14 Mayıs 2020 09:03
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2020 12:04

BTS yurt genelinde 84 üyelerinin sürgün edilmesini protesto etti

BTS üyeleri, Türkiye genelinde 82 üyelerinin sürgün edilmesine tepki göstererek çeşitli illerde basın açıklamaları yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), “Rotasyon” uygulaması adı altında hiçbir gerekçe gösterilmeden TCDD’nin 84 çalışanı sürgün etmesine Türkiye genelinde yapılan basın açıklamaları ile tepki gösterdi. BTS, “Kuruma hizmetten öte intikam duygusu ile hareket eden TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve Trafik ve İstasyon Dairesi Başkanı Abdullah Özcanlı içerisinde İzmir Şube Başkanımız Erdal Akyol’un da bulunduğu 84 çalışanı sürgün etmiştir” dedi ve sürgün politikalarına karşı mücadelenin süreceği ifade edildi.

İzmir Alsancak TCDD Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya KESK Genel Eş Başkanı Aysun Gezen ve Tüm Bel- Sen 1 Nol'lu şube katıldı. “Evde Hayat TCDD Sürgün var” yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık, “Sürgünler bizi yıldıramaz", "Kurtuluş yok tek başına ha hep beraber ya hiçbirimiz", "Yandaş güdümlü sendikaya hayır" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan KESK Genel Eş Başkanı Aysun Gezen, "Bu fırsatçılığa izin vermeyeceğiz. Halkın ulaşım hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biliyoruz, sürgün edilen arkadaşlarımızın yerine deneyimsiz yandaş personeller atanacak. Kamusal kaynaklarımız için, herkesin ulaşılabildiği, ücretsiz, nitelikli ulaşım için sendikal özgürlüğümüz için yılmadan mücadele edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, kendisinin de içinde olduğu toplam 82 çalışanın sürgün edildiğini söyleyerek, “Devlet geleneğinden uzak, akıl, vicdan, merhamet ve insanlık yoksunu bu uygulamayı, dünyayı saran salgın günlerinde yapılmasını anlamak asla mümkün değildir” diyerek tepki gösterdi.

ÜYELERİMİZİN SÜRGÜN EDİLMESİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve Trafik ve İstasyon Dairesi Başkanı Abdullah Özcanlı pandemi dönenimde çalışanları sürgün etmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Akyol,  “Siyasi iktidara sırtına dayayarak yönetimlere gelen TCDD bürokratları, demiryollarını geliştirmek ve büyütmek, adil, liyakatli ve hukuka uygun bir şekilde kurumu yönetmek yerine aldıkları kararla içerisinde sendikamız üyelerinin de olduğu 82 çalışanı kendi istekleri dışında başka şehirleri sürgün edilmesini asla kabul etmiyoruz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na seslenen Akyol, “Benzer kararların yine Bakanlığınıza bağlı DHMİ Genel Müdürlüğünde de 200’e yakın çalışanın usulsüz olarak hülle yoluyla atamasının yapıldığına tanık olmaktayız. Bu tür girişimlere lütfen izin vermeyiniz. Halkımızın bir yandan salgın nedeniyle evinde çıkamadığı, bir yandan da ciddi bir mücadele verdiği bir dönemi “fırsat bu fırsat” diyerek kurumu kamuoyunda tartıştıran bu yöneticilerin hukuk çerçevesinde, mevzuata uygun bir şekilde mağduriyetlere yol açmadan faydalı bir şekilde kuruma hizmet etmelerini sağlayın” diye konuştu.  Açıklama sonrası bir saat oturma eylemi gerçekleştirildi. (İzmir/EVRENSEL)


TCDD’DE SALGINDA DA SÜRGÜN DURMADI!

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Adana Tren garında yaptığı açıklama ile kurumda yaşanan sürgünleri protesto etti. Eylemde "Siz bizim teslim olduğumuzu nerde gördünüz?​”, “Sürgünler bizi yıldıramaz" ve "Evde hayat TCDD'de sürgün var”, “#EvdeKalTurkiye", "TCDD'de liyakatsız atamalar, kayırmacılık, kadrolaşma, corona günlerinde de devam etti” dövizleri açıldı.

Sendika adına açıklama yapan Şube Başkanı Tonguç Özkan, demiryollarında aralarında BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol’un da bulunduğu 60 ‘dan fazla kişinin sürgün edildiğini ifade eden Özkan “TCDD’nin şuanki Trafik Daire Başkanı Konya Büyükşehir Belediyesi’ne açıktan devlet memuru olarak atandıktan 52 gün sonra TCDD’nin en önemli ve özellik isteyen Trafik Dairesi’ne Başkan olarak atanmıştır. Hiçbir demiryolculuk bilgisi, liyakati ve kurum kültürü olmayan Trafik Daire Başkanı, geldiği günden bu yana TCDD Genel Müdürü ile birlikte ülkeye ve kuruma hizmet etmek yerine, yıllardır bu kuruma hizmet veren demiryolu çalışanlarına adeta düşmanca bir tavır sergileyerek kurumda iş barışını, huzuru ve verimliliği ayaklar altına almışlardır” dedi.

Sürgünlerin durdurulması ve geri alınmasının istendiği açıklamaya, Adana KESK Şube Başkanları, Tabipler Odası, DİSK/Emekli-Sen, DİSK/Gıda-İş, Anadolu Halkları Derneği ve Emek Partisi’nin yanı sıra CHP Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Burhanettin Bulut, Ayhan Barut ve Müzeyyyen Şevkin de katılarak destek verdi. (Adana/EVRENSEL)


BTS DİYARBAKIR ŞUBESİ: KRONİK HASTALIĞI OLANLAR SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi üyeleri de Diyarbakır Tren Garı'nda açıklama yaptı. Açıklamayı yapan BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt okudu.

Pandemi günlerinde arkadaşlarının sürgüne çıkarıldığını söyleyen Bozkurt, "Arkadaşlarımız arasında kronik hastalığı olanlar var. Ailesinde kronik hastalığı olanlar var. Bu arkadaşlarımızın yaşamlarının tehlikeye girmesinde bölge müdüründen genel müdüre kadar herkes sorumludur. Bu arkadaşlarımızın ve ailelerinin yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılardan sorumlusunuz. Görevinizi kötüye kullandığınız için suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

"SÜRGÜNLERİ KABUL ETMİYORUZ"

Şubat ayında İzmir'de görev yapan arkadaşlarının göz dağı vermek amacıyla Malatya'ya görevlendirildiğini belirten Bozkurt, "Görüşmelerimiz sonucunda bu gorevlendirmenin üç ay ile sınırlandırılarak üyemizin geri geleceği sözü verilmesine rağmen üç aylık süre dolmadan şimdi de sürgünü çıkmıştır. Siyasi iktidara sırtını dayayarak yönetimlere gelen TCDD bürokratlarının, adil ve hukuka uygun yönetmek yerine sendikamız üyelerinin de olduğu onlarca arkadaşımızı istekleri dışında sürgün edilmesini kabul etmiyoruz. Salgın günlerinde ülkemizdeki korku havasını fırsata çevirmek isteyenler yanlış yoldalar. Buradan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sesleniyoruz. Bu tür girişimlere izin vermeyin. Kurumu kamuoyunda tartıştıran bu yöneticilerin hizmet etmelerini sağlayın" diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


"ROTASYONUN SEBEBİ SİYASAL KADROLAŞMA"

Ankara'da sendikada yapılan açıklamada, BTS'nin kurumda gerçekleşen “liyakatsiz” atamaların ve siyasi kadrolaşmanın karşısında her zaman kamuyu doğru bilgilendirdiği ifade edilerek “rotasyon” uygulamasının sebebinin kurumdaki siyasal kadrolaşma olduğunu ifade edildi. Açıklamada, “Siyasi iktidara sırtını dayayarak yönetimlere gelen TCDD bürokratları, demiryollarını geliştirmek ve büyütmek, yerine aldıkları kararla içerisinde sendikamız üyelerinin de olduğu 84 çalışanı kendi istekleri dışında başka şehirlere sürgün etmelerini kabul etmiyoruz” denildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na TCDD ve DHMİ Genel Müdürlüğünde çağrıda bulununlan açıklamada, gerçekleşen usulsüz atamaların ve iş barışını bozan uygulamaların engellenmesini talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Sındır: Çiftçimizi yeniden üretime teşvik etme noktasında son virajdayız

SONRAKİ HABER

CHP'li Aykut Erdoğdu: İhracat rakamları büyümeyi aşağıya çekecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...