15 Mayıs 2020 13:06

TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Sağlık Bakanlığı bilimsel araştırmalara izin vermiyor

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adıyaman, “Sağlık Bakanlığı, açıkladığı sayılara ‘uymayan rakamlar çıkar mı’ diye korktuğundan dolayı bilimsel çalışmalara izin vermiyor” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TTB'nin de aralarında bulunduğu 28 Tıp derneği, KOVID-19 hakkındaki bilimsel çalışmaların etik kurullara gitmeden önce Sağlık Bakanlığı'na gönderilmesinin zoruunlu kılınmasına tepki gösterdi. Bunun bilimsel teamülleri aykırı bir kısıtlama olduğu belirtilen açıklamada, bakanlığın salgınla mücadelede bilimsel araştırmaları zorlaştırıcı koşulları kaldırması talep edildi.

Salgınla baş edebilmek ve olumsuz sonuçlarını engelleyebilmek için tüm dünyadan pek çok kurum ve kuruluşta binlerce bilim insanı ve akademisyenin seferber olduğu belirtilen açıklamada, virüs hakkındaki bilimsel araştırmaların etik kurul onayından geçmeden önce, Sağlık Bakanlığı'na gitmesi eleştirildi.

Yeni bir düzenleme ile Türkiye'de Kovid-19 salgınına ilişkin bilimsel araştırma yapacakların hali hazırda üniversitelerinden aldıkları Etik Kurul izinleri olsa dahi yeni planladıkları çalışmalar için Etik Kurullara başvurmadan önce Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü COVİD-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Kurulu'na başvurmalarının zorunlu kılındığı belirtilen açıklamada, hastalığın çaresinin bulunması ve salgının durdurulmasının bu bilimsel çalışmalarda elde edilecek bilgilere bağlı olduğu ifade edildi. Sağlık Bakanlığı'nın araştırma yapacak bilim insanları için ön koşul belirlemesi tepki çekti.

'SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİMSEL TEAMÜLLERE AYKIRI KISITLAMALAR GETİRİYOR'

Sağlık Bakanlığı'nın bilimsel araştırmaları teşvik edeceği, araştırıcılara olanaklar tanıyacağı yerde bilimsel teamüllere aykırı bir şekilde kısıtlama getirdiği kaydeddilen açıklamada, "Sağlık Bakanlığı, hukuki düzenlemelerle güvence altına alınan bilimsel araştırma yapılmasıyla ile ilgili haklara rağmen, ilk kez çok farklı bir tutum ile toplum sağlığını ilgilendiren böylesi bir sorun ile ilişkili bilimsel araştırmaları kendi iznine tabi tutmaktadır" denildi.

Ayrıca çok merkezli bilimsel çalışmalar yapmak isteyen araştırıcılara Bakanlıkça belirlenen ve tek yürütücünün  görevlendirildiği  bir çalışmaya veri verme yolu ile katılabilecekleri, aksi takdirde çalışma yapamayacaklarının bildirilmesine tepki gösterildi.

Bakanlığın bu uygulamasının salgının durdurulmasını güçleştireceğini ifade edilen açıklamada, "Sağlık Bakanlığı’ndan yıllardır etik kurullar tarafından başarılı bir şekilde yönetilen bilimsel araştırma süreçlerine müdahale etmemesini, zorlaştırıcı, engelleyici koşulları bir an önce kaldırmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

28 KURUMDAN İMZA

Açıklamaya imzaz atan sağlık meslek örgütleri ise şöyle; Türk Tabipleri Birliği, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK), Akademik Geriatri Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Patoloji Dernekleri Federasyonu, Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği, Türk Gastroenteroloji Derneği, Türk İmmünoloji Derneği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Radyoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türkiye Romatoloji Derneği, Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Acil Tıp Derneği, İşyeri Hekimleri Derneği, Türkiye Biyoetik Derneği, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Türk Nöroşirürji Derneği Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Yoğun Bakım Derneği, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs sonrası dünyada uluslararası ilişkiler nasıl olacak?

SONRAKİ HABER

Öğrenciler, YKS’ye bulundukları ilde girmek istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...