16 Mayıs 2020 00:20

Tayaş işçileri: Bayram harçlığı ve avanslar verilmiyor

"Avanslar yatmıyor. Herkesin ödemeleri var ve çoğumuz avansa göre ayarladık birçok ödemeyi ama durum böyle olunca mağdur olduk."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tayaş Gıda’dan bir grup işçi
Gebze

Merhaba Evrensel okurları;

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) bulunan fabrikamızda izinde olan 2 işçi arkadaşımızda koronavirüs tespit edildi.

Biz Tayaş Gıda işçileri olarak tepkimizi gazetemiz aracılığıyla duyurmak istiyoruz. 400 kişiye yakın izinli arkadaşımız bulunuyor. Biz ise her şeye rağmen 400 arkadaşımızla çalışıyoruz. Bu süreçte ayrıca önlem olarak girişte ateş ölçülüyor, bir maske veriliyor, o maskeyle 8 saat çalışıyoruz. Tayaş Gıda patronları bir karar alıyor, sadece vardiya amirlerine ve posta başlarına iletiliyor.

Ayrıca koronayı tüm patronlar gibi Tayaş patronu da fırsata çeviriyor. Örneğin kısa çalışma ödeneğine başvurduğumuz bugünlerde hakkımız olan bayram harçlığının verilmeyeceği ifade ediliyor. Yine aynı şekilde her ayın 20’sinde verilen avansların da yatırılmayacağı ifade edildi.

Yaşanan sorunlar bununla mı sınırlı? Hayır.

TEMİZLİĞİ ÜRETİM ELEMANLARI YAPIYOR

Tayaş’ta temizlik işçisi yok. Tuvaletleri üretim elemanlarına temizletiyor, merdivenleri sildiriyorlar. Kadınların soyunma odaları pislik içerisinde. Her yerde maske ve eldiven çöpleri var. Özellikle bu kritik dönemde böyle olması bizleri daha da tedirgin ediyor. Avanslar yatmıyor. Herkesin ödemeleri var ve çoğumuz avansa göre ayarladık birçok ödemeyi ama durum böyle olunca mağdur olduk. Bankalara ödemeler gecikmiş durumda. Bari avansımız düzgün ödensin, mağduruz ciddi anlamda.

Buradan işçi arkadaşlara sesleniyoruz: Eğer örgütlü olursak çoğu şeyin üstesinden geliriz. Yani şu korona günlerinde bile yemeklerin, içtiğimiz suların lavaboların daha temiz ve sağlıklı olması gerekirken maalesef öyle diyemeyiz. Arkadaşlar ağlamak çözüm değil. İçimizden veya aramızda kısık sesle konuşmak da çözüm değil. Ancak bu sorunların karşısında örgütlü olursak işte o zaman çözülmeye başlar. Ne diyorlar, birlikten kuvvet doğar. Örgütlü olmaktan bir olmaktan, hak doğar, adalet doğar. Sizler nerede örgütleneceğimizi de biliyorsunuz. DİSK’e bağlı Gıda-İş’e sahip çıkarsak daha da güçlü oluruz. Çünkü bizim gücümüz birliğimizdir arkadaşlar. Üye olmaya devam edelim. Korkmayın üyeliğinizi görmeyecekler. Böyle bir yasal hakları yok. Sendikalı işyerlerinde 1 Mayıslar kutlandı, haklar daha iyi. Neden, çünkü örgütlüler. Biz hayatımızın daha güzel olması için neyi bekliyoruz?

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Görkem Gül: Türkiye’de amatör futbol gönüllülerinin sesi duyulmalı

SONRAKİ HABER

Diş hekimi yazdı: Yalan olan maske

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...