13 Nisan 2011 13:24

CHP’de istifalar sürüyor

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olmasıyla başlayan “değişim” heyecanı kısa sürdü. 12 Haziranda yapılacak seçimler öncesi milletvekili aday listeleri parti için tartışmaları yeniden ayyuka çıkarırken, Kılıçdaroğlu’nun “değişim” söylemiyle CHP’de siyaset yapmaya y

CHP’de istifalar sürüyor
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olmasıyla başlayan “değişim” heyecanı kısa sürdü. 12 Haziranda yapılacak seçimler öncesi milletvekili aday listeleri parti için tartışmaları yeniden ayyuka çıkarırken, Kılıçdaroğlu’nun “değişim” söylemiyle CHP’de siyaset yapmaya yönelen pek çok isim de aday listelerinin açıklanmasıyla hayal kırıklığına uğradılar.

Eski Antalya Valisi ve Mülkiyeliler Birliği Eski Genel Başkanı Güngör Aydın da, bu isimlerden biri. Kendisi de CHP’den milletvekili aday adayı olan Aydın, iddia edilenin aksine “CHP’nin demokrasi ve değişim yoluna yönelmediğini, despotizm ve statüko geleneğine direndiğini” belirterek partiden istifa etti. Aydın, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na ithafen yazdığı istifa mektubunda, Ergenekon sanıklarının milletvekili adayı gösterilmesinin “CHP’nin askersel güçlerle iş birliği yaparak iktidar arayışı içinde olduğu” iddialarını güçlendirdiğini ifade etti. Aydın, “Bu nedenle aday adayı olmakta yanıldığımı kabul ediyor, partinin ortaya koyduğu bu durum nedeniyle hayal kırıklığına ve umutsuzluğa düştüğümü ifade ediyor, bu durumu protesto ederek partiden istifa ediyorum” dedi.

‘UMUT TAŞIYORDUK’

Güngör Aydın, mektupta Kılıçdaroğlu’na “Demokrasi dışı arkaik iktidar güçleri olan, despotizmi ve devlet merkezli otoriter statükoyu savunan askersel sivil bürokratik güçlerle iş birliğinde direnen ve bu güçlerle iktidarı elde etmeyi hedefleyen, bu siyasal yaklaşımları nedeniyle halk tarafından istenmeyen, desteklenmeyen ve partinin yönetiminden uzaklaşmak zorunda bırakılan Eski Genel Başkan Deniz Baykal’dan sonra, parti Genel Başkanlığına geldiğinizde, Ecevit’in yaptığı gibi, ülkede gerçek ve eksiksiz bir demokrasiyi ve partide bu doğrultuda bir değişimi gerçekleştirmeye çalışacağınız umudunu herkes gibi ben de taşıyordum” diye seslendi.

‘DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERENLER ÇİZİLDİ’

Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın kendisi gibi demokrat insanlara karşı izlediği dışlayıcı tavırdan dolayı CHP’den uzak kaldığını, ancak Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa gelmesinden sonra yeniden CHP’ye dönerek, milletvekili aday adayı olduğunu ifade eden Aydın, mektupta 2011 seçimlerinin, “Devlet yönetiminin demokrasi dışı güçlerden arındırılarak, halkın, özlediği ve beklediği bir demokrasi yönetimine ulaşma yolunda sürekli hayal kırıklıklarına uğrayarak bunaldığı, siyaset ve yönetimin çürüyüp tıkandığı bu son derece kritik süreçte ülke ve toplum için yaşamsal önem taşıdığına” dikkat çekti. CHP’nin bu özlem ve beklentilerin tersine, “bunu sağlamada en önemli ölçüt ve gösterge olan milletvekili aday listelerinin belirlenmesinde, son derece sağlıksız bir yol izlediği” değerlendirmesi yapan Aydın liste dışı bırakılmalarını şöyle yorumladı: “Ben ve benim gibi gerçek bir demokrasiyi ödünsüz ve sapmasız savunarak yaşamlarında bunu kanıtlamış, partide demokrasi dışı güçlerin iktidarın dışına çıkarılarak Cumhuriyet devriminin nihai hedefi ve günümüze uyarlanması olan eksiksiz ve yerleşik bir demokrasinin ülkede yaşama geçirilmesi, ülke için yaşamsal nitelikteki Kürt sorununun demokrasi, insan hakları ve barış yolundan, üniter ulus devlet temelinde, toplumsal konsensüse dayalı bir ulusal plan çerçevesinde çözülerek terör ve şiddetin sona erdirilmesi ve toplumun huzura kavuşturulması, bu doğrultularda bir değişimin gerçekleştirilerek, partinin ülkede halkın özlemi ve çağdaşlaşmanın gereği bulunan, yönetimde sivilleşmenin, yönetsel ve toplumsal alanlarda demilitarizasyonun, ülkede kalıcı huzur ve düzenin sağlanmasına katkılarda bulunabilecek insanlara yer verilmediği anlaşılmaktadır.”

ADAYLARA İLİŞKİN YORUM

Tam tersine, “Henüz yargı kararları ile kanıtlanmış olmamakla birlikte, hukuk dışı ve suç oluşturan girişimlerin, darbe arayışları ve teşebbüslerinin içinde olmak savı ile yargılanan, bu konuda henüz aklanmamış olan, adeta partiye öteden beri yöneltilip gelen askersel güçlerle iş birliği yaparak iktidar arayışı ve alışkanlığı içinde olma suçlamasına hak verdirircesine Ergenekon adı altında, ne yazık ki asla kabul edilemez birçok insan hakları ihlalleri de yapılarak yürütülen yargılamadaki sanıklar da dahil olmak üzere, genelde ülkede demokrasiyi ve partide değişimi değil, despotizmi ve otoriter yönetimi savunan demokrasi dışı güçlerin iktidarda ve yönetimde egemen olmalarından yana insanların” milletvekili adayı gösterildiğinin altını çizen Aydın, bununla partinin “değişim ve demokrasi iddiasını” yitirdiğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)


GÜNGÖR AYDIN KİMDİR?

1978-79 yıllarında CHP hükümetteyken Elazığ ve Antalya Valiliği görevlerini yürüten Güngör Aydın, Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanlığı yaptı. 12 Eylül sonrası Merkez Valisi iken cunta tarafından resen emekli edildi. Aydınlar Dilekçesi’nin yaşama geçirilmesinde, Demokrasi İzleme Komitesinin oluşturulmasında görev alan Aydın, çeşitli demokratik kitle örgütlerinde yöneticilik yaptı. Aydın, esen emekliliğine dayanak yapılan hukuk dışı yasanın hem Danıştay, hem de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirilmesinde büyük rol oynadı.

ÖNCEKİ HABER

Libya’da uzlaşma yok

SONRAKİ HABER

Tüzel: Kazanan Kürt ve Türk emekçileri olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...