02 Nisan 2020 13:16

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Tek kaygısı yandaşlarının çıkarlarının sarsılmaması

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, belediyelerin bağış kampanyalarının hükümetçe engellenmesine ilişkin açıklama yaparak, "Tek kaygısı yandaşlarının çıkarlarının sarsılmaması” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin bağış toplamasının engellenmesi ve hesaplarına bloke konulmasına İzmir emek ve demokrasi güçleri yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

Kovid-19 salgınının, sadece bir sağlık krizi olmakla kalmayıp aynı zamanda ağır bir insani krize dönüştüğünü söyleyen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, “Halkın sağlığını korumak ve salgını kontrol altına almak isteniyorsa her türlü toplumsal faaliyeti durdurup karantina uygulamak, karantinayı uygulamak için de halkın en temel ve yaşamsal ihtiyaçlarını hiçbir ayrımcılığa yol açamadan karşılamak gerekiyor. Bu da ancak kamu gücünü tümüyle seferber etmek ve toplumsal dayanışmayı büyütmekle mümkün olur” dedi. Buna rağmen siyasal iktidarın böyle bir amaçta olmadığının görüldüğünü ekleyen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bunun en güçlü göstergesinin ilan edilen tedbir paketi olduğunu vurguladı. Bu paket ile iktidarın asıl hedefinin ihalelerle, garanti ödemelerle, devasa vergi aflarıyla beslediği büyük sermaye grupları yerine halkın cebi olduğu belirtilen açıklamada evde kalamayan, çalışmak zorunda kalan veya bırakılanlar için de biyolojik ve sosyal yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanacağına ilişkin hiçbir tedbirin olmadığını ekledi.

“KENDİ HÜKÜMRANLIĞINI SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR”

Ülkede giderek derinleşen ekonomik krizle birlikte halkın hatırı sayılır kesimin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği belirtilen açıklamada, “Buna, salgına bağlı olarak ücretsiz izin ve işten çıkarmalar da eklenince, karşı karşıya olduğumuz insanî krizin boyutu iyice büyümüştür. COVİD-19 virüsünün ‘herkes için eşit tehdit oluşturduğunu’ iddia eden lafazanlıklar ise bu krizin üzerini örtmeye yetmemektedir” denildi. Hal böyle iken iktidarın toplumsal alanları büyütmek isteyen kesimlerin de önünü kesme derdinde olduğu ifade edilen açıklama bunun son örneğini Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin bağış toplamasını engelleme ve hesaplarına bloke koymasıyla gösterdiği belirtildi.  İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri açıklamasına şöyle devam etti: “Zenginlere krizden zararsız çıkış paketleri sunan, yoksullara sabır ve dua telkin eden iktidar, istemektedir ki, mevcut büyük boyutlu kriz halinde bile kendilerine, parti teşkilatlarına, cemaatlerine, İHH’larına, Ensar’larına el açılsın. Kendi oy depoları olarak gördükleri yoksullar, kendileri dışında kimse ile temas etmesin, iktidar alanlarına girilmesin. Bu uygulamalar, iktidarın insanî krize hiç de insanî yaklaşmadığının, insan yaşamını hiçe saydığının, geniş kitlelerin yaşadığı yoksunluğun çözümü ve bu kesimlerin sağlığı gibi bir derdinin olmadığının, tek kaygısının kendi hükümranlığının ve yandaşlarının çıkarlarının sarsılmaması olduğunun açık kanıtlarıdır”

KRİZ KARŞISINDA MÜCADELEYE ÇAĞRI

Bizler İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, bu salgın krizi süresince, ihtiyaç sahiplerinin dayanışma yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade edilen açıklamada, son olarak  “Bu çerçevede tüm yurttaşları, temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan aynî yardımlarını el açmayı değil dayanışmayı, bir elin verdiğini diğerinin görmemesini esas alan örgütlenmelere yönlendirmeye; insanî krizi, siyasal iktidarın çaresiz ve yalnız bıraktığı kesimlerle omuz omuza durarak atlatma konusunda çaba sarf etmeye davet ediyoruz. Özellikle de rekabeti ve maksimum kârı esas alan bu acımasız ve vahşi düzene karşı mücadelenin, bugünkü kriz ve olası benzer krizler karşısında yegâne çare olduğunu hatırlatıyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam