14 Mayıs 2020 07:35
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mayıs 2020 12:46

Kürt Dil Bayramı | "Bir gün değil, her gün Kürtçe" eğitim kampanyası başlıyor

MED-DER, Kürt Dil Bayramı vesilesiyle “Bir gün değil, her gün Kürtçe" sloganıyla 4 hafta sürecek eğitim kampanyasının startını verecek.  

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle online etkinliklerle kutlanıyor. Kürt Dil ve Kültür Ağı'nın 13-17 Mayıs tarihleri arasında organize edeceği programların yanı sıra, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği'nin (MED-DER) de söz konusu güne ilişkin “Bir gün değil, her gün Kürtçe, Kürt Dil Bayramı kutlu olsun” sloganıyla kampanya başlatacağı öğrenildi. Kampanya kapsamında, 15 Mayıs'ta derneğin sosyal medya hesaplarında yayınlanacak formları dolduran yurttaşlara “Kürtçe alfabe”, “Kürt edebiyatı” ve “Okuma ve yazma” konularında 4 haftalık online eğitim verilecek.

MED-DER üyesi Murat Bilgiç ve Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, 15 Mayıs'a ilişkin gerçekleştirecekleri çalışmaları anlattı. 

HEDEF DİLİN TANITILMASI

Bilgiç, Kürt Dil Bayramı vesilesiyle ayrı şehirlerde bulunan Kürt dil kurumlarıyla kampanyayı başlatacaklarına değindi. Diyarbakır, Adıyaman, İstanbul Dil Enstitüsü, MED-DER, Mereto Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin programa öncülük ettiğini söyleyen Bilgiç, Kürt Dil Kültür Ağı, Kürtçe yayınlar, farklı sivil toplum örgütlerinin de kampanyaya destek verdiğini ifade etti. 

Bilgiç, “Kampanya 15 Mayıs’ta deklare edilecek. Kurumların sosyal medya hesaplarında kampanyanın tanıtımı ve başvuru forumları yayınlanacak. Ramazan Bayramı'ndan sonra Zoom programı üzerinden dersler online verilecek. Dersler 4 hafta sürecek. Yazma ve okuma imkanı bulamayanlar için ders verecek. Dersler her gün olacak, fakat başvuru yapanlar haftada bir gün derslere katılabilecek. Başvuru forumlarında hangi gün ve saat katılmak isteniyorsa derslere katılacak. Bu maksatla Kürtçe alfabenin Kürtler arasında daha fazla tanınması ve yayılmasını istiyoruz” şeklinde kampanyanın içeriğine değindi.

"BİR GÜN DEĞİL HER GÜN KÜRTÇE"

“Bir gün değil, her gün Kürtçe, Kürt Dil Bayramı kutlu olsun”  sloganıyla kampanyanın başlatılacağına değinen Bilgin, “MED-DER dilin gelişimi için aralıksız araştırmalar yapıyor. Bu araştırmalarda bazı eserlerin basımı yapılıyor. Başlangıç seviyesi için kitap hazırlandı. Folklor üzerine yaptığımız çalışma kitap olarak yayınlanacak. Bu şekilde çalışmalar devam ediyor. Herkes kendi diliyle tanınır. Dil sadece iletişim aracı değildir. Dil tarihi, kültürü, kimliği içinde barındırıyor. Dilsiz bir yaşam kendini tanımlayamaz. Bundan dolayı Kürt Dil Bayramına önem veriyoruz. Bir gün değil her gün olmasını istiyoruz. Bu çalışmalarla bugün yaşamda yer edinmesini istiyoruz. Bugünlerde evlerimizden her gün kendi dilimizle yaşamak istiyoruz, bunun için de programlar hazırlıyoruz” diye konuştu.

"DİLE SAHİP ÇIKILSIN" ÇAĞRISI

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray ise, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı gününde saat 22.00-00.00 arası Mezopotamya Derneği'yle canlı yayın yapacaklarını paylaştı. Mezopotamya Derneği Başkanı Eyüp Güven, şair Nurcan Delil, dilbilimci Rubar Civan’ın programa katılacağını aktaran Yaray, dilin önemine ilişkin ve şiirlerin okunacağı programın online olarak HDP Ömerli İlçe Örgütü sayfasında da yayınlanacağını kaydetti. Yaray, “Bugün Kürtler daha çok diline sahip çıkıyor. Bu sahiplenme daha çok ilerleyecek. Her evde Kürtçe dergiler, kitaplar bulunsun. Yurttaşlar çocuklarıyla Kürtçe konuşsunlar. Bunun için elimizden geleni yapalım” çağrısı yaptı.

KÜRT DİL PLATFORMU TALEPLERİNİ AÇIKLADI

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin açıklama yapan Kürt Dil Platformu, "Dil ortadan kalkarsa halk da ortadan kalkar" uyarısı yaparak, Kürtçe'nin korunması için yapılması gerekenleri sıraladı. 

"Bugün Kürtçe'nin günü, dilinize sahip çıkın" başlıklı açıklamada, Celadet Ali Bedirhan ve arkadaşlarının 1932'de Kürtçe Hawar dergisini çıkardığı hatırlatılarak, "Bu dergi çok değerli çalışmalar yaptı. Bugün Kürtçe dil, edebiyat ve kültür çalışmalarının Hawar'ın izinden ilerliyor, yeşeriyor ve büyüyor" denildi. 

2006 yılından bu yana Kürt Dil Bayramı'nın kutlanıldığının hatırlatıldığı açıklamada, anadilin önemine dikkat çekilerek, anadilin korunması ve kullanılması çağrısı yapıldı, dilin korunmasına dönük şu talepler sıralandı:

  • "Kürtler siyasi çalışmalar ve toplantılarını Kürtçe yapmalı.
  • Eylemlerde Kürtçe konuşulmalı, aydınlar Kürtçe yazmalı, sanatçılar Kürtçe sanatlarını icra etmeli, halkımız da düğün ve eğlencelerinde Kürtçe konuşmalı. 
  • Kürtlerin TV, gazete ve siteleri Kürtçe yayın yapmalı. 
  • Bütün dinsel faaliyetlerde dil kullanılmalı, cami, taziye ve mevlitlerde Kürtçe kullanılmalı. 
  • Havalimanları, otogarlar, otobüsler, minibüsler ve çarşıda Kürtçe konuşulmalı. 
  • Çocuklar okullarda seçmeli dersleri talep etmeli ve sahip çıkmalı. 
  • Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olmalı. 
  • Yetkililer resmi olarak Kürt Dili Kurumu kurmalı. 
  • Yetkililer ve mahkemeler cezaevlerinde Kürtçeye engel çıkarmamalı. 
  • Havaalanları ve otogarlarda Kürtçe anonslar yapılmalı. 
  • Kürtçe serbest bir şekilde kullanılmalı. 
  • Kürt kurumları ve yayınları üzerindeki baskılar son bulmalı."

HDP: KÜRT DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN!

HDP tarafından 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı ile ilgili yapılan açıklamada Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıların devam ettiği belirtilerek anadilinde eğitim talebi başta olmak üzere Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması çağrısı yapıldı.

Kürt Dil Bayramı’nda da, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıların devam ettiği belirtilen açıklamada; “Özellikle yeni rejimin yönetsel bir aygıtı işlevi gören kayyımlar eliyle, Kürtçe üzerindeki baskılar sistematik bir şekilde artırılmakta, asimilasyon politikaları katmerli bir şekilde hayata geçirilmektedir. Belediyeler bünyesindeki Kürtçe ve çok dilli çalışmalar engellenmekte, Kürtçe yayın yapan TV kanalları, gazeteler, dergiler, ajanslar, Kürtçe eğitim veren kreşler, enstitü ve dernekler kapatılmaktadır. Yüzyılın başında Kürt dilini ve Kürt halkını düşman olarak gören anlayış, bugün de aynı uygulamalarına devam ederek Kürt halkına ve insanlığa karşı suç işlemektedir” denildi.

Kürt Dil Bayramı’nda anadilinde eğitim talebi başta olmak üzere Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması çağrının yinelendiği açıklamada şöyle denildi; “Anayasa’nın 42’inci maddesi ile ilgili değişiklik talebimizi tekrar vurguluyoruz. Yetkili mercilere en temel insan hakkı olan anadilinde eğitimin de önünü açan ve imzalanan uluslararası anlaşmalara riayet edilmesi çağrımızı yineliyoruz. Kürt dili ve kültürünün korunması ve geliştirilmesinin önündeki engellerin kaldırılması, sadece Kürt halkı açısından değil, bölge halklarının kolektif hafızası açısından da bir gereklilik ve zenginliktir.”

Kürt Dil Bayramı’nın asimilasyon politikalarına karşı bilinçlenme, yok etme siyasetine karşı direnme, hafızasızlaştırma anlayışına karşı sahiplenme ve mücadeleyi yükseltme günü olduğu ifade edilen açıklamada; “Baskılar, sürgün ve şiddetin bütün araçlarıyla yok edilmeye, unutturulmaya çalışılan Kürt diline sahip çıkmak dün olduğu gibi bugün de siyasi varlığımızın, mücadele geleneğimizin, tarihe ve halkımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir.  Hawar Dergisinin 88’inci kuruluş yıldönümünde, asimilasyon ve inkar politikalarına hiçbir zaman boyun eğmeyen Kürt halkını ve büyük bedeller ve emeklerle Kürt dilini yaşatan ve geliştirenleri Celadet Alî Bedirxan ve yoldaşları şahsında selamlıyor, Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz” denildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs vakaları ve öne çıkan gelişmeler (14 Mayıs)

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı'nda bisiklet süren çocuğu tacizi eden 3 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...