17 Mayıs 2020 23:56
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mayıs 2020 17:43

Kocaelili aile: Seçim zamanı oy için gelenler, seçim bitince kabuklarına çekiliyor

Kocaeli'de ağır yoksulluk içinde yaşayan aileye yapılan sosyal yardım çok yetersiz. Baba işsiz, bir çocuk doğuştan bağırsak hastalığı yaşıyor. Kira borcu birikmiş, soba bile delik...

Fotoğraf: Evrensel (Temsili görsel)

Paylaş

Gözde TEKİN
Cemre KAVALA
Kocaeli

Körfez Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde Yeliz ve Volkan B. yoksulluk içinde yaşıyor. Dört yıldır evliler. Biri 3, diğeri 1 yaşında iki çocukları var. 1 yaşındaki çocuklarının doğduğu günden beri bağırsak hastalığı var… Şu an yaşadıkları ev, bir sene içinde yaşadıkları üçüncü ev. Çünkü Volkan 1 seneye yakındır işsiz ve aileye belediyeler tarafından yapılan yardım çok yetersiz. Aile, yalnızca günlük 3 ekmek ve çocuk başına aylık 35 lira yardım yapıldığını söylüyor.

Yeliz’e yaşamlarını sorduğumuzda başlıyor anlatmaya… Ev kiralarından konuyu açan Yeliz, “Bu eve 2 bin lira kira borcumuz var. Bu ay da ödeme yapmazsak ev sahibi bizi çıkaracağını söylüyor. Diğer iki eve de kira borcumuz var. Birine 4 bin 500, diğerine ise 800 lira” dedi.

Küçük çocukları Aras doğduğundan beri Volkan işsiz. Aras doğuştan sağlık problemleri yaşıyor. Kocaeli’de hastane koşulları sağlanamayınca İstanbul’da bir hastaneye giden aile burada iki ay boyunca kalıyor. Bu süreç masrafları artırıyor. “Bez, mama, emzik, derece, şapka, ıslak mendil” diyor Yeliz, “Sürekli bez değiştiriyorduk. Bir haftada yüzden fazla bez harcadığımızı biliyorum. Bunlara yetişemiyoruz.”

ÇOCUK BAŞINA AYLIK SADECE 35 LİRA…

Volkan söze giriyor ve “Tıbbi bir hortum ile 6 ay boyunca günlük yıkama yapıldı. Bunu eşim yapmak zorunda kaldı. Çünkü kaymakamlık ve belediyeye başvurduğunda ona bu konuda yardım edilemeyeceğini söylüyorlar. Gerekli olan fizyolojik serum ve yıkama bezini de temin edemedik” diyor.

Yeliz, “Sadece iki ayda bir 70 lira alıyoruz. Çocuk başına aylık 35 lira… Neyime yetecek bu para benim, çocukların hangi ihtiyacını alabilirim bununla” diye soruyor.

"KOCANDAN BOŞAN O ZAMAN"

Evde doğal gaz yok. Soba delik... Eşyaların bir kısmı ev sahibinin, bir kısmını da karşı komşu atınca almışlar.

1000 liralık yardımı almışlar ancak hemen bitmiş. Yeliz şimdi soruyor: “Eşim çalışmıyor. Evimiz arabamız yok. Herkes yardım alırken biz neden alamıyoruz?​”

Kaymakamlığa ve belediyeye gittiğinde kendisine, “Kocandan boşan o zaman” denildiğini söylüyor: “Ben nasıl boşanayım. Sen şimdi bana sahip çıkmıyorsun, o zaman kim bana sahip çıkacak. Aile sahip çıkmıyor, eşim sorumsuz çalışmıyor…”

“Seçim zamanı oy için kapıya gelenler, seçim bitince kendi kabuklarına çekiliyor” diyen Yeliz, şöyle devam ediyor:

“Benim çocuklarım doğru düzgün sebze, meyve yiyemiyor. Et yiyemiyor. Herkesin çocuğu dışarıda gezerken benim çocuğum ayakkabısı yok diye dışarıda gezemiyor. Dokuz aydır tüpün üstünde su ısıtıp duş alıyorum. Kaymakamlığa, belediyeye gidince yardım yok. Bana yardım etmeyeceklerse neden bizden oy istiyorlar?​”

"ÖNCE KRİZ, ŞİMDİ VİRÜS VURDU"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Belediyesi ve Körfez Kaymakamlığının defalarca yardım için teşhise geldiklerini söyleyen Yeliz, “Bize yanıt olarak ‘Yardım talebini feshettik’ dediler. Sen oraya ne sunuyorsun da feshediliyor” diyor.

Belediyenin sadece günlük 3 ekmek yardımı yaptığını belirten Yeliz, “Virüs var diye almaya gidemiyorum. Çocuklarım küçük. Kapıya getirin dediğimde getiremiyoruz diyorlar” diyor.

Yeliz’e ne istediğini soruyoruz. Önce eşinin çalışmasını ve çocuklarıyla ilgilenmesini istiyor. Ardından ekliyor: “Yetkililerin doğal gazımı açmalarını istiyorum. Kira yardımı istiyorum…”

KÖRFEZ BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Ailenin durumu ve mağduriyetleriyle ilgili aradığımız ilgili belediyeler tarafından santralde uzun süre bekletilmemize rağmen muhatap bulamadık. Ancak haberin sosyal medyada paylaşılması üzerine Körfez Belediyesi, "Bahsi geçen aileye, 2019 yılı ocak ayından itibaren bugüne kadar sürekli olarak her ay ekmek ve gıda kartı yardımı yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.

Belediyenin paylaştığı belge de ailenin yardımların yetersiz olduğu yönündeki beyanını doğruladı. Belgede cüzi miktardaki gıda yardımları yer alıyor.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamda "Ailemize aylık maddi yardımlarımızın yanı sıra Covit sürecinde de nakdi ve erzak yardımlarımızı paylaştık. Ailemizi, kabul etmeleri halinde dayalı döşeli lojmanımızdaki bir dairede misafir edeceğiz" dedi. Açıklamada ailenin sosyal yardım alamadığı ifadelerinin haksız ve dayanaktan yoksun olduğu savunuldu.

ÖNCEKİ HABER

İzole üretim üsleri ve elektronik kelepçe: "Patron babalar" prangalı çalışma istiyor

SONRAKİ HABER

Hakan Gülseven ve Taylan Kulaçoğlu'nun gözaltı gerekçesi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa