde belirlenmiştir. Bu bir genelge ile değiştirilemez. Bu bağlamda yapılması gereken işletmenin 15 gün süreyle kapatılıp, işçilere ücretli izin verilmesi, işçilere ve ailelerine test yapılmasıdır. Tüm bu şartların sağlanması da ancak işçilerin örgütlü mücadelesi ile mümkündür.”

Şeker-İş Uşak Şube Başkanı Yaşar Taylan ise daha önce de tekstil iş kolunda pozitif vaka çıktığını hatırlatarak, “Genel bir karantina olmaması ve organize sanayi bölgelerinin kapatılmaması sonucunda işyerlerinde salgın tehdidinin yaygınlaştığını görüyoruz. Bazı işverenler çeşitli önlemler alsa da tedbirler genele yayılmadığı sürece endişeler artıyor” diye konuştu. Üretimin vakalar çıktıktan sonra düşürülmesinin anlamsız olduğunu kaydeden Taylan, şunları söyledi: “Önlem almak sadece maske takmak ve sosyal mesafeye dikkat etmekten ibaret değil. Eşme’deki beyaz et fabrikasına Manisa’nın ilçelerinden Uşak köylerinden gelen işçiler var. İşçiler aynı üretim hattını kullanıyor. Aynı yemekhaneyi, aynı ulaşımı kullanıyor.”

UŞAK’TA VAKALAR ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Uşak’ta yerel gazeteci olarak çalışan Ramazan Çavuşoğlu, “Gedik Piliç’te ben geliyorum diye bağıran bir olay vardı. Bir aydır vakalar bilinmesine rağmen siyasilerle arası iyi olan Gedik Piliç’te önlemler alınmadı” dedi. Uşak'ta koronavirüs vakalarının resmi makamların söylediğinin aksine çok fazla olduğunu dile getiren Çavuşoğlu salgının özellikle organize sanayi, işyerleri, fabrika ve berberlerden halka yayıldığını söyledi. Uşak’ta bilinen 2 işçinin çalışırken virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği hatırlatan Çavuşoğlu, Kaynak İplik fabrikasının bu ölümler sonrası üretime ara verdiğini aktardı. Çavuşoğlu, İl Hıfzıssıhha Kurulunun 14 Mayıs’ta il genelinde maske kullanma zorunluluğu getirilmesinin de düşündürücü olduğunu söyledi.

Uşak Tabip Odası Başkanı Adnan Memiş de Uşak’ta vakaların, ülke ortalamasının üzerinde olduğunun söylenebileceğini aktardı.

GEDİK PİLİÇ: SORUN YOK!

Gedik Piliç’te 86 işçinin virüse yakalandığı 14 Mayıs'ta Gazeteduvar’dan Osman Çaklı’nın haberiyle gündeme gelmişti. Uşak Valiliğinden yapılan açıklamaya yer verilen haberde, valilik yetkilisinin “Fabrika önlem almayınca vaka sayısı patladı. Gedik Piliç’in mevcut iki tane kesimhanesi var. Onlardan bir tanesi kapatıldı. Fabrikada filyasyon çalışması yapıldı. Akabinde, pozitif vakaların temaslı olduğu yaklaşık 540 kişiye ev karantinası uygulanıyor” dediği aktarıldı. Gedik Piliç’ten yapılan açıklamaya da yer verilen haberde şirket, işyerinde önlem alınmadığı yönündeki iddiaları reddederek il ve ilçe sağlık müdürlüğünün kontrolleri yaptığı ve pozitif çıkan işçilerin çalıştığı bölümün kapatıldığını söyledi. (Uşak EVRENSEL)

Reklam