15 Mayıs 2020 04:01

ABD Senatosu, dinleme yetkisi veren "istihbarat yasası"nın süresini uzattı

ABD Senatosu, hükümete elektronik dinleme ve izleme yetkisi veren Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın (FISA) süresini uzattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden oylanamadığı için dolan Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın (FISA) geçerlilik süresi, Senato genel kurulunda 16 "Hayır" oyuna karşılık 80 "Evet" oyu alarak yeniden uzatıldı.

Hükümetin bireyler hakkında bilgi toplamasına olanak sağlayan "Özgürlük Yasası'na" aykırı olduğu için kamuoyundan tepki toplayan yasada bazı değişiklikler yaptı. 

Bu kapsamda mahkeme tarafından soruşturulan belli kriterlerdeki bireyler için daha fazla yasal koruma eklenirken seçilmiş yetkili veya siyasetçinin dinlenilmesi için başsavcıdan imza alınması istendi.

Mart ayında Temsilciler Meclisince onaylanarak Senatoya gönderilen Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası, yapılan değişiklikler nedeniyle Temsilciler Meclisine geri gönderilecek.

11 Eylül'den sonra yürürlüğe konulan ve istihbarat birimlerine geniş yetkiler tanıyan FISA'nın üç bölümü arasında terör şüphelilerinin her türlü iletişiminin izlenmesi yetkisi ile herhangi bir terör örgütüyle resmi bağlantısı olmasa da şüphe duyulanlar hakkında istihbarat toplanması yetkisini içeren maddeler bulunuyor.

İstihbarat birimlerinin Amerikalıların telefon kayıtlarını toplu halde depolamasına izin veren 215'inci madde ise en çok tepki çeken bölüm. 

Eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın sızdırmasıyla kamuoyunun bilgi sahibi olduğu söz konusu düzenleme, insan hakları örgütleri tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray'da 1 personelde koronavirüs tespit edildi

SONRAKİ HABER

HDP'li Iğdır Belediye Eş Başkanı Yaşar Akkuş gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...