13 Mayıs 2020 23:51

THD İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül: Hemşire atamaları bir an önce yapılmalı

THD İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül, hemşirelerin acil taleplerinin insanca yaşam sağlayan ücret, 3600 ek gösterge sözünün tutulması ve yıpranma payının geriye dönük verilmesi olduğunu söyledi.

Kaynak: Ebru Melek Benligül

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılını tüm dünyada “Uluslararası Hemşireler Yılı” olarak ilan etti. Bu yıl 12 Mayıs Hemşireler Günü ise pandemi sürecine denk geldi. Hemşirelerin yaşadığı sorun ve talepleri Türkiye Hemşireler Derneği (THD) İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül ile konuştuk.

Kovid-19’un dünyada ilk görülmeye başladığı günden bugüne hemşirelere gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını söyleyen Benligül, pandemi sürecinde hemşirelerin en büyük sıkıntısının 24 saatlik nöbet uygulaması olduğunu dile getirdi.

"GÖREV VE YETKİ DIŞINDA GÖREVLENDİRMELERE SON"

İlk günlerde koruyucu ekipman sıkıntının yaşandığını ancak şu an ekipman sayısında değil niteliğinde sorun yaşadıklarını aktaran Benligül, “Hemşire arkadaşlarımız, görev ve yetkileri dışında görevlendirmeler yapılması, psiko-sosyal desteğe ulaşamadıkları ve özlük hakları ile ilgili sorunlardan bahsettiler. En önemli sorun ise duygusal olarak; enfekte olup ailelerine bulaştırma kaygısı oldu. Bu sorunlar üzerine bakanlığa 5 tane rapor verdik ve taleplerimizi ilettik” dedi. 

Hemşireler olarak en acil taleplerinin insanca yaşamalarını sağlayan ücret olduğunu ifade eden Benligül, 3600 ek göstergeyle ilgili verilen sözlerin tutulmasını ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesini, ayrıca yıpranma payının geriye dönük olarak tam verilmesini istediklerini söyledi. 

"FARKLI KADROLAŞMALAR KALDIRILMALI"

657 sayılı kanun gereği 4/A- 4/B gibi farklı hemşire kadrolarının olduğunu hatırlatan Benligül, farklı kadrolaşmanın kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyerek söylerine şöyle devam etti: “Hemşirelik okullarına öğretim elemanı olarak hemşirelik dışı akademisyenler, hekimler, veteriner, biyolog, kimyager gibi atamalar sonlandırılmalı. Hemşire iş gücü planlaması yapılmadan hemşirelik okulları açılıyor ve ihtiyaç fazlası kontenjan ayrılıyor. Bu konuda iyileştirmeler bekliyoruz. Hemşirelik yönetmeliğinde de tanımlanmış olan diyaliz, halk sağlığı, iş sağlığı hemşireliği vb. hemşireliğin özel alanları yok ediliyor. Bunlar tekrardan düzenlenmeli. Yüz binden fazla hemşire atama beklerken, ‘Hemşire açığı var’ gerekçesi ile hemşire görev, yetki ve sorumluluklarının diğer sağlık çalışanlarına devredilmesini kabul etmiyor, atamaların bir an önce yapılmasını talep ediyoruz.”   

"HAKLARIMIZA ULAŞMAK İSTİYORUZ"

Fazla mesai saatleri ve iş yükünden dolayı hemşirelerin tükenmişlik yaşadığını dile getiren Benligül, “Hastane yönetimleri ve karar mekanizmaları meslektaşlarımıza baskı uygulayabiliyor. Meslektaşlarımızın siyasi görüş ve yaşam tarzlarından dolayı ayrımcılığa ve etik dışı uygulamalara maruz kalmamasını istiyoruz” diyerek mobbinglerin son bulmasını istedi. 
Benligül son olarak, “Artık profesyonel bir meslek grubunun üyeleri olarak hak ettiğimiz değeri görmek ve haklarımıza ulaşmak istiyoruz. Özellikle bu salgın sürecinde ne kadar kritik bir rol oynadığımız, bireylerin ve toplumun sağlığına yaptığımız katkılar, mesleğimizin rollerinin ve sorumluluklarının ne kadar önemli olduğunu hem politikacılar gördü hem de halkımız gördü. Bu nedenle özlük haklarımız ve diğer konulardaki düzenlemelerde hak ettiğimiz değerin yansımalarını görmek istiyoruz” diye konuştu. 

Reklam