İskender Bayhan: Hükümet koronavirüs sürecini deneme yanılma yoluyla yürütmek istiyor

Gazeteci İskender Bayhan, AVM'lerin açılmasını, Erdoğan'ın hastane inşaatı ziyaretini ve Şişecam İşçisi Mehmet Kürtül'ün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesini değerlendirdi.

11 Mayıs 2020 14:01
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, AVM'lerin açılmasını, Erdoğan'ın hastane inşaatı ziyaretini ve Şişecam İşçisi Mehmet Kürtül'ün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesini Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

Normalleşme kararının, normalleşme sürecinin AVM’ler, güzellik salonları, kuaförler ve berberlerden başlaması epey tartışma yarattı. Ama bir yandan da gitmeyin çağrıları yapılıyor. AVM çalışanlarından, Genel-İş Sendikasından tepkiler geldi. Tartışmalı ve tepe taklak bir normalleşme süreci başlatıldı.

4 kademeli normalleşme dedikleri program içerisinde ilk kademe deney dönemi. Yeni bir toplumsal deney yapıyor hükümet. Salgın için yapmadığı testi, normalleşme adına yapıyor. Ne atılan adımdan emin, ne olası riskleri göz ardı etmek istiyor. Olası ikinci dalga gündeme gelirse “ben demiştim” pozisyonunda kalıp hemen geri adım atabilecek bir durumda kalmak istiyor. Deneme yanılma yoluyla süreci sürdürmek istiyorlar.

Vatandaşın vicdanı da kendi gerçekliğinden bağımsız değil. Halk kendi kendine vermiyor kararları. Hükümet öyle adım atıyor ki halkın çeşitli kesimleri arasında tartışmalara neden oluyor.

ERDOĞAN’IN İNŞAAT İŞÇİLERİYLE VERDİĞİ FOTOĞRAF, SALGIN DÖNEMİNİN EKONOMİ POLİTİĞİ

Erdoğan’ın inşaat işçileriyle verdiği fotoğraf, salgın döneminin ekonomi politiği. İki aydır yaşadıklarımızın ekonomi politiğini en iyi anlatan fotoğraf. Bundan sonrası bu yeni normalin nasıl devam edeceğinin de fotoğrafı. İçinde bulunduğumuz vahşi kapitalizm politikalarıyla tek adam yönetiminin de fıtratının da fotoğrafı. Sağlık Bakanı Koca, birkaç gündür yaptığı gibi bu fotoğrafı da sosyal medya hesabından paylaşıp Türkiye’de ne yapılmamalı diyerek paylaşabilir.

HİÇBİR SENDİKACI NE OLURSA OLSUN KAPİTALİZMİ SEVMEMELİ

Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Emek Partisi Lüleburgaz İlçe Yöneticisi ve Şişecam İşçisi Mehmet Kürtül’ü saygı ve sevgiyle anıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafıyla sembolleşen o tabloyu gözümüzün önüne getirelim. Mehmet Kürtül o güvenlik şeridinin karşısındaki yüzlerce işçinin oluşturduğu kalabalıklardan birisi. O onların içinden bir nefer. Onların içinden bir kayıp yaşandı. Sınıf bilinçli bir işçiydi, bu ciddi bir kayıp.

Kristal-İş Sendikası Şubesinin yaptığı açıklamayı düşünürsek, Şişecam sitesine girince yapılan açıklamayla nerdeyse aynı. Kristal-İş’in açıklaması şeridin öbür tarafında yer alan bir açıklama. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafında yer alan bir açıklama. Çünkü sendika yöneticileri birçok dönem işçilerin hakları söz konusu olduğu zaman en azından bazı şeylere dikkat ederlerdi. Yağmasa da gürlerlerdi. Pratikte bir şey yapmasalar da en azından doğruların altına zaman zaman imza atmak gibi bir tutum takınırlardı. Demek ki artık bu da terk edilmiş.

Sendikal anlayışla işçi ve emekçiler mücadele etmeli. Hiçbir sendika yönetimi ne olursa olsun bu kadar sistemi, kapitalizmi ve sermayeyi bu kadar sevmemeli. Çok seviyorsa sendikacılığı bırakmalı gidip oralarda çalışmalı. Cam işçisi örgütlülüğünü sağlayamadığı sürece sendika yönetimi böyle konuşacaktır. Ortada bir çizgi var. Ya o taraftasın ya bu tarafta.

Test yapın deyince, sokakta geçen herkese mi test yapacağız dediler. Bu zihniyetin devamıdır sendikanın açıklaması. Sana fabrikaları yakın yıkın diyen mi var? Niye sermayeyi alkışlamaya bu kadar meraklısın? Diye soruyoruz sana. (WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Salgın başladığı Çin'de 51 yeni koronavirüs vakası

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Bilim Kurulu'nun bir sözcü seçmesi lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...