15 Mayıs 2020 09:35 Güncelleme: 15 Mayıs 2020 11:43

Görevinden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Pehlivan: İnsanın yaşamı savunması suç değildir

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili yaptığı paylaşımı nedeniyle 3 ay süreyle görevinden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan, “İnsanın yaşamı savunması suç değildir” dedi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eda AKTAŞ
Dilek OMAKLILAR
İzmir

Yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle kendisine adli soruşturma başlatılan ve sonunda da 3 ay süreyle görevinden uzaklaştırılan Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan, “İnsanın yaşamı savunması suç değildir, hele yargıç olarak savunması asla” dedi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında İbrahim Gökçek ile ilgili yaptığı paylaşım dolayısıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından soruşturma başlatılmıştı. Bugün ise HSK Pehlivan hakkında 3 ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı verdiğini açıkladı.

Hakim Pehlivan, “Ne düşündüklerine dair bilgim yok, sonraki işlemlerini de bilmiyorum. Hep birlikte kamuoyunda göreceğiz. Normalde yargı kamuoyuna karşı bağımsız olmalıdır, ama neler yapılıyor. Linç ediliyorsun arkasından da böyle bir karar aldırıyorsun. Kurul artık muktedir bir kurul. Birileri ol diyor oldurtuyorlar” dedi.

“UMARIM BU SAVAŞI HEP BİRLİKTE KAZANIRIZ”

Grup Yorum üyesiyle ilgili paylaşımından sonra soruşturmanın başladığını ve bu kararın verildiğini söyleyen Pahlivan, “Bunu dile getirmek asla suç değildir. İnsani duygularla söyledim. İnsanın yaşamı savunması suç değildir, zaten yargıçın yaşamı savunması elbette suç değildir. Anayasal bir haktır. Ama burada başka bir şey yapılmaya çalışılıyor. Umarım herkes vicdan merhamet sahibi olur, kendisi gibi olmayanlara karşı tahammül etmeye başlarlar. Bu sadece benim savaşım değil, umarım hep beraber kazanırız” diye konuştu.


YARSAV ESKİ BAŞKANI: YAŞAM HAKKINI SAVUNMAK YARGICIN GÖREVİDİR

YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da görevden uzaklaştırılan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan'a destek verdi. Eminağaoğlu, yaşam hakkının savunulmasının yargıcın görevi olduğunu vurguladı.

Yaşam hakkının ve hukukun üstünlüğünün savunulması, yargıcın da, başkanı olduğu sendikanın da görevi olduğunu belirten Eminağaoğlu, savunulanın terör değil, hukukun üstünlüğü ve yaşam hakkı olduğunu söyledi. Ölüm cezasının yaşam hakkı nedeniyle kaldırıldığını hatırlatan Eminağaoğlu, "Cumhur ittifakının yargı (HSK), basın ve siyaset kolu bilmelidir ki, o zaman Öcalan hakkında verilmiş ölüm cezasının infazı sürecinde bu cezanın kaldırılması için oy veren MHP'lilerin bile cezalandırılması gündeme gelecektir. Soruşturma ve açığa alma işlemi çok ilkel bir uygulanmaktadır" dedi.

Türkiye'de yargıçlar ilk kez 2006 yılında YARSAV adı altında örgütlendiğinde, 2009 yılındaki YARSAV genel kurulunda doğrudan Gülen'in ABD'den talimatı nedeniyle YARSAV Başkanlığından indirildiğinin bugün FETÖ yargılamalarında ortaya çıktığını ifade eden Eminağaoğlu, "Akabinde FETÖ'cü HSYK tarafından hakkımda ceza uygulanmış, YARSAV'da 15 Temmuz sürecinde FETÖ bahanesi ile kapatılmıştır" dedi.

Sonraki süreçte Yargıçlar Sendikası kurucu başkanı olarak önce kendisine, daha sonra kendisinden sonra başkan olan Mustafa Karadağ'a çeşitli yaptırımlar uygulandığını belirten Eminağaoğlu, "Şimdi Yargıçlar Sendikası Başkanı olan Ayşe Sarısu Pehlivan'a yapılan işlemler, önceki uygulamalar ve FETÖ'cü anlayışın devamı niteliğindedir. Barolara yönelik geçmişte FETÖ'cülerin yapmak istediği müdahalenin bugün gündeme taşınmasının, yargıç ve savcıların örgütü yönünden de gündeme taşınmasıdır" dedi. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR BAROSU: YAPILMAK İSTENEN MUHALİF DÜŞÜNENLERİ HİZAYA SOKMAK

İzmir Barosu, yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili yaptıkları paylaşımlardan dolayı İzmir Karşıyaka Hakimi ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan’ın 3 ay süreyle açığa alınması ve İzmir Hakimi ve Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Hakim Orhan Gazi Ertekin hakkında da ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçu kapsamında soruşturma başlatılmasına tepki göstererek yazılı açıklama yayınladı.  

Her iki hakim de hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri ile yargı bağımsızlığı için yıllardır tüm gücüyle çalışan vicdanlı ve aydın hukukçular olduğu ifade edilen açıklamada, “İfade özgürlüğü ve evrensel hukuk ölçütlerinin yanı sıra insanın ‘insan’ olarak sahip olması gereken en önemli kriter olan vicdan ölçütüne uygun paylaşımları nedeniyle her iki hakimimiz açısından başlatılan sürecin, esasında, iktidarın politikalarına ve düşüncelerine aykırı düşünen hakim ve savcılara bir gözdağı olduğunun, yapılmak istenenin de muhalif düşünenleri hizaya sokmak için aba altından iktidar sopası göstermek olduğunun farkındayız” denildi.

PEHLİVAN VE ERTEKİN İÇİN BAŞLATILAN SÜRECE DERHAL SON VERİLSİN

Özgürlüğün ve bağımsız yargının, yargının kurucu 3 unsurunun birlikte mücadelesi ile yeniden tesis edilebileceği hatırlatılan açıklamada, “Hakim ve savcılarımızı yapılan bu hukuksuzluğa karşı ses çıkartmaya davet ediyoruz. Ayşe Sarısu Pehlivan'ın ve Orhan Gazi Ertekin’in yanında olduğumuzu bildiriyor, haklarında başlatılan sürece derhal son verilmesini talep ediyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam