17 Mayıs 2020 08:40

AVM'lerde önlemler yetersiz | "Siperlikleri dönüşümlü kullanmamızı istediler"

Ankara'dan AVM çalışanları; havalandırmadan fiziksel mesafeye, koruyucu ekipmanlara kadar önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

Ankara'dan bir AVM'nin giriş kuyruğu | Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Neşe ERDEM
Ankara

Normalleşme sürecinin ilk adımında AVM'lerin açılmasına tepkiler sürüyor. Ankara'da konuştuğumuz AVM çalışanları havalandırmadan fiziksel mesafeye ve koruyucu ekipmanlara kadar önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Çalıştığı mağazadaki durumu anlatan işçilerden biri "Toplam 16 kasiyer dönüşümlü çalışıyoruz, 6 tane siperliği dönüşümlü kullanmamızı istediler" dedi.

Ankara'da bulunan Atlantis AVM'de bir mağazanın çalışanları, normalleşme adı altında açılan AVM'lerdeki koşulları gazetemize anlattı. Konuştuğumuz mağaza çalışanları işyerinin kapalı olduğu süreçte ücretli izinde oldukları ve aile geçindirme sorumluluğunda olmadıkları için kendilerini şanslı saysalar da çevrelerinde çoğu kişinin işsiz kaldığını, kirasını ödeyemediğini anlatıyor. Havalandırma sisteminin yetersizliği nedeniyle solunum yoluyla bulaşan koronavirüsün tehlikesinin arttığını ifade eden işçi, "Ne kadar tedbir alırsak alalım, uygun havalandırma şartları olmadan bunu aşabileceğimizi düşünmüyorum. Girişte ateş kontrolü, maske ve eldiven zorunluluğu var. Ancak bunlar tek başına yeterli değil. Sosyal mesafe kurallarına uymuyorsan bu aldığın tedbirlerin hiçbir anlamı yok" diyor.

"BU TEDBİRLERİN FAYDASI OLMAYACAKTIR"

Aynı AVM'de çalışan başka bir işçi ise "Çalıştığım mağazadan yola çıkarak şunları söyleyebilirim; mağaza satışa açılmadan önce temizliğini gerçekleştirdik. Bir buçuk metre sosyal mesafe hatırlatmaları için stickerlar yapıştırdık. Kabin ve kasa noktalarına dezenfektan koyduk. Mağaza açıldığında ise kapıda ateş ölçen personelimiz var ve maskesiz müşteriyi içeriye almıyorlar. Mağaza müşteri limitini aşarsa kapılar kapanıyor. Fakat çalışanlar sosyal mesafeye uymuyorlar. Daha doğrusu saha çok dar olduğundan uyulamıyor. Özellikle kasa bölgesinde. Tedbirler konusunda da ne kadar alınırsa alınsın pek faydası olmayacaktır" dedi.

3 TEMİZLİKÇİDEN BİRİ ÇALIŞIYOR

Aynı mağazada çalışan bir başkası da önlemlerin yeterli olmadığını şöyle anlatıyor: "Çalıştığım mağazaya gittiğimde 3 temizlik personelinden 1'i çalışabiliyor. Aralarda birer kasanın boş kalması için 10 kasadan 5'i çalışacaktı. Ancak 7 kişi yazıldı. Tam zamanlı-yarı zamanlı, toplam 16 kasiyer dönüşümlü olarak çalışıyoruz. Söz verdikleri gibi kasaya camekan yapmak bir yana 16 kasiyerin 6 tane siperliği dönüşümlü olarak kullanmasını istediler. Yani bugün ben, yarın diğer arkadaşım... Biz de kabul etmedik tabii."

"MÜŞTERİ ŞİKAYET EDER DİYE KORKUYORUM"

Ayrıca fiziksel mesafe konusundaki kaygıları olduğunu ifade eden işçi, "Ben müşteriye uzak durun, dokunmayın nasıl derim? Beni şikayet eder diye korkuyorum. Mağaza açılana kadar ücretli izindeydim. Şu an izne ayrıldım, ücretsiz izindeyim. İlk başta ülkenin iyi durumda olduğunu düşünüyordum. Ama bu normalleşme sürecinin yanlış zaman olduğunu düşünüyorum. Her yer birbir açılıyor. Kalabalıklar, kuyruklar, sosyal mesafe bir köşede can çekişiyor adeta. Ülkede alınacak en büyük önlem normalleşme sürecine son vermektir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki mülteciler avukatlarla görüştürülmüyor

SONRAKİ HABER

Çin'in İsrail Büyükelçisi evinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...