14 Nisan 2011 07:14

'Cemil Kırbayır gözaltında öldürüldü'

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 8 Ekim 1980'de Kars'ta gözaltındayken kaybolan Cemil Kırbayır olayı ile ilgili kurulan alt komisyonun çalışmalarında elde edilen bulguları anlattı.Üskül, "Komisyon bu olayda Cemil Kırbayır'ın sorgulama esnasında gözaltında iken öldürüldüğü, sor

'Cemil Kırbayır gözaltında öldürüldü'
Paylaş

Üskül, "Komisyon bu olayda Cemil Kırbayır'ın sorgulama esnasında gözaltında iken öldürüldüğü, sorguya alınan şahıslara kötü muamele ve işkenceye varan eylemlerde bulunulduğu konusunda kuşku duymamaktadır" dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 8 Ekim 1980'de Kars'ta gözaltındayken kaybolan Cemil Kırbayır olayı ile ilgili kurulan alt komisyonun çalışmalarına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Komisyonun çalışması ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Üskül, 16 Şubat 2011'de Kars Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşülerek Cemil Kırbayır, hakkında yürütülen soruşturmalar ile ilgili bilgi ve evrak istendiğini, şu ana kadar Kırbayır'ın kaybolması ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmadığını öğrendiklerini anlattı. Üskül, Kırbayır'ın ailesi ile yaptıkları görüşmelerde ailenin Kırbayır'ın 12 Eylül darbesinin ertesi günü 13 Eylül 1980'de evinden alınıp, 247'nci piyade alayına götürülmüş burada bir hafta tutulduktan sonra Kars askeri gözetimevine götürülerek sorgulama yeri olarak kullanılan Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünde Emniyet personelince sorgulanıp, işkenceye tabi tutulduktan sonra 8 Ekim 1980'de öldürüldüğünü anlattığını aktardı. Üskül, polis tutanaklarına ise Kırbayır'ın firar ettiğinin geçirildiğini belirtti.

Üskül, gözaltında gözleri ve elleri kelepçeli bir kişinin kaçmasının mümkün olamayacağını belirtirken, Devletin bu olayı ispat etmesi gerektiği çağrısında da bulundu. Üskül, Komisyonun elde ettiği bulguları şöyle sıralandı:"Cemil Kırbayır, 13 Eylül 1980'de evinden alınıp, 247'nci piyade alayına götürülmüş burada bir hafta tutulduktan sonra Kars askeri gözetimevine götürülmüştür. Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünde oluşturulan üçlü birimce Asker, MİT ve Polis- sorgulanmış, sorgulamalarının ardından diğer 3 kişinin tekrar gözetim evine getirilmesine karşın Cemil Kırbayır geri getirilmemiştir. Polis tutanaklarında Kırbayır'ın gözaltında iken firar ettiği belirtilerek kaybolduğuna dair tutanak tutulmuş ve 3 polis memuruna da bu olaydaki ihmal ve kusurlarından dolayı kınama cezası verilmiştir. Komisyon bu olayda Cemil Kırbayır'ın sorgulama esnasında gözaltında iken öldürüldüğü, sorguya alınan şahıslara kötü muamele ve işkenceye varan eylemlerde bulunulduğu konusunda kuşku duymamaktadır. Bu durumu o tarihte Kars ta görev yapan üst düzey bazı kamu görevlileri de komisyonumuza belirtmişlerdir."

'SORUMLULUK DEVLETİNDİR'

Üskül, Kırbayır'a gözaltında ne olduğunu ispat etmenin ailesinin yükümlülüğü olmadığını devletin görevi olduğunu belirterek "Sorumluluk devletindir. İncelemelerimizde Cemil Kırbayır'ın gözaltından kaçtığına dair inandırıcı bilgi ve belge ileri sürülemediği gibi iddia edilen bu görüşü ispatlamaya yönelik olarak o dönemde göstermelik bir iki arama dışında etkili bir soruşturma, inceleme de yapılmamış, sadece 3 polis memuruna disiplin hukukunun en hafif cezalarından olan kınama cezası verilmiştir" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

10 yıl az ey Savcı, müebbet isteseydin!

SONRAKİ HABER

KESK, gözaltılara tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...