01 Mayıs 2020 19:33

68 gençlik önderlerinden Zeki Kaya Stockholm’de yaşamını yitirdi

68 gençliği önderlerinden Zeki Kaya, İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşamını yitirdi.

Kaynak: Zeki Kaya

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

68 gençliği önderlerinden Ankara Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) eski yöneticisi Zeki Kaya, İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşamını yitirdi.

Kaya, 1947 yılında Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinin Karaşeyh Köyü’nde dünyaya gözlerini açtı. İlk ve  orta öğrenimini Ağrı’da tamamladıktan sonra eğitimini sürdürmek için Ankara’ya taşındı.

Ankara’da Sağlık Yüksek Okulu’nda öğrenim gören Kaya, 68’in gençlik eylemlerinde yer aldı. Ankara DDKO’nun Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptı. 12 Mart 1971’de gerçekleşen askeri darbeden sonra tutuklandı. Önce Ankara daha sonra da Diyarbakır’da cezaevlerinde kaldı.

Kaya, cezaevlerinde ve mahkemelerde düşünce ve inançlarını kararlıca savundu. Kürt halkına uygulanan asimilasyon politikasını teşhir etti. 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tahiye edildikten sonra bir süre Suriye ve Lübnan’da kaldı. Daha sonra Bulgaristan’a geçti ve orada Sofya Üniversitesi’nde ekonomi bölümünde doktorasını yaptı. 1985 yılında İsveç’e yerleşen Kaya, siyasi ve kültürel çalışmalar içinde yer aldı.

Son 25 yıldır Stockholm’un bir semtinde küçük bir dükkan işletiyordu. Alçak gönüllülüğü, dürüstlüğü ve yardım severliğiyle semt halkının sevgi, saygı ve takdirini kazandı. Ölümü semtte matem havası yarattı.

72 yaşında yaşamını yitiren Kaya, 2 yıldan beri yakalandığı parkinson hastalığı tedavisi görüyordu.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden "İşçilerin haklarını iyileştirdik" diyen Erdoğan'a: Ağam eğlenir bizimle

SONRAKİ HABER

Dünya Sağlık Örgütünden Trump'a cevap: Kovid-19'un doğal kökenli olduğundan eminiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa