16 Nisan 2020 10:04

Tutuklu Gazeteci Rawin Sterk’in iddianamesi hala yok

Edirne'de mültecileri izlerken gözaltına alınan Rudaw Muhabiri Rawin Sterk hala tutuklu. Sterk hakkında bugüne kadar iddianame dahi hazırlanmadı.

Ekran görüntüsü Rudaw'a ait videodan alınmıştır.

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Mart ayı başında Edirne'de mültecileri izlerken gözaltına alınan birçok gazeteci kısa süre içinde serbest bırakılırken, aynı şekilde gözaltına alınan Rudaw Muhabiri Rawin Sterk hala tutuklu bulunuyor. Üstelik ortada bir iddianame de yok. Sterk’in Avukatı Veysel Ok, iddianame hazırlandığı taktirde tahliye ihtimalinin yüksek olduğunu ve pandemi sürecinde Rewin’in cezaevinde olmasının büyük bir risk taşıdığını söyledi.

Türkiye’nin sınır geçişlerini denetlemeyeceğini açıklamasının ardından Edirne Pazarkule’ye giden mültecilerin durumunu takip eden Sterk ve birçok gazeteci “askeri sınır ihlali” iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Diğer gazeteciler serbest bırakılırken Sterk’in gözaltı süresi uzatıldı. Bir hafta sonra ise “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. Gerekçe olarak sosyal medya paylaşımları gösterildi.

‘İDDİANAME YAZILSA TAHLİYE OLABİLİR’

Sterk’in Avukatı Veysel Ok, Rewin’i tutuklayan bir şey bulamadıkları için sosyal medyasına baktıklarını ve hükümetin Suriye politikasını eleştiren tweetleri nedeniyle tutuklandığını, Rewin’in Kürt medyasında olması ve Kürtçe bir ismi olmasının tutuklanmasında etkili olduğunu düşünüyor.

Ok, Sterk’in Edirne’den Ankara’ya götürüldüğünü ve henüz ortada bir iddianame olmadığını, toplanacak bir delil de bulunmadığını söyleyerek “İddianame yazılsa tahliye olma ihtimali çok yüksek.” dedi.

İnfaz yasası hazırlandığını ancak gazetecilerin muaf tutulduğunu dile getiren Ok, Sterk’in pandemi döneminde tutuklu olmasının büyük risk taşıdığını da dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

DİSK: 51 bin üyemiz salgından doğrudan etkilendi

SONRAKİ HABER

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’li kadınlar: Sözde salgınla mücadele şiddeti artıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa