16 Mayıs 2020 11:53

Aydın Vali Yardımcısının JES'çilerle yat keyfi tartışma yarattı

Yıllardır jeotermal santrallerinin çevre, sağlık, tarıma etkilerinin tartışıldığı Aydın'da Vali Yardımcısının JES şirketi yetkilileri ile yat keyfi yaptığı fotoğrafları ortaya çıktı.

Fotoğraf: Didim Postası I Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat'ın JES şirketi yetkilileri ile yat keyfi yaparken

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Yıllardır jeotermal santrallerinin çevre, sağlık, tarıma etkilerinin tartışıldığı Aydın da Vali Yardımcısının JES şirketi yetkilileri ile yat keyfi yaptığı fotoğrafları ortaya çıktı. Vali yardımcısı aynı zamanda JES projelerinin tarıma etkilerinin değerlendirilip karar verildiği Toprak Koruma Kurulu'na başkanlık yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde Aydın yerel basınına yansıyan görüntülerde Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat'ın JES şirketi yetkilileri ile bir yatta görüntüleri paylaşıldı. Didim'de çekildiği belirtilen görüntülerde Kovid-19 pandemisi nedeniyle getirilen maske takma zorunluluğu ve fiziksel mesafe kurulanın da hiçe sayıldığı dile getirildi.

"VALİLİK JES'ÇİLERİ KORUYUP KOLLUYOR"

Vali yardımcısının JES firması yetkilileri ile yat gezisine dair bir açıklama yapan Aydın Çevre Mücadelesi (AYÇEM) vali yardımcısının istifasının beklendiğini dile getirdi. AYÇEM açıklamasında, Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat'ın pandemi günlerinde Sağlık bakanlığı ve Aydın Valiliğinin koyduğu yasakları çiğner şekilde fotoğraflarının yerel basında çıktığının altı çizilerek, Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın bu yat gezisini Jeotermal santral işletmecileri ile beraber yapmasının Aydın kamuoyunda şaşkınlık, kaygı ve endişeye yol açtığı belirtildi. AYÇEM; "JES’lerin Aydın’ı yaşanmaz hale getirirken Aydın Valiliğinin gereğini yapmadığı, kanunları uygulamadığı, JES’leri denetlemediği, halkın tüm şikayetlerini sümen altı yaptığı, JES’leri kollayıp koruduğu, takdir haklarını sürekli şekilde JES’lerden yana kullandığı inancıdır. Bu süreçte Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın bazı tutumları halkın bu duygu ve düşüncelerinin artmasına neden olmuştur" denildi.

TOPRAK KORUMA KURULU KARARI NASIL DEĞİŞTİRİLDİ?

JES yapılmadan önce proje dosyasının Aydın Toprak Koruma Kuruluna geldiğinin aktarıldığı açıklamada şöyle denildi; "Kurul JES yapılmasına izin vermezse Aydın’da JES yapılmaz, JES yapılmasına izin verirse JES yapım süreci devam eder. Toprak Koruma Kuruluna Aydın Vali Yardımcısı başkanlık etmekte, kurul dokuz üyeden oluşmaktadır. Kızılcaköy’de JES yapımı gündeme gelince Başkanlığını Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın yaptığı toplantıda yapılan oylamada 6-3 oylama sonucu ile Kızılcaköy’de JES yapılmasına onay çıkmaz. Bunun üzerine Vali Yardımcısı kurul kararının doğru olmadığını, Kızılcaköy’de JES yapılmasının mümkün olmadığını, kendisine inanmaları gerektiğini, bu oylamanın formalite olduğunu, kurula katılan üyelere kararlarını tekrar düşünmeleri gerektiği konusunda uzun uzadıya konuşma yapar, devlet adamı sözü ve güvencesi verdiğini belirtir. Bu konuşma üzerine daha önce hiç olmadığı şekilde oylama tekrarlanır, kurula katılan iki kurum ilk görüşünü değiştirmek durumunda kalır, yeni karar 5-4 ile Kızılcaköy’de JES yapımına evet olacak şeklinde çıkar. Kızılcaköy’de JES süreci devlet adamı güvencesi altında bu şekilde başlar".

AYDIN HALKI VALİ YARDIMCISININ İSTİFASINI BEKLİYOR

1 Mayıs 2020 günü Efeler Yılmazköy’de jeotermal kuyu patlaması sonrası olay yerini ziyaret eden Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat bunun iş kazası olduğunu, bu tip olayların jeotermal uygulamalarında olabileceğini, kendilerini ikaz edeceklerini belirttiğinin ifade edildiği açıklamada; "Aydın halkının jeotermal uygulamaları nedeni ile Devletine, Devlet adamlarına, Devlet kurumlarına inancı giderek azalmaktadır. İşte tüm bu gerekçeler nedeniyle Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın, Toprak Koruma Kurulun’da verdiği devlet adamı sözünün gereğini yerine getirerek “İstifa Etmesi” Aydın halkının beklentisi haline gelmiştir" ifadelerine yer verildi.

"MANDALİNACI VALİ YARDIMCISI"

Geçtiğimiz yıl Aydın Kızılcaköy'de yapımı planlanan JES'e karşı direnen köylülere jandarmanın biber gazlı müdahalesi sonrası sosyal medyaya düşen görüntüleri ile tanındı Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat. "Biz burada çoluk çocuğumuzun geleceği için mücadele ediyoruz. Jandarmaya biber gazı sıkması talimatını siz mi verdiniz" diye kendisine soru soran köylü kadına Arat, mandalina yiyerek "Farzet ki ben verdim. Özür dilerim! Biber gazından bişey olmaz yaa" diye verdiği yanıt sosyal medyada paylaşılınca eleştirilerin odağı olmuştu.

Binlerce yurttaşın Arat'ın söz ve davranışlarını “Kamu yöneticisi ciddiyeti ile bağdaşmadı" gerekçesi ile eleştirmesinin ardından bir açıklama yapan Aydın Valiliği Arat'ın sözlerini "samimi bir sohbet" olarak sahiplenirken görüntüleri paylayanlar hakkında inceleme başlatılacağını dile getirmişti.

Reklam