02 Nisan 2020 10:25

Hindistan’da 19 bin ambulans çalışanı koruyucu ekipman talebiyle greve gitti

Hindistan'da 19 bin acil tıp çalışanı ödenmemiş maaşlarının ödenmesi ve salgın karşısında koruyucu ekipmanların tedarik edilmesi talebiyle salı günü öğleden sonra iş bıraktı.

Fotoğraf: juggadery/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletindeki binlerce çalışan, geçtiğimiz iki ay süresince ödenmemiş maaşlarının ödenmesi ve salgın karşısında koruyucu ekipmanların tedarik edilmesi talebiyle salı günü öğleden sonra iş bıraktı.

102 ve 108 acil durum ambulans hizmetinde çalışan acil durum personellerinin, yardımcılarının ve sürücülerinin de dahil olduğu yaklaşık 19 bin çalışan, 4 bin 700 ambulansın operasyonunu durdurarak greve katıldı.

Wsws.org sitesinde yer alan habere göre, grevin başlamasının ardından grevi örgütleyen sendika olan Ambulans Çalışanları Derneği (AAW), eyalet yönetimi ile gerçekleştirilen görüşme sonrası eylemi sona erdirdi.

Hindistan’da ambulans çalışanları, normal şartlar altında bile neredeyse tüm temel haklarından mahrum olan on milyonlarca sözleşmeli çalışan arasında yer alıyor. Eyalet yönetimi bu çalışanları ülke çapında geniş bir ambulans servisi ağına sahip olan Gunupati Venkata Krishna Acil Durum Yönetimi ve Araştırma Enstitüsü (GVK-EMRI) vasıtasıyla işe alıyor.

Uttar Pradesh’deki ambulans çalışanları, şirketlerinin birkaç ay boyunca maaşlarını geciktirmesi gibi bir dizi olay nedeniyle daha önce de greve gitmişti. Şu an ise tehlikeli şartlar altında çalışmaya zorlanıyorlar. Hem onları çalıştıran GVK-EMRI hem de onları işe alan eyalet yönetiminin, işçilerin hayatları söz konusu olduğunda tam bir umursamazlık sergiledikleri gözleniyor.

HÜKÜMET EMEKÇİLERİN TALEBİNİ REDDETTİ

Çalışanlar, sendika yetkilileri aracılığıyla, özel şirkete “tıpkı doktorlara sağlananlar gibi güvenlik ekipmanları” talep ettiklerini ifade eden bir mektup gönderdiler. Ancak herhangi bir yanıt alamadılar. Çalışanlar, sağcı hükümetten kendi adlarına müdahalede bulunmalarını istedikten sonra hükümet bu talebi reddetti ve çalışanların doğrudan özel şirketle görüşmesi gerektiğini belirtti; açık bir şekilde “Eyalet hükümeti bu konuda yardım sağlayamaz” denildi.

Hindistan’ın sağlık sistemi iyi bir durumda değil, özellikle de Uttar Pradesh’te. Bunun nedeni ise hem merkez hem de eyalet düzeyindeki yönetimler tarafından sağlık sistemine ayrılan bütçenin yetersizliği.

Reuters’ın aktardığına göre, Hindistan’da en az 38 milyon maskeye ve 6.2 milyon PPE (Kişisel koruyucu ekipman) gereksinim duyulmasına rağmen bunu tedarik edebilecek olan şirketlerde bulunan mevcut maske miktarı şu anda yalnızca 9.1 milyon civarında, PPE vücut tulumu sayısı ise 800 binden az.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TEHLİKE ALTINDA

Diğer ülkelerdeki mevkidaşları gibi Hindistan’ın yönetici sınıfı da sağlık çalışanlarına ihtiyaçları olan korumayı sağlayamıyor. Avrupa’da binlerce sağlık çalışanı halihazırda hastalığa yakalanmış durumda ve milyonlarcası da ciddi tehlike altında bulunuyor. Bu durum da, binlerce hemşirenin koruyucu ekipman talebiyle bu hafta Papua Yeni Gine’de greve gitmesinde olduğu gibi, sağlık çalışanlarının protestolar ve eylemlerine neden oluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Makina Mühendisleri Odası: Emekçiler ölüm pahasına çalışmaya zorlanamaz

SONRAKİ HABER

Meksika'da mülteci gözaltı merkezinde Kovid-19 endişesiyle isyan çıktı: 1 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa