01 Mayıs 2020 11:01 Güncelleme: 01 Mayıs 2020 21:20

Aydın Yılmazköy'de JES kuyusu patladı

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Yılmazköy'de JES kuyusunda patlama meydana geldi. İşçilerden yaralananın olmadığı olayda ekiplerin 2 bin 500 metre derinlikte yaptığı çalışma sonucunda kuyu kapatıldı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Hasan Ali Çetin

Reklam

Özer AKDEMİR

Aydın Efeler Yılmazköy'de bulunan JES kuyusunda öğleye doğru patlama meydana geldi. Kuyunun ruhsatsız olduğu ileri sürülürken, şirketin bölgedeki faaliyetleri mahkeme kararıyla durdurulmasına rağmen çalışmalarını sürdürdüğü iddia edildi. Dikilitaş mevkiinde meydana gelen patlamada yaklaşık 160-170 dereceyi bulan sıcak su ve gazlar gökyüzüne yükseldi. 20-30 metre yüksekliğe kadar ulaşan sıcak akışkan daha sonra yağmur şeklinde etrafa yayılıyor. Akışkanla birlikte yeraltından Aydınlıların "çürük yumurta kokusu" diye tarif ettikleri hidrojen sülfür gazı yayıldı. Bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de gelirken yoğun bir basınçla püskürmeye devam eden sıcak suya haberi yazdığımız ana kadar müdahale edilebilmiş değildi.

ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİNİN ORTASINDA

Aydın kent merkezine birkaç kilometre uzaklıktaki Yılmazköy'lüler yıllarca JES'lere karşı mücadele ediyorlar. Zeytin ve incir bahçeleri ile çevrili olan Yılmazköy'de açılan davalara rağmen hukuksuz bir şekilde JES çalışmalarına devam ederken, Ken Kipaş adlı JES şirketine verilen ÇED gerekli değildir kararı mahkemece iptal etmişti.

"MÜHÜRLENEN KUYUDA KAÇAK ÇALIŞMA YAPIYORLARDI"

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Yılmazköy'lü Şermin Çetin patlamanın olduğu kuyunun geçtiğimiz aylarda ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Efeler belediyesi tarafından mühürlendiğini belirterek, "Buna rağmen şirket çalışmalarına devam etti. Bizim arazimizin altından habersiz bir şekilde boru geçirdiler. Ben geçenlerde Yatırım İzleme Kuruluna giderek "burada kaçak kuyu kazıyorlar" diye şikayette bulunmuştum. Bana, 'hayır izinleri var' denildi burada" diye konuştu.

MB Holding Onursal Başkanı Muharrem Balat, AA muhabirine, "Bu olağan bir durum. Bu tip kazalar olabilir. İnşallah burada büyük bir hasar görmeden olayı kapatabilirler. Boruların ağzında vanalar vardı. O vanada meydana gelen bir arıza bunun tutulmasını önlemiş. Sorun oradan çıkmış. Alttaki karbondioksit gazının basıncı azalınca su kendiliğinden yavaş yavaş duracak. O zaman vana bölgesi rahatlayacak. Vana bölgesini yapacaklar. Basınç kesilmiş olacak. Şu anda yaralı yok." dedi.

KEN KİPAŞ Enerji AŞ'den yapılan yazılı açıklamada ise firmalarına ait AY-17 adlı kuyularında basıncı ayarlayan vanada arıza meydana geldiği, kuyunun tüm yasal izinlerinin olduğu belirtildi: "Kuyumuzda 29 Nisan 2020'de saat 14.30'da başlattığımız periyodik bakım işlemi sırasında 1 Mayıs 2020 saat 12.00'de bugüne kadar hiç karşılaşılmayan, basıncı ayarlayan vanada arıza meydana gelmiştir. Teknik ekibimizin özverili çalışması neticesinde kuyu aynı gün saat 17.05'de kontrol altına alınmıştır."

Reklam