16 Nisan 2020 09:22
Son Güncellenme Tarihi: 16 Nisan 2020 14:09

Mardin Eti Bakır'da hakları için eylem yapan 128 işçi işten atıldı

Mardin'de Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası'nın demiryolu inşaatında çalışan işçiler, hakları için iş bıraktı. İşten atma eylemi üzerine 128 işçi işten atıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mazıdağı’da bulunan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’nın demiryolu inşaatında çalışma koşullarını protesto eden 128 işçi işten atıldı. İşçiler işten atmaya karşı sabah başlattıkları eylemlerini sürdürme kararı aldı.

Mardin’in Mazıdağı ilçesindeki Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası’nın Diyarbakır-Mardin-Mazıdağı Demiryolu inşaatında çalışan işçiler, dün gece çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle iş bıraktı. Koronavirüs (Kovid-19) salgını süreci ve sokağa çıkma yasağı döneminde fabrikada tutularak dışarıya bırakılmadan çalıştırılan işçiler, 14 saate çıkarılan çalışma saatlerinin ve aldıkları ücretlerin miktarında düzenleme talep etti. Ancak, iş bırakma eylemini gerekçe yapan fabrika yönetimi, bu sabah 128 işçiyi içeriye almadı. Bunun üzerine de işçiler fabrika önünde oturma eylemi başlattı.

İşçilerin eylemi sonrası fabrika önüne çok sayıda jandarma sevk edildi. Jandarma ekipleri, işçileri fabrika önünden uzaklaştırırken, işçiler şantiyeye giden yol üzerinde eylemlerini devam ettirme kararı aldı. İşçilerin oturma eylemi sürüyor.

RESMİ BELGE VERİLMEDİ

Eylemlerini sürdüren işçilere jandarma komutanı ve şantiye şefi tarafından iş çıkışlarının verildiği bildirilerek, bölgeden ayrılmaları istendi. İşçilerden Mehmet Şah Korkmaz, şantiye şefinin iş çıkışlarının verildiğini bildirmesinin ardından şantiyede diğer işçilerin de iş durdurduğunu aktardı. Tüm işçilerle birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirten Korkmaz, “Biz hakkımızı arıyoruz. Hakkımız olanın dışında bir şey istemiyoruz. Bize işten çıkarıldığımız söylendi. Ama herhangi bir resmi belge verilmedi. Eylemimize devam etme kararı aldık. Yarın avukatlarımızla birlikte yine şantiyenin olduğu bölgeye giderek hakkımızı isteyeceğiz” diye konuştu.

14 SAAT ÇALIŞTIRILIYORLAR

Sabah saatlerinde iş başı yapmayarak eyleme başlayan işçiler, çalışma koşullarının daha da ağırlaştırıldığını ve koşulların düzeltilmesini talep ettiklerini söyledi.  

Salgının başlamasıyla birlikte fabrika yönetiminin kendilerinden evlerine gitmemelerini istediği kaydeden işçiler, “15 gün fabrikada kalmamızı istediler. Kabul ettik. 15 gün sona erdi. Eve gitmek istedik izin vermediler. Bayrama kadar burada kalmamızı istediler. Normalde 12 saat çalışıyoruz. Bunu 14 saate çıkardılar. Biz çalışma saatlerinin düşürülmesini istedik. Tedbir alınmasını istedik. Ücretlerimizin düzeltilmesini istedik” dedi.  

EVE GİTMEYE ENGEL

Evlerine gitmelerine izin verilmemesine rağmen dışarıdan başka personellerin gelip gittiğini ifade eden işçiler, “Bu durumda hiçbir şekilde önlem almıyorlar. Bizim evlerimize gitmemize izin vermiyorlar ama dışarıdan insanları getirip içimize sokuyorlar. Fabrikanın diğer bölümlerinde çalışan işçiler evlerine gidip geliyor. Ardından bu işçilere hiç kontrol yapılmadan bizim aramıza sokuyorlar. Ama biz evimize gidemiyoruz. Herhangi bir önlem yok. Maske bir tane veriliyor. Bir ay kullanıyoruz. Normalde bir günlük maske ama bir ay çalışıyoruz” sözleriyle karşılaştıkları sorunları anlattı. 

OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

Hükümetin yaptığı açıklamada 3 ay boyunca işçi çıkarmanın yasaklandığına dikkati çeken işçiler, “İşçi çıkarmak yasak ama bizim fiili olarak çıkışımızı verdiler. Şu an şantiyeye giremiyoruz. 128 işçi fabrika önünde bekliyoruz. Oturma eylemi yapıyoruz. Bundan sonra da bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Maske dağıtımının eczacı yüzü: Hakaret, tehdit, küfür linç...

SONRAKİ HABER

Kübalı doktorlar şimdi de Katar'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...