Koronavirüs salgını | ABD'deki son durumu Ekim Kılıç aktardı

Koronavirüs vaka ve ölüm sayısında ilk sırada yer alan ABD'deki son durumu, gelişmeleri ve tartışmaları Ekim Kılıç anlattı.

01 Nisan 2020 06:29
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2020 07:13
Paylaş

Ekim KILIÇ
New York

20 Ocak’tan beri koronavirüsün hızla yayıldığı ABD 25-26 Mart’tan itibaren Çin’i ve İtalya’yı vaka sayısında geçerek dünya sıralamasında ilk sıraya yükseldi. Brooklyn’in yüzde 80-85’le en yoğun vakaların görüldüğü mahallelerinden birinde hala sokak hareketliliği görülüyor. Görüntülerde sokaklardaki seyrekliğe rağmen belli bir kesimin ya çalışmak zorunda olduğundan ya da karantina çağrısını çok da ciddiye almadığından sokaklarda olduğu görülüyor.

ABD’de sağlık sisteminin verdiği güvencesizlikle halk boğuşurken evlerinde sorun yaşayanların karantinayı nasıl sürdürecekleri pek de konuşulmuyor. Ayrıca ruh sağlığı sorunları karantina adına büyük bir sorun. Ruh Hastalıkları Ulusal İttifakı verilerine göre ABD’de her beş yetişkinden birisi herhangi bir ruh sağlığı sorununa, her 25 yetişkinden birisi de ciddi sorunlara sahip. 6-17 yaş arası nüfusta ise bu oran yüzde 17. Bu oranlar daha yoksul kesimlerde gözle görülür biçimde artıyor.

Bölgede restoranlar kapalı olmasına rağmen hazır yiyecek üretimi devam ediyor.

ABD başkanı Trump’ın halkın 12 Nisan Paskalya bayramına kadar işinin başına geri dönmesine yönelik açıklaması kamuoyunda tepki çekti. Bunun üzerine yaşanan tartışmaların ertesinde geçtiğimiz Pazar günü sosyal mesafe çağrısını 30 Nisan’a kadar uzattı. Koronavirus Görev Gücü iletişim koordinatörü Dr. Deborah Birx, 1,6 ila 2,2 milyon kişinin hafifletme çabaları olmadan ölebileceğini söyledi.

ABD’de durumun bu kadar kötü olması tamamen özelleştirilmiş, bankaların ve sigorta şirketlerin insafına terk edilmiş bir sağlık sistemiyle alakalı. 1940’lardan beri sigorta sahibi olmak tam zamanlı çalışmaya endekslenmiş. Geçtiğimiz senelerde evsiz kamplarında orta çağlı bir hastalık olan Tifüs hastalığının ortaya çıktığı bir ülkeden bahsediyoruz. Geçtiğimiz günlerde internette dolaşan birkaç görüntü krizin boyutlarını gözler önüne serdi. New York’a seyyar morg amacıyla kullanılmak üzere uzun beyaz tırlar getirildi. Bazı yurttaşlar tırlara forkliftle beyaz kılıfa sarılmış cansız bedenlerin yüklendiğini kayda almış. Brooklyn Merkez Hastanesi’nden alınan görüntüler kentin yerel basını tarafından teyitlendi. Halkta paniğe ve öfkeye sebep oldu.

Bu vahim tabloda hükümetin 2 trilyonluk paketi halka kısmi bir nefes aldırsa da kişi başı 1200 dolar dağıtılacak olması bazı eyaletlerde çok etkili olmayacak. Örneğin New York gibi bir yerde 1200 dolar kira alınmadıkça ancak yetecek bir para olurken Alabama gibi sendika düşmanı yasaların olduğu ama aynı zamanda vergi oranlarının düşük olduğu güney eyaletlerinde etkili olması bekleniyor. Paket yiyecek desteği yarı zamanlı sözleşme temelli çalışan emekçilere, hastanelere, mortgage kredisi ödeyenlere kadar birçok kesimi kapsıyor. Geçtiğimiz cuma günü paket temsilciler meclisinden geçtikten sonra başkan Trump tarafından imzalandı. Ancak paranın tam olarak nasıl dağıtalacağı kesin değil. Vergi mükellefleri üzerinde dağıtalacağına dair bir kanı var.

Hastanelerde doktorlar, hemşireler ve bütün sağlık emekçileri korku ve endişe içerisindeler. New York eyaletinin elindeki vantilatör makinesi yetersizliğinden sağlık çalışanları bir sonraki hasta için makineyi temizlemek için vakit bulamıyor. Hemşireler yeterli korunma teçhizatı olmadığı için üzerlerine battal boy siyah çöp poşeti geçiriyorlar. Yine New York’ta hemşirelerin basında yer alan iddialarına göre ilk yapılan testlerde uygun prosedürler uygulanmadığı ve test sonuçlarının çıkmasının 2-4 gün gibi bir vakit aldığı için hastalık hastanedeki hastalara kadar yayıldı. Buna ek olarak sağlık emekçilerine Koronavirüse karşı en uygun korunma teçhizatı eğitimi verilmedi. Daha birkaç gün önce internete forklifle tıra yüklenen cansız bedenlerin görüntüsü düştü. Sendikalı inşaat işçilerinden bir arkadaşımız şu an geçici morg kurmayla uğraştıklarını belirtti. Durum oldukça ciddi. New York’a şu saatlerde Amerikan donanmasının 1000 yataklı, 12 ameliyat odalı, radjoyoloji, laboratuvar, eczane ve diğer olanakları olan bir gemisi yanaşması bekleniyordu.

Kaliforniya’da ise geçtiğimiz günlerde korona hastası 17 yaşında bir genç sigortası olmadığı için gittiği hastaneden geri çevrildikten sonra yaşamını yitirdi. Yüzbinlerce boş otel odasının olduğu Las Vegas kentinde beş yüz evsiz bir vaka çıkması üzerine evsiz barınaklarından çıkartılarak açık otoparktaki çizgilerin içerisinde uzanıp açık havada uyusunlar diye dışarı çıkarıldı.

Ancak bunun ötesinde işçiler ve emekçiler gerek iş bırakmalarla gerekse sosyal medya üzerinden tepkileriyle açıktan zenginleri hedef alan eleştirilerde bulunuyorlar. New York’ta iki noktada Amazon depo işçileri iş bıraktı.

Yarın Amazon firmasının sahip olduğu Whole Foods’ta işçiler ulusal greve gidiyor. Çünkü patronları Jeff Bezos depolarda vakalar çıkmasına rağmen işçilere ücretli izin vermiyor. Batı yakasında ise bugün İnstacart ve DoorDash lojistik ve ürün paket teslim emekçileri greve gitti. Massachusetts General Electiric işçileri ise bugün jet motoru ürettikleri fabrikalarını ülkeyi kurtarmak için vantilatör üretimine yönlendirmek talebiyle eylemler düzenlediler.

Bunun yanında geçtiğimiz haftalarda ‘evdekal’ çağrısına uyabileceklerin ayrıcalıklı kesimler olduğu, bu çağrı bağlamında işçiler ve emekçiler için duyarlı olunması gerektiği ortaya kondu. İlginçtir ki ABD’de uzun zamandır açıktan var olan ‘düşük işler’ olarak adlandırılan işlerde çalışanlar şimdi kahramanlar diye adlandırılması ikiyüzlülüğü alay konusu oldu. ABD’li emekçi halklarımız bunda haksız değiller. Bugün Brooklyn kanalındaki yat limanına gittiğinizde bir tane yat bulamazsınız. Zenginler çöl ortasında veya Florida’daki evlerine kaçıyorlar. Bunlar çıplak gözle görülüyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

YÖK'ten yeni karar: Üniversite öğrencileri kayıtlarını dondurabilecek

SONRAKİ HABER

Koronavirüs salgınının çıktığı Vuhan’da günler sonra ilk vaka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...