11 Mayıs 2020 11:45

Altınokta Körler Derneği: Otoritelerden engelli taklidi değil haklarımızı bekliyoruz

10-16 Mayıs Engelliler Haftasına dair açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Fermani Kurtel, "Salgın dönemindeki politikalar engellilerin uyumunu zorlaştırdı" dedi.

Arşiv | Fotoğraf: Davut Can/DHA

Paylaş

Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Fermani Kurtel, 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında dair yazılı açıklama yaptı. Kurtel, sağlık hizmetlerine ulaşımın, eğitim ve istihdam sorunlarının olağan dönemde engelli örgütleriyle yeterince işbirliği yapılmamasından daha da derinleştiğini vurguladı. Kurtel, “Kamu otoriteleri ve yöneticilerden sevgi, şevkat, acıma duygularıyla yaklaşılmasını ve engelli taklidi yapılmasını değil yasalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi. 

"SALGIN DÖNEMİNDEKİ POLİTİKALAR ENGELLİLERİN UYUMUNU ZORLAŞTIRDI"

Engellilerin ve engelli örgütlerinin karar alma süreçlerinde yer almaması nedeniyle salgın döneminde uygulanan politikaların engelliler bakımından uyumunu zorlaştırdığını belirten Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Fermani Kurtel, engelliler için sürekli olarak verilmesi gereken bakım, rehabilitasyon ve eğitim haklarına erişiminin neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekti. Kurtel, "İçinde bulunduğumuz dönemde ortaya çıkan sorunlar, engelli örgütleri ile koordineli biçimde planlanmış olsaydı; kişinin engeline özel bakım ve rehabilitasyon şartları ile görme, işitme engelliler ve gelişim farklılığı bulunan çocukların, uzaktan eğitimden, daha erişilebilir biçimde faydalanmasını mümkün kılacaktı. Bu dönemde ortaya çıkan tablo, sosyoekonomik ve sosyokültürel politikaların belirlenmesinde engelli örgütlerinin deneyim ve birikimlerinden yararlanılmasını zorunlu olduğunu bir kez daha göstermiştir” diye belirtti. 

Engellilerin hayata katılmada ve erişebilirlik anlamında sorunlarla her gün mücadele ettiğine dikkat çeken Kurtel şunlara değindi: “Engelliler Yasası'yla verilen sürelerin çoktan dolmasına rağmen, kamu ve özel alanlar ile toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmemesi nedeniyle göz göre göre can kayıpları yaşanmaya devam etmektedir. Toplu taşıma araçlarında güvenlik ve erişilebilirlik alanında yapılması zorunlu olan düzenlemelerin süratle hayata geçirilmesini, başta hükumet ve yerel yönetimler olmak üzere tüm kamu otoritelerinden talep ediyoruz.”

"BAKANLIĞIN SÖZ VERDİĞİ 2 BİN ENGELLİ KADROSU İÇİN ADIM BEKLİYORUZ"

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından istihdam edileceği taahhüt edilen 2 bin engelli kadrosunun doldurulması için gerekli çalışmaların yapılmasını isteyen Kurtel, “Ayrıca, özel sektör tarafından yapılan engelli istihdamının da amaca uygun gerçekleştirilmesine yönelik denetimlerin artırılması gerekmektedir” diye belirtti. 

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ENGELLİLERİN EĞİTİM HAKKINI ENGELLİYOR"

Engelli bireylerin okul öncesinden başlayarak üniversite eğitimine kadar her aşamada dışlandığını ifade eden Kurtel, “Milli Eğitim Bakanlığı kararlarıyla körler okullarının yatılı bölümleri kapatılarak okulların kapasitesi azaltılıyor, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların ülkenin her bölgesinde bulunan bu okullarda özel eğitime erişim hakları engelleniyor ve  okulların kapatılmasına kaynaştırma eğitiminin altyapısının yeterince hazır olmadığı sunuluyor. Bu bakımdan, özel eğitim ile kaynaştırılmış eğitimin, birbirini tamamlayacak şekilde planlanması ve çocukların, mevcut ayrımcı uygulamalardan kurtarılması zorunludur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu çağrımıza kulak vererek, bu alanda çalışan kuruluşlarla birlikte biran önce özel eğitim şurasını gerçekleştirmesi gerekmektedir” diye vurguladı.

"ACIMA DEĞİL EŞİT HAKLAR İSTİYORUZ"

Kurtel, “Kamu otoriteleri, yöneticileri ve önde gelen yetkililerden, eşit yurttaş olan biz engellilere, sevgi, şevkat ve acıma duygularıyla yaklaşılmasını ve engelli taklidi yapılmasını değil yasalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Aslolanın bizlerin engellerimiz değil, engellenmişliğimiz olduğu gerçeğinden hareketle, düşünsel, sosyal ve fiziksel engellerin kaldırıldığı, herkes için eşit ve erişilebilir bir dünyayı mümkün kılıncaya kadar hak temelli mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Basketbol ve voleybolda ligler şampiyonsuz sona erdi, küme düşme olmayacak

SONRAKİ HABER

Karşıyaka Hakimi Pehlivan'a, İbrahim Gökçek ile ilgili paylaşımı nedeniyle soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...