16 Mayıs 2020 21:33

Hukuk örgütleri: Hakimler Ayşe Sarısu Pehlivan ve Orhan Gazi Ertekin yalnız değildir

Ayşe Sarısu Pehlivan'ın görevinden uzaklaştırılması ve Orhan Gazi Ertekin'in hakkında soruşturma açılması sonrası 11 hukuk örgütü yaptıkları açıklamayla Pehlivan ve Ertekin'e destek verdi.

Ayşe Sarısu Pehlivan fotoğrafı: Evrensel | Orhan Gazi Ertekin'in fotoğrafı kişisel arşivinden

Paylaş

11 hukuk örgütü yaptıkları açıklama ile görevden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan ve hakkında soruşturma açılan Orhan Gazi Ertekin'e destek verdi.

11 hukuk örgütü tarafından yapılan açıklamada hakimlerin sadece düşünce ve görüş paylaşımı yapmış olmaları nedeniyle sosyal medya üzerinden hedef gösterilerek bir linç kampanyası başlatılması sonrası HSK tarafından otomatik soruşturma ve tedbir kararı ile en yüksek süre uygulanarak görevden uzaklaştırma kararı verilmiş olmasının, Anayasanın 36. Maddesi ile tanımlanan masumiyet karinesine aykırı olduğu belirtilen açıklamada; “Hakim ve savcı örgütleri başkanı olan, düşüncesini açıklayan hakimlere yönelik halen devam eden tehdit boyutunu aşan bu linç kampanyasını yürütenler hakkında bugüne kadar herhangi bir adli işlem yapılmaması ve olabilecekler için tedbir alınmaması, nefret söylemi ile şiddete çağrı yapanlar hakkında hareketsiz kalınmasıyla beraber değerlendirildiğinde her bir yurttaş için ayrıca korkutucudur” denildi.

“BİLİMİ VE ELEŞTİREL DÜŞÜNCEYİ DIŞLAYARAK YARATILAN LİNÇ KÜLTÜRÜ KORONAVİRÜSTEN ZARARLI”

Bu soruşturmalarla, ülkenin aydın hakim ve savcılarının ifadelerini özgürce açıklayarak, sendika ve dernekleri ile örgütlenerek, kamuoyu yaratması yerine sadece trollerin, mafya babalarının, sahibinin sesi olanların konuşmasının, kamuoyu yaratmasının istendiğinin gösterildiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bilimi ve eleştirel düşünceyi dışlayarak yaratılan bu kültürün topluma koronavirüsten daha zararlı olduğu, liyakat sahibi olanların ve bilimin baskılanmasının ülke için felaket olabileceği karantina günlerinde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu süreçte yurttaşlarımız bilimin, aydınlığın ve serbest kürsünün değerini tekrar hatırlamıştır. Tek taraflı kamuoyu oluşumu için sadece istenen kişi ve kesimlerin kanaat açıklayabildiği, linç kültürünün, hedef göstermenin yöntem ve hakim kültür olduğu bir ülke hasletimiz değildir.”

“HAKİM VE SAVCILARIN SESİ KISILARAK YARGI DAHA DA BAĞIMLI HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR”

Hakim ve savcıların seslerinin kısılarak, örgütsüz bırakılmaları nedeniyle yargının daha da bağımlı hale getirildiği ifade edilen açıklamada; “Bu nedenle aşağıda imzası bulunan hukukçu örgütleri olarak, hakim ve savcıların daha fazla görüş açıklamasından yanayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi özellikle yargısal görevleri kaybetme korkusu nedeniyle hâkimleri kamu makamlarını ve politikaları eleştirmekten caydırma riski taşıyabilecek ifade hürriyetine müdahale niteliği taşıyacak müdahalelerin demokratik bir toplumda gerekli olamayacağı, yargı mensuplarına mutlak ve sınırsız bağlılık ve gizlilik kısıtlamaları getiren her tür ulusal kanun ya da başka türden mevzuatın ve uygulamalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade hürriyetine dair 10. Maddesini ihlâl edeceğine ilişkin kararlarını hatırlatır, Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan ve Hakim Orhan Gazi Ertekin’in yanında olduğumuzu Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Adalet İçin Hukukçular
Avukat Hareketi
Avukatlar Sendikası
Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG)
Çağdaş Hukukçular Derneği
Demokrasi İçin Hukukçular
Karşıyaka Hukukçular Derneği
Kartal Hukukçular Derneği
Katılımcı Avukatlar (KAV)
Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu (ÖDAV)
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Sarısaç, Zilan Deresi'ndeki HES projesine dair soru önergesi verdi

SONRAKİ HABER

CHP’li Kasap: Kütahya’da koronavirüsle mücadele eden sağlık çalışanına yemek ücretli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...