14 Nisan 2011 09:27

Tatmin olanların şifresi kırıldı

ÖSYM, YGS’deki şifreyi önce yalanladı; ardından buna dayanarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve son olarak Başbakan Erdoğan bu açıklamanın kendilerin itatmin ettiğini söylediler ancak dün ÖSYM öğre

Tatmin olanların şifresi kırıldı
Paylaş

Bakalım başta hükümet yetkilileri olmak üzere günlerdir şifrenin safsata olduğunu iddia eden yandaş basın şimdi ne yapacak?

ÖSYM, YGS’deki şifreli kopya iddiaları ile ilgili öğrencilere gönderdiği mektupta, sınavda “sehven” (yanlışlıkla) şifreleme yapıldığını kabul etti.

ÖSYM’nin şifre açıklaması, mektubun “Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında cevap seçeneklerinin dizilişi” başlıklı bölümünde yer aldı.

Mektupta şöyle denildi: “Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de rastgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır.” Bilinçli ya da sehven, kendi yaptığı hatadan kaynaklanan şifrelemeyi kabul etmekle birlikte ÖSYM, şifrelemeyi ortaya çıkaranları tehdit etmekten de kaçınmadı. Mektupta, “Sizlerin heyecan ve duyarlılığınız üzerinden kamuoyunu karamsarlığa yöneltmek isteyenler hakkında gerekli inceleme, soruşturma ve yasal işlemler yapılmaktadır” denildi. ÖSYM, öğrencilere gönderdiği mektupta bütün bunlara rağmen sınavın adil olduğunu iddia etmekten de geri durmamış. (HABER MERKEZİ)


Başbakan da tatmin olanlar kervanına katıldı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili şifre iddiaları konusunda, kendisinin ÖSYM başkanının açıklamasından tatmin olduğunu söyledi. Ancak Başbakan bu açıklamayı yaptıktan bir gün sonra ÖSYM öğrencilere gönderdiği mektupta şifreleme olduğunu kabul etti.

Erdoğan, önceki gün Fransa’ya hareketinden önce yaptığı basın toplantısında, YGS’ye ilişkin iddialara yönelik “ÖSYM Başkanı’nın yapmış olduğu açıklamalardan ben tatmin oldum. Şu anda da zaten Danıştay’ın verdiği karar da ortada” açıklamasında bulundu. Öğrencilerin tepkilerini de provokasyon olarak nitelendiren Erdoğan, “Burada zaman kaybıyla ikinci imtihanı engelleme gayretleri var ve sokaklara kimlerin döküldüğü ortadadır. Bunların provokatif eylemleri hiçbir zaman bu YGS imtihanını da bence olumsuz yönde etkilememelidir” dedi.


TATMiN OLAN OLANA!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Başkandan Aldığım bilgiler beni tatmin etti.

Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek: ÖSYM Başkanı’nın açıklamasının doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının tatmin olduğu konuda biz de tatmin olmuşuzdur.

Milli Eğitim  Bakanı Nimet Çubukçu: YGS ile ilgili iddialarda bulunanlar, mahcup olacakları, utanacakları sonuçlarla karşılaşabilirler. ÖSYM Başkanı’nın açıklamaları tatmin edici.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan: ÖSYM Başkanı’nın YGS’deki şifre iddialarıyla ilgili açıklamaları beni tatmin etti.

ÖNCEKİ HABER

‘Öldüren’ çalışmaya tepki

SONRAKİ HABER

Öğrenciler sokakta şifreciler nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa