18 Mayıs 2020 00:06

Çocuk gözü ile karantina

Ankara'dan Emek Deniz Özel, karantina günlerinin nasıl geçtiğini yazdı.

Fotoğraf: Rawpixel

Paylaş

Emek Deniz ÖZEL
Ankara

Merhaba! Ben Emek Deniz. Sizler ile bu karantina sürecinde neler yaşadığımı, hissettiğimi paylaşacağım. Bu süreçten herkes farklı yönlerden etkileniyor. Misal esnaflar para kazanamıyor, çalışanlar maaş alamıyor vb. birçok örnek verilebilir. Ama ben bu süreçten herkesten çok çocukların etkilendiğini düşünüyorum. Bu süreç çocukların bebeklikten beri alıştıkları düzenden çok farklı bir düzen olduğu için çocuklar bu süreçten farklı şekillerde etkilenebiliyor. Mesela ben evin içinde kapalı kalmaktan çok rahatsızım. Bir de işin içine mevsimin bahar olması girince kendimi daha da berbat hissediyorum. Dışarı çıkamıyor, arkadaşlarımı göremiyor, hava alamıyorum. Kendimi çok berbat hissediyorum. Ve bu tamamen insanların bu meseleyi ciddiye almamalarında kaynaklı bu boyuta geldi. EBA TV yani uzaktan eğitimden de hiç memnun değilim.

Neden mi?

- Öncelikle anlamadığım yerlerde öğretmenlerime soru soramıyorum.

- Arkadaşlarım ile teneffüslerde, ders aralarında ve derslerde iletişim kuramıyorum.

- EBA’da anlatılan derslerin işlediğimiz konuların gerisinde olduğu apaçık ortada.

- Öğretmenlerimi göremiyorum ve onları çok özlüyorum.

- Sonuncusu ve en önemlisi ise ev içerisinde ne yaparsam yapayım, ne kadar sessiz olursa olsun kendimi derse veremiyorum yani evin ders işlemek için uygun bir ortam olduğunu düşünmüyorum. (Ödevlerimi yapmak buna dahil değil)

Bir de bu uzaktan eğitim sürecinde ders saatleri az olduğu için daha fazla ödev veriyorlar. Haksızlar demiyorum tabii ki hatta sonuna kadar haklılar. Bazı öğretmenlerimiz canlı ders yani telekonferans şeklinde ders işliyorlar. Benim asıl doğru bulduğum uygulama bu. Bana kalırsa tüm öğretmenlerimiz bu şekilde canlı ders yapmalılar.

Ve tabii bu sürecin iyi yanları da var.

İnsanların eski yoğunlukları kalmadı.

Evde aile ile daha çok zaman geçiriliyor.

İnsanlar yaşamanın önemini daha iyi anlıyor.

Arkadaşlarımın da bu süreç ile ilgili görüşlerini aldım. Onları da sizinle paylaşmak isterim.

DEFNE:

Eğlenmek, zaman geçirmek için puzzle yapıyorum. Öğretmenleri daha rahat anlıyorum. Arkadaşlarım sürekli konuşmuyor, böylelikle dersler daha verimli geçiyor. EBA TV’den çok memnun değilim bizden çok daha geri konular anlatılıyor.

DENİZ ROZA:

Karantinada çok sıkılıyorum. Psikolojim çok bozuldu. EBA TV’yi yeterli bulmuyorum. Ders saatlerini daha da sıkılaştırmalılar ve bence devlet sokak hayvanlarını unutuyor. Onlar ile de bu süreçte ilgilenilmeli.

SAHRA:

Annem ev işlerini yaparken ben de ona yardım ediyorum. Ödevlerimi yapıyorum. TV izliyorum, kitap okuyorum. EBA dersini kaçırdıysam tekrarlarını izliyorum. Fakat EBA derslerinden pek memnun değilim çünkü yeni konular öğretmeye başladıklarında aklımıza takılan soruları soramıyoruz. Derslerdeyken kısa bir mola veriyoruz. Ve molada akıllı teneffüs isimli bir programda öğrencilerden gelen yorumlar okunuyor. Bence öğrenciler akıllarına takılan soruları yorum olarak EBA TV’ye atabilirler.

EZEL:

Benim karantinada vaktim daha çok kardeşim ile oyun oynayarak, online derslere girerek, ders çalışarak, ödev yaparak, televizyon izleyerek geçiyor. Bununla birlikte annemle yemek yapıyoruz. Benim okulumda online eğitim bir siteden yapılıyor. Bu sitede canlı ders işliyoruz. Öğretmenimize sorular sorabiliyoruz. O da bize söz hakkı veriyor. Benim karantinam bu şekilde geçiyor.  

ÖNCEKİ HABER

Ülkelerin tanı testleri için de senaryoları olmalı

SONRAKİ HABER

Kürt sanatının direklerinden: Seîd Gabarî

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa