11 Mayıs 2020 16:15

Filyos’a termik santral itirafı

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Endüstri Bölgesi Demiryolu-Karayolu İltisak Hattı Projesi’nde Filyos’a termik santral itirafının yer aldığını belirtti.

Ahmet Öztürk | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Endüstri Bölgesi Demiryolu-Karayolu İltisak Hattı Projesi’nde Filyos’a termik santral itirafı olduğunu belirtti.

Öztürk, Filyos Vadisi Projesi kapsamında yapımı planlanan “Demiryolu-Karayolu İltisak Hattı Projesi” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, Filyos Limanı'na demiryolu ve karayolu bağlantı projesini resmi internet sitesinde ilan ettiğini hatırlatan Öztürk; demiryolu hattı, karayolu hattı, istasyon, köprü, yük rampası, idari bina, depo alanları, şantiye sahası gibi bileşenlerden oluşan projeye 2020 sonu ya da 2021’de başlanacağını belirtti.

“DOĞAL VARLIKLAR KADAR ARKEOLOJİK MİRASI DA TEHDİT EDİYOR”

Sunulan projenin, Filyos Vadisi'ni geri döndürülemez biçimde tahrip edecek öğeler içerdiğini belirten Öztürk, “Filyos Irmağı’nın denize döküldüğü tamamı sulak ve kumul alanda planlanan bağlantı projesi, aralarında endemik türlerin de bulunduğu birçok canlının yaşamını tehdit ediyor" dedi.

Projenin, ilde en çok kuşun gözlendiği bölgede olduğu için yöredeki kuş popülasyonu açısından da çok büyük riskler taşıdığını belirten Öztürk, şöyle devam etti:

"Proje yalnızca doğal varlıklarımızı değil, tarihsel mirasımızı da tehdit ediyor. Hazırlanan dosyaya göre, Tios Antik Kenti ve Tios Nekropol Alanı'nın kamulaştırma sınırına çok yakın bir yerde inşa edilecek bağlantı hattı, Sazköy 3. derece arkeolojik alanının tamamını içine alıyor. Bir nekropol olduğu düşünülen alanın inşaat faaliyetlerinden olumsuz etkileneceği bizzat dosyayı hazırlayanlar tarafından da kabul ediliyor. Yine proje dosyasında Öteyüz Mahallesi 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanlarının belli noktalarda demiryolu hattının çarpma koridoru içinde yer aldığı belirtiliyor.”

“MEZARDA DA HUZUR VERMİYOR”

Projenin Sazköy, Aşağı İhsaniye, Derecikören köyleri başta olmak üzere önemli bir nüfus barındıran yerleşim alanlarını da tahrip ettiğini belirten Öztürk, "Buralardaki mera, orman, koruluk, meyvelik gibi köy hayatı için yaşamsal önemdeki alanlar kadar, tarıma elverişli arazileri de yok ederek o civardaki kırsal yaşamı büyük ölçüde tasfiye ediyor" dedi.

Proje kapsamında evleri yıkılacak birçok vatandaş olduğunu ifade eden Öztürk, "Yaşayan tüm canlıların sükûnunu bozan proje, Sazköy ve Aşağı İhsaniye mezarlıklarını da tahrip ederek, öbür dünyaya göçen insanların da huzurunu kaçırıyor” dedi.

“FİLYOS VADİSİ PROJESİ İÇİNDE TERMİK SANTRAL OLDUĞU İTİRAF EDİLİYOR”

Ulaştırma Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan dosyanın aynı zamanda bir itiraf niteliği de taşıdığını açıklayan Öztürk, şunları söyledi:

"Limanın yanı sıra tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir çelik tesisi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, petrol ve petrol ürünleri depolama tesisi, kömür-cevher stok alanı ve kül atım sahası gibi ne kadar kirli teknoloji ürünü yatırım varsa tamamının Filyos Vadisi’nde planladığı resmen açıklanıyor. Böylece Filyos’a yapılan 25 milyon ton kapasiteli limanın yörede kurulacak yeni termik santraller için yurt dışından getirilecek ithal kömürün tahmil ve tahliyesi için yapıldığı da ortaya çıkmış oluyor.”

“BU DEVLETİN GİZLİ AJANDASI MI VAR”

Bu zamana değin yetkililerin tam tersi açıklamalar yaptığını söyleyen Öztürk, “Sormak hakkımız, bu devletin bir gizli ajandası mı var? Bakan dahil, tüm yetkililer koro halinde ‘FilyosVadisi’nde bacalı sanayi olmayacak’ derken bunca kirli yatırımın Filyos Vadisi’nde planlanması ne anlama geliyor? Son sorumuz da Filyos Belediye Başkanı Sayın Ömer Ünal’a: Sayın Ünal, siz bu halkın düşmanı mısınız? Her gün yüz yüze baktığınız insanlara bunca kötülüğü reva göre bir projeye onay vermeye ne hakkınız var” diyerek sözlerini tamamladı. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Ethem Baran, Sait Faik Hikaye Armağanı'nın sahibi oldu

SONRAKİ HABER

Bakırköy'de bir kilisenin kapısının yakılması Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...