10 Nisan 2020 17:57
Son Güncellenme Tarihi: 10 Nisan 2020 18:56

31 ilde 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi, halk marketlere akın etti

İçişleri Bakanlığı, bu gece yarısından itibaren 48 saat geçerli olmak üzere 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtti.

Pendik Esenyalı'da yurttaşlar marketlere akın etti | Fotoğraf: Ali Doğan/Evrensel

Paylaş

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında bu gece yarısından itibaren 48 saat geçerli olmak üzere 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtti. 9 Nisan 2020 Perşembe tarihi ile yayımlanan genelgenin, yasağın başlamasına 2 saat kala açıklanması tepkilere neden olurken İçişleri Bakanlığı, tarihin yanlışlıkla 9 Nisan olarak yazıldığını ifade etti.

İçişleri Bakanlığının genelgesinde "10.04.2020 tarihi saat 24:00 ile 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanmıştır" ifadeleri yer aldı.

YASAK SÜRESİNCE AÇIK OLACAK YERLERİN, ÇALIŞACAK KURUM VE KURULUŞLARIN LİSTESİ

İçişleri Bakanlığının genelgesinde, 48 saatlik sokağa çıkma yasağı boyunca açık olacak yerlere, çalışacak kurum ve kuruluşlara ve seyahat hakkına dair şunları belirtti:

"Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma adına birçok tedbir kararı alınarak hayata geçirilmiştir.

Bu kapsamda ilgi Genelge ile alınan son tedbirlerden olan, büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili için şehir giriş-çıkışlarının 15 gün süreyle geçici olarak yasaklanması kararlaştırılmıştı.

Alınan tedbirlerin bulaşın yayılım hızına olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla; büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili kapsayacak şekilde, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi uyarınca il valileri tarafından aşağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmektedir;

Bu kapsamda;

1- 10.04.2020 tarihi saat 24:00'den 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında aşağıda belirtilecek istisnalar hariç olmak üzere Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanacaktır.

2- AÇIK OLACAK İŞYERİ, İŞLETME VE KURUMLAR

a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,

b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil)  üretiminin yapıldığı işyerleri,

c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,

d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)

e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,

f) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)

g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,

h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,

3- İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN VATANDAŞLAR

a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,

b- TBMM çalışanları,

c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,

d- Acil çağrı merkezler çalışanları,

e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,

f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,

g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,

h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,

i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,

j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,

k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan

l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,

m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,

n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar,

Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.

Daha önceki Genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) Pazartesi günü geçerli olacaktır.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda gereğini önemle arz ve rica ederim."

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

YURTTAŞLAR MARKETLERE AKIN ETTİ

48 saatlik sokağa çıkma yasağı haberinin duyulmasının ardıdan yurttaşlar market ve fırınlara akın etti. Alışveriş yapmak için haftasonunu bekleyen pek çok insan yasak öncesindeki 1 buçuk saatte ihtiyaçlarını gidermek için sokağa fırladı.

Market sırası bekleyenler

BİLİM KURULU ÜYESİ DR. PROF. DR. ALPAY AZAP: KARARIN UYGULAMA BİÇİMİ YANLIŞ

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap Haber Türk kanalında katıldığı canlı yayında, sokağa çıkma yasağı kararının uygulama biçiminin yanlış olduğuna dikkat çekti. Yasak duyurusunun daha erken yapılabileceğini ifade eden Azap, "Ne yazık ki bu sokağa çıkma yasağından fayda yerine tam tersine yeni kişilerin hastalanması ve odak haline gelmesi gibi bir zararla çıkma olasılığımız var. Maalesef söz konusu uygulama çok yanlış oldu gibi görünüyor. Önceden belki bunun nasıl uygulanacağı insanlara anlatılıp, daha sonra hangi günlerde uygulanacağı söylense bunlar yaşanmazdı. İnsanlar biraz da çaresizlikten şu anki durumdalar. Yanlış ya da eksik bilgilendirmeden yaşanan bir durum var karşımızda. Burada yeni bulaş gerçekleşen kişiler olabilir. O yüzden bu hafta sonu sokağa çıkma yasağından beklediğimiz faydayı görmeyeceğimizi düşünüyorum" dedi.

Market sırası bekleyenler

ÇALIŞANLAR BELEDİYENİN ARAÇLARIYLA TAŞINACAK, EKMEK DAĞITIMI YAPILACAK

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma yasağı getirilen 31 ilde vatandaşlara ekmeklerinin başta fırınların kendi araç ve personeli olmak üzere Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla ulaştırılacağını bildirdi.

Ayrıca yasak kapsamı dışında tutulan ve işe gidecek olan yurttaşların da büyükşehir belediyelerinin toplu taşıma araçlarıyla taşınacağı belirtildi.

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresini 30 Nisan'a uzattı

SONRAKİ HABER

Kovid-19 salgınında işçilerin hakları neler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...