01 Mayıs 2020 04:53
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mayıs 2020 09:31

Taksim'e çelenk bırakmak isteyen DİSK yöneticilerine müdahale: 15 gözaltı

1 Mayıs dolayısıyla Taksim'e çelenk bırakmak isteyen DİSK yöneticilerine polis müdahale etti, 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Fotoğraf: DİSK

Paylaş

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'a bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında kararlaştırılan sokağa çıkma kısıtlamasında gidildi. Sabah erken saatlerde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Merkez binası polis ablukasına alındı. DİSK binasına çıkan sokaklara çok sayıda polis yerleşti.

15 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 

1 Mayıs için DİSK üye ve yöneticileri Kazancı Yokuşu'nda anma yapmak üzere genel merkez binasında bir araya geldi. Taksim'e yürümek isteyen DİSK'lilere polis müdahale etti. Müdahale sırasında 15 kişi gözaltına alındı, DİSK'e ait 1 Mayıs çelengi parçalandı. Gözaltına alınanlar polis otobüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü. Gözaltına alınanlar arasında DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir, Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Arslan, Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin de vardı.

DİSK'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla polis müdahalesine tepki gösterildi.

DİSK yöneticşlerine dönük polis müdahalesi  de DİSK'in sosyal medya hesabından yapılan canlı yayına yansıdı.

MİLLETVEKİLLERİ, PARÇALANAN ÇELENKLE TAKSİM MEYDANI'NA ÇIKTI

HDP’li vekiller Ahmet Şık, Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay ve Züleyha Gülüm ile CHP’li Ali Şeker ve TİP’li Erkan Baş DİSK Genel Merkezi önünde polisin parçaladığı 1 Mayıs çelengiyle Taksim Meydanı’na çıktı.

DİSK, GÖZALTILARA TEPKİ GÖSTERDİ

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, gözaltına alınan DİSK yöneticileriyle ilgili açıklama yaptı.

"Çarklar dönecek" diye yüz binlerce işçiyi ölümüne çalıştıranların, her iş kolundan işçi temsilcilerini gözaltına aldığını belirten Çalışkan, “1 Mayıs Taksim mücadelesi hükümetin ikiyüzlü politikalarını bir kez daha açığa çıkardı. Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan Genel Başkanımız, Genel Sekreterimiz, YK ve GYK üyesi arkadaşlarımız, sendika başkanlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Çalışkan, ayrıca "Tüm işçi sınıfını ve halkımızı bugün saat 21:00'de balkonlara, pencerelere çıkarak  1 Mayıs'ı kutlamaya çağırıyoruz" dedi.

SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltına alınan DİSK’liler akşam saatlerinde götürüldükleri Vatan Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde serbest bırakılırken, sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri gerekçesi ile her birine 3 bin 182 TL para cezası kesildi. Serbest bırakılan DİSK’liler polis tarafından evlerine bırakıldı.

ARZU ÇERKEZOĞLU: TAHAMMÜL ETMEDİLER

Yaşananlara ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Sembolik olsa da 1 Mayıs’ ı Taksim’de kutlamak için bir çabamız oldu. Bu konuda iktidarın bir takım yasakçı, baskıcı, sınırlayıcı tutumlarıyla karşı karşıya kaldık. Almış olduğumuz karar doğrultusunda sabah konfederasyon binamızda, temsili bir biçimde, her iş kolundan bir arkadaşımız ve birkaç konfederasyon yöneticisi olarak salgına uygun bir biçimde Taksim’e gitmek istedik. Buna bile tahammül edilmedi” dedi. 

“1 MAYIS YASAKLANAMAZ”

Kamu düzenini bozdukları gerekçesi ile gözaltına alındıklarını ifade eden Çerkezoğlu, “Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında sokağa çıkma yasağına rağmen binlerce, milyonlarca işçi arkadaşımız çalışırken kamu düzenini bozmuyor ama işçilerin temsilcileri 1 Mayısı sembolikte olsa kutlamak istenmesi gözaltıyla sonuçlandı. Bunu kabul etmek mümkün değil . 1 Mayıs yasaklanamaz. Tarihte hiçbir zaman yasaklanamamıştır. Yasaklanamayacak kadar gerçektir. Emektir, bu ülkenin geleceğidir. Bu yüzden 1 Mayıs’ın özgürleştirilmesi mücadelesini omuz omuza yürüteceğiz” şeklinde konuştu.  

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail helikopterleri Suriye'nin güneyine saldırdı

SONRAKİ HABER

Muktedirlerin uçurtma korkusu bakidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa