17 Mayıs 2020 10:07

Gaziemir Belediyesi işçilerine 1 Mayıs’ı kutladıkları için para cezası kesildi

1 Mayıs’ı kutlayan 17 işçiye Gaziemir Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer tarafından 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 3 bin 150’şer lira idari para cezası kesildi.

Gaziemir'de temizlik işçilerinin çalışırken 1 Mayıs'ı kutlaması polis tarafından engellendi | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

1 Mayıs’ın kutlanmasının yasaklanmasına rağmen Genel-İş İzmir 2 No’lu üyesi Gaziemir Belediyesi işçileri “Sokağa çıkma yasağına rağmen çalışıyorsak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı da kutlarız” diyerek talepleri ile Gaziemir sokaklarında 1 Mayıs’ı kutlamıştı. Çalışma izinleri bulunan ve çalışma alanları olan sokaklarda 1 Mayıs’ı kutlayan 17 işçiye Gaziemir Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer tarafından 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca işlem yapılarak 3 bin 150’şer lira idari para cezası kesildi. 

İşçilere kesilen ceza sonrası sosyal medya hesabınsan açıklama yapan Gaziemir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca, “1 Mayıs Günü sokağa çıkma yasağına rağmen, belediyenin çöp araçları ve sendikanın aracıyla izinsiz müzikli yürüyüş yapan emekçilerden 17 kişiye cezai işlem yapıldı. Bize gelen duyuma göre emekçi kardeşlerimiz belediye başkanının bilgisi dahilinde bu eylemi yaptılar. Dolayısıyla bu cezaları belediye başkanı ödemelidir. Eğer belediye başkanının bilgisi olmadan bu eylemi yaptılarsa, belediye başkanı çıkıp açıklama yapsın. ‘Belediyenin resmî araçlarıyla yapılan bu eylemden haberim yoktu’ desin ve sorumlular hakkında cezai işlem yapsın” dedi.

1 MAYIS’I KUTLAYAN 17 İŞÇİYE PARA CEZASI KESİLDİ

Ceza kesilmesi ve AKP’li meclis üyesi Uğur İnan Atmaca’nın yaptığı açıklamalara ilişkin Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız ile görüştük. 1 Mayıs günüde zaten işçilerin çalıştığını ve sadece taleplerinizi dile getirmek için kısa bir yürüyüş yaptıklarını anlatan Yıldız, “Polis önümüzü kesince yürüyüşü bitirdik ve çalışmaya devam ettik. Daha sonra sendika yönetici, temsilcileri ve işçilerin olduğu 17 kişiye 3 bin 150 lira idari para cezası kesildi” dedi.  

Yıldız, “Bu iktidar pandemi sürecinde 20 yaş ve altına sokağa çıkma yasağı getirdi. Ama maalesef ki Türkiye’nin dört bir yerinde 16-17 yaşında çocuk işçilere özel izinler alınarak çalıştırdılar. Bunlara yasak yok. Bunlara ilişkin hiçbir AKP’li belediye meclis üyesi ya da milletvekili bir açıklama yapmadı, doğru olmadığını söylemedi. 1 Mayıs’ı kutlayan işçiler için ise söz söylüyorlar” diyerek Atmaca’nın sözlerini eleştirdi.

“İŞÇİLERİ SAVUNAN ATMACA DİĞER KONULARDA DA SES ÇIKARSIN”

AKP’li meclis üyesi Atmaca’nın işçilere kesilen cezayı siyasi malzeme yapmaya çalıştığını ifade eden Yıldız, “Ülkedeki o kadar haksızlığa sesini çıkartmayan, yine Gaziemir Serbest Bölgede sendikalı oldukları için işten atılan ve direnen SF Trade Tekstil, Kale Pratt işçilerinin yanına gitmeyen, onlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmayan Atmaca’ya buradan sesleniyorum, madem bu kadar işçilerin, emekçilerin yanındasınız, savunuyorsunuz neden diğer konularda sesinizi hiç çıkarmıyorsunuz” diye konuştu. Atmaca’nın ayrıca sorumlular hakkında işlem yapılsın demesine ilişkin Yıldız, işçilerin hedef gösterilerek işten atılmalarına sebep olacağını dile getirdi.

Daha önce Gaziemir Belediyesinde örgütlü olan Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Ayhan Doğan’ında konuya ilişki yaptığı açıklamaları da eleştiren Yıldız, “Ayhan Doğan’a da sesleniyorum, kapalı kapılar arkasında işçiyi satarak imzaladığı toplu sözleşmelerin hesabını vermediği için işçi bizi tercih etti. Normalde alana çıkma cesaretleri yok ki 1 Mayıs’ta alana çıksınlar. Gaziemir kaymakamı ve emniyeti Belediye-İş Sendikasının yapmak istediği tüm yürüyüş ve etkinliklere izin verirken işçiler çalıştığı günde 1 Mayıs’ı kutlamasına izin vermedi” dedi.

Yıldız, “Yürüyüşle işçi bayramında taleplerini dile getiren işçiler yine sokağa çıkma yasağının olduğu gün aynı sokaklarda çalıştı. Çalışırken kimseye sokağa çıkma cezası kesilmiyor, dert taleplerin dile getirilmesidir. AKP Meclis üyesi ve Belediye-İş şube başkanı işçilerin taleplerini dile getirmesini engellemek için ceza kesen anlayışa söz etmeden kendilerini emekçi dostu gösteremezler” diye konuştu.

“İŞVEREN İZNİ İLE DEĞİL İŞÇİMİZİN GÜCÜYLE SOKAĞA ÇIKIYORUZ”

DİSK olarak hiçbir zaman iktidar ya da işverenden izin alarak sokağa çıkmadıklarını söyleyen Yıldız, “Biz işçimizin gücüyle, işçimize inanarak işçilerin haklarını sokaklarda aradık. Sadece 1 Mayıs’ta değil bundan sonra bütün alanları 1 Mayıs’a çevirerek mücadelemizi sürdüreceğiz. Kimse buradan kendine bir siyasi malzemeye çıkarmaya kalkmasın. Biz belediye başkanından da izin almadık. Ne Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın ne de belediye başkan yardımcılarının bundan haberi yoktu. Çünkü biz orada örgütlü ve yetkili sendikayız işverenden izin almamıza gerek yok. 1 Mayıs işçilerin bayramı olduğu için sokağa çıkarak taleplerimizi dile getirdik. Bundan önce nasıl bedel ödeyerek 1 Mayıs alanlarında olduysak bundan sonra da alanlarda olacağız” dedi.

“1 MAYIS CEZALARI SİYASİDİR, İPTAL EDİLMELİDİR”

Gaziemir Belediyesi işçilerine kesilen idari para cezasına ilişki açıklama yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bu kesilen cezalar siyasidir. Bu cezaların kamuoyuna AKP Grup Başkan Vekilince duyurulması şüpheleri artırmıştır. Gerekirse bu cezaları ben öderim ama işçi kardeşlerimin küçük siyasete alet edilmesine izin vermem” dedi.İşçilerin 1 Mayıs’ta çalışmalarının yasal ama marş söylemeyerek 1 Mayıs’ı kutlamalarının yasak olmasını eleştiren Arda, “Her ne kadar toplu iş sözleşmesi ile maaşlarını düzenlesek de halen daha ülkedeki ekonomik gerçekler karşısında düşük kalan gelirlerle çalışmak zorunda kalan temizlik personelimiz üzerinden siyaset yapmak adına keyfi cezalar kesmek ve onları kamuoyunun önüne atmak hiçbir ahlaka sığmamaktadır” diye konuştu.

“BU SİYASİ CEZALARIN DERHAL İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUM”

Cezalara itiraz edeceklerini ifade eden Arda, “Eğer ki, cezalar iptal edilmezse bu cezaları gerekirse kendim ödeyeceğim ama işçi kardeşlerimin, bu zorlu ekonomik koşullarda neredeyse aldıkları aylık maaşları kadar bir cezayı ödemesine izin vermeyeceğim. Konuyu kamuoyunun vicdanına sunuyor, bu siyasi cezaların derhal iptal edilmesini talep ediyorum” dedi.

Reklam