12 Mayıs 2020 10:13
Son Güncellenme Tarihi: 12 Mayıs 2020 13:56

Basın İlan Kurumundan Evrensel'e ilan kesme cezası

Basın İlan Kurumu Evrensel’e “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?” başlıklı köşe yazısı nedeniyle yine ilan kesme cezası verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın İlan Kurumu (BİK) gazetemiz Evrensel’e yine bir ilan kesme cezası verdi. BİK 24 Şubat 2020’de hem Evrensel’de hem de evrensel.net internet sitesinde yayınlanan Yazarımız İhsan Çaralan’a ait “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?” başlıklı yazısı nedeniyle 5 günlük ilan kesti. Üstelik BİK cezayı, savcılık tarafından da incelenen ve hakkında soruşturma dahi açılmayan, suç duyurusunda bulunulmayan bir köşe yazısı için kendiliğinden hareket ederek ceza kesti. 

RE’SEN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İhsan Çaralan yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’in Kınık ilçesinde tramvay hattının temel atma töreninde söylediği “Şehitler tepesi inşallah boş kalmayacak” sözleri üzerine, hükümetin Suriye ve Libya politikalarını eleştiren bir yazı yazmıştı. BİK kararında Basın Ahlak Esaslarının ihlal edildiğini iddia ederek, herhangi bir şikayet olmamasına rağmen yazıyla ilgili resen soruşturma başlattı. BİK kararında köşe yazısının gerçeğe aykırı olduğunu iddia ederek “Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, … kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan… haksız isnat yapılamaz” şekildeki Basın Ahlak Esaslarının ihlal edildiğine karar verdi.

"BİK, İKTİDAR GİBİ DÜŞÜNMEYEN BİR YAZIYA CEZA VERDİ"

Evrensel Avukatı Devrim Avcı, karara karşı yasal yollara karşı gerekli başvuruları yapacaklarını belirterek “Ancak, Basın İlan Kurumu, bir kez daha siyasi iktidar gibi düşünmeyen, onu eleştiren, dinin siyaset alanında kullanılmasını eleştiren, siyasi iktidarın dış politikasını eleştiren bir yazıya re’sen soruşturma açmış ve ceza vermiştir” dedi.  

Makalenin düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılması olduğunun son derece açık olduğunu, yazarın böyle düşünüp, böyle yazdığını belirten Avcı “Bilmiyoruz, Basın İlan Kurumu, köşelerinde nefret kusan, çocuk evliliklerini savunan, sürekli hedef gösteren köşe yazarlarına da basın ahlak ve ilkelerine uymadığı için ceza veriyor mu? Ancak muhalif gazetelerin üzerinde bu uygulamayı rutin hale getirdiği bir gerçek” dedi. 

Avcı şöyle devam etti: “Basın İlan Kurumu gerekçe olarak belirttiği hususlardan biri de bu yazının uluslararası medya kuruluşlarına kaynak oluşturabilecek ve onlar tarafından kullanılabilecek şekilde gerçeklere aykırı olarak kamuoyuna duyurulmasıdır. Oysa, yazar, böyle düşündüğü için bu şekilde yazmıştır ve bu bir İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin birçok kararında da belirttiği üzere kanaat açıklamasıdır ve bunun yerli veya uluslararası hiçbir medya kuruluşu ile bir ilgisi de yoktur.”

"KİMİN İÇİN CANINI VERDİ BU GENÇLER" HABERİNE SAVUNMA İSTEDİ

Basın İlan Kurumu ayrıca 2 Mart 2020’de Evrensel'de ve www.evrensel.net internet sitesinde yayınlanan “Kimin için canını verdi bu gençler” başlıklı haberler nedeniyle savunma istedi. Haberde Ankara, İzmir, Kayseri ve İstanbul’da çeşitli fabrikalarda çalışan işçiler ile röportajlar yapılmış ve işçilerin görüşlerine yer verilmişti. Haberde işçiler şehitlerin artmasına yönelik eleştirilerini dile getirmişlerdi. Haberde herhangi hakaret içeren ya da aşağılayıcı bir ifade bulunmuyordu. BİK, savunmamız sonrası bu haberle ilgili ceza vermedi. (MEDYA SERVİSİ) 

ÖNCEKİ HABER

Halkevi Antalya Şubesi su zammını protesto etti

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Bayramdan sonra uygulamalar yumuşatılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...