Türkiye'de koronavirüs: 277 ölüm, 15 bin 679 vaka | Türkiye'den gelişmeler (1 Nisan)

Türkiye'den koronavirüs salgınına ilişkin öne çıkan gelişmeler ve açıklamalar...

.
00:56

Paylaş

THY, DIŞ HAT UÇUŞLARINI 1 MAYIS'A KADAR DURDURDU

THY’den yapılan açıklamada tüm dış hat uçuşlarının 1 Mayıs 2020'ye kadar durdurulduğu açıklandı.

İç hatlarda ise yalnızca Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van uçuşları kısıtlı şekilde gerçekleştirilecek.

Tüm yolculardan Seyahat İzin Belgesi talep edilecek.

00:02

Paylaş

BAĞIŞ KAMPANYASINDA 552 MİLYON 529 BİN 912 LİRA TOPLANDI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında şimdiye kadar 552 milyon 529 bin 912 lira toplandığını bildirdi.(AA)

20:53

Paylaş

İÇİŞLERİ BAKANI: SEYAHATİ DAHA FAZLA ZORLAŞTIRACAĞIZ

Bir televizyon progrmında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "Bizim vatandaşa mesajımız çok net. Şehirlerden şehirlere gitmeyin. Daha fazla zorlaştıracağız" dedi.

Seyahat izin belgesi ile ilgili konuşan Bakan Soylu, "Şu ana kadar gelen otobüs ile uçak talebi 100 bin. Bunun hepsine cevaz veremeyiz, vermemiz de imkansız" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, "Otobüs yolculuğu yüzde 99 azaldı. Uçak yolculuğu neredeyse günlük birkaç sefer seviyesine düştü" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: "24 vilayetimizde karantina tedbiri uyguluyoruz. Valilerimize bu karantina tedbirinin mümkün olduğunca görüldüğü yerde artırılması talimatını verdim."(AA)

19:47

Paylaş

SAĞLIK BAKANI: SON 24 SATTE 63 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor:

"Koronavirüs salgınında dünyada gelinen nokta olayın başlangıç günlerini bile unutturdu. Hiçbirimiz dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir insan bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz. Bu eski dünya değil, sürdüregeldiğimiz hayat değil.

Temas, mesafe, izole. Bu üç kelime çok önemli. Temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız, kendimizi izole edeceğiz.

Yakınlarınızı, çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var, özgürlüğümüzü kısıtlayan birbirimiz değiliz, özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor.

Bugünler tahammül ve dirayet günleridir, şüphesiz geçicidir.

Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti. 14 bin 396 test yapıldı. 2 bin 148 vaka tespit edildi. Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 333 oldu.

Virüs çok kolay bulaşıyor ve başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızda ilerliyor. Biz bunu daha önce böyle bilmiyorduk, o yüzden izlolasyon ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyorum.

Şu an test sayımız 100 bini geçti, günlük test sayımız 15 bini buldu.

Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz.

İstanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60'lara yakın. İstanbul'u İzmir izliyor 712 vakayla. Ardından Ankara, Konya ve Kocaeli izliyor.

Sağlık Bakanı Koca, illere göre vaka sayısını gösteren tabloyu kamuoyuyla paylaştı. Tabloya göre İstanbul'da 8 bin 852, İzmir'de 853, Ankara'da 712, Konya'da 584, Kocaeli'de 410, Isparta'da 268, Sakarya'da 207, Adana'da 197, Bursa'da 135, Samsun'da 112 koronavirüs vakası var."

Bakan Koca, "Sağlık çalışanlarında 601 vaka var" dedi.

Koronavirüsten en çok ölümün yaşandığı iller ise şöyle: İstanbul 117, İzmir 18, Kocaeli 8, Ankara 7, Konya 7, Zonguldak 5, Trabzon 5, Balıkesir 5, Adana 3, Sakarya 3.

 
17:29

Paylaş

SES DERSİM ŞUBESİ: SALGIN SÜRECİ ADİL VE ŞEFFAF YÖNETİLMELİ

SES Dersim Şubesi, koronavirüs salgınından dolayı sağlık emekçilerinin karşı karşıya olduğu riskleri ortadan kaldırmak ve halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmeler sonrası yapılan açıklamada, salgın sürecinin adil ve şeffaf yönetilmesi gerektiği vurgulandı.

17:19

Paylaş

MUŞ'TA 3 KÖY KARANTİNAYA ALINDI

Muş'ta merkez Yazla ve Alagün ile Bulanık ilçesine bağlı Yüzbaşı köyleri karantinaya alındı.

17:10

Paylaş

BAKAN ALBAYRAK: ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN EK DERS ÜCRETİ ÖDEMESİ DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine ilişkin yaptığı açıklamada, ücretli öğretmenlerin durumuna da değindi. Albayrak, "Ücretli öğretmenlerimizin ve usta öğreticilerimizin ek ders ücreti ödemelerini de bu süreç boyunca yapmaya devam edeceğiz" dedi.

16:04

Paylaş

"CEZAEVLERİNDE KİTLESEL ÖLÜMLER YAŞANABİLİR"

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Salgın akabinde tüm yurttaşlara ‘Evde kal’ çağrısı yapılırken, 300 bine yakın tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde bu salgın tehdidiyle beklemesi, açıklanan af-infaz indirimi taslağının birçok eksiklik içermesi toplumda derin infial yaratmaktadır” dedi.

16:02

Paylaş

KARANTİNA ALTINDAKİ ÖZAYDIN: KÜÇÜK ODALARDA 15-20 TUTUKLU KADIN KALIYOR

Tarsus’tan sevk edildiği Mardin'de koronavirüs nedeniyle karantina altına alındıktan sonra tahliye edilen Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın, karantina odasından yaşadıklarını Mezopotamya Ajansından Ahmet Kanbal'a anlattı. Özaydın, küçük odalarda 15-20 tutuklu kadının kaldığını söyledi.

15:34

Paylaş

"HASTA İNŞAAT İŞÇİLERİ TEST YAPILMADAN MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ"

Dev Yapı-İş koronavirüs salgınına rağmen hiçbir önlem alınmadan çalışmaya devam eden şantiyelerle ilgili açıklama yaptı. Çeşitli verilere yer verilen açıklamada, son 15 günde İstanbul’da 15 bin 191 inşaat işçisinin işten atıldığı; koronavirüs şüphesi bulunan çok sayıda işçinin ise test dahi yapılmadan memleketlerine gönderildiği belirtildi.

15:28

Paylaş

TTB KORONAVİRÜSÜN BULAŞMA YOLLARINI VE NASIL KORUNABİLECEĞİMİZİ ANLATTI

TTB COVID-19 izleme grubu, koronavirüsün tam olarak nasıl bulaştığını ve nasıl korunabileceğimizi açıklayan yazılı bir açıklama yayımladı. virüsün damlacık, damlacık çekirdeği ve temas yoluyla bulaştığı, en önemli bulaş yolunun temas yoluyla olduğu belirtildi. Bu tür bulaşı engellemenin tek yolunun el hijyeninin sağlanması ve yüzeylerin sık temizlenmesi olduğu vurgulandı.

15:20

Paylaş

ERDOĞAN: ÜRETİMİN VE İHRACATIN DEVAM ETMESİNDE KARARLIYIZ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan video konferans yöntemi ile yapılan AKP İl Başkanları Toplantısında konuştu. Koronavirüsle mücadele ile ilgili kurumların yürütütükleri çalışmayı yakından takip ettiklerini belirten Erdoğan, salgına karşı sosyal mesafeninin önemine yine dikkat çekti ancak işe gitmek zorunda olanların ve çevrelerinin nasıl korunacağına dair bir şey demedi.

"Milletimizden şu sıkıntılı günler geçene kadar evlerinden çıkmamalarını rica ediyorum" diyen Erdoğan  "Üretimin ve ihracatın devam etmesi konusunda kararlıyız" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

15:14

Paylaş

DİYARBAKIR TABİP ODASI: TEST TALEPLERİNİN REDDEDİLDİĞİNE DAİR BİLGİ GELİYOR

Diyarbakır Tabip Odası, yein tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair kentteki duruma ilişkin bir rapor açıkladı. Diyarbakır'daki pandemi hastanelerine sevkte ciddi güçlüklerin yaşandığı belirtilen raporda, test taleplerinin reddedildiğine dair bilgilerin geldiği ifade edildi.  "İl Pandemi Kurulu" kurulduğu ancak burada hiçbir sağlık örgütünün yer almadığı belirtilen raporda, bir dizi talep ve öneriye de yer verildi.

14:58

Paylaş

İBB, DURDURULAN YARDIM KAMPANYASI VE BLOKE EDİLEN HESAPLAR İÇİN DAVA AÇTI

İBB Hukuk Müşavirliği, genelge ile paraların toplandığı hesaplara haciz konulması kararı için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

İBB, koronavirüs nedeniyle evde kalan ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırmak üzere yardım kampanyası başlatmış, İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgeyle belediyelerin yardım toplamasını durdurmuştu.

{{401065}

14:32

Paylaş

İSTANBUL KENT SAVUNMASI: KİRA VE FATURALAR ASKIYA ALINSIN

İstanbul Kent Savunması (İKS), salgın sürecinde eve kapanma imkanı olan ve olmayan bütün yurttaşlar için hayati önemde olan konut kiraları ve elektrik, doğalgaz, su faturalarının ödenmemesi talebiyle “Küresel Salgın ile Mücadelede Kiracı Hakları İçin Ekonomik Adalet Çağrısı” adlı bir çalışma yayınladı. Yargıtay'ın "Deprem, sel, yangın, salgın hastalık gibi doğal afetler mücbir sebep sayılır” kararı hatılan çalışmada hem hükümete yönelik öneriler hem de yurttaşların sahip olduğu haklar yer alıyor.

14:20

Paylaş

EĞİTİM SEN: ÖĞRENCİLERİMİZ GÖKKUŞAĞI ÇİZMEYE DEVAM EDECEK

"Evde kal" çağrılarına destek vermek amacıyla çocuklar için başlatılan gökkuşağı çizme projesi, LGBTİ+ bireyleri hedef haline getirdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bunun açıkça nefret suçu olduğunu belirterek, "Biz eğitim ve bilim emekçileri çocuklarımızla, öğrencilerimizle evlerimizde, pencerelerimizde gökkuşağını paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

14:19

Paylaş

İSTANBUL KALKINMA AJANSI KORONAVİRÜSE ACİL MÜDAHALE PROJELERİNE 51 MİLYON LİRA AYIRDI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın Koronavirüs önlemleri kapsamında "Acil Çözüm Sunan" projeleri desteklemek için 51 milyon lira kaynak tahsis ettiği açıkladı. Yerlikaya projelere 200 bin liradan, 2 milyon liraya kadar destek verileceğini belirtti. (DHA)

14:14

Paylaş

DÖRT YERLEŞİM YERİ DAHA KARANTİNAYA ALINDI

Samsun'a bağlı Ovacık Mahallesi, Niğde’nin Altunhisar ilçesine bağlı Ulukışla köyü, Uşak'ın Banaz ilçesindeki Gürlek köyü ile Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Tuzlagözü köyünün Kovid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındığı bildirildi.

14:02

Paylaş

İNFAZ DÜZENLEMESİNDEKİ EŞİTSİZLİĞE TEPKİ

Koronavirüs tedbirleri kapsamında hükümetin Meclis’e sunduğu infaz düzenlemesini içeren yasa tasarısında, siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik infaz paketindeki eşitsizliğe tepki gösterdi.

13:49

Paylaş

KORONAVİRÜSE YAKALANAN AİLE HEKİMLERİNE MAAŞ KESİNTİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Birçok sağlık çalışanının koronavirüs salgını sürecinde virüse yakalandığını söyleyen CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, virüse yakalanan ya da şüphe nedeniyle 14 gün karantinaya alınan aile hekimlerinin maaşlarının ise yerlerine çalışacak hekim ya da aile sağlığı elemanı bulamadıklarında, çalışamadıkları gün oranında kesildiğini kaydetti. Bulut, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

13:43

Paylaş

HDP'Lİ OYA ERSOY: KÖPRÜ GEÇİŞ BEDELLERİ KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE İÇİN KULLANILSIN

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması amacı ile bir soru önergesi verdi. Ersoy, “Önergede özel sektöre yaptırılan ve işletme hakkı özel şirketlere verilen Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprülerinden geçiş olmadığında ortaya çıkacak zararı Hazine mi ödeyecek?" diye sordu. Ersoy, "Ödemeler iptal edilsin, paralar salgınla mücadelede kullanılsın" dedi.

13:36

Paylaş

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN’DAN “ZORUNLU BAĞIŞ” AÇIKLAMASI

Bir açıklama yayımlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Milli Dayanışma Kampanyası, tamamen gönüllülük esasına dayalı bir kampanyadır. Bu anlamda kamudaki hiçbir kurum ya da kuruluşun, kampanyaya destek amacıyla çalışanlarının maaşlarından kesinti yapması düşünülemez. Böyle bir yöntem hiçbir surette tasvip edilemez" dedi.

13:24

Paylaş

SALGIN FIRSATÇILIĞI YAPILIYOR, İŞÇİLERİN YILLIK İZİN HAKKI GASBEDİLİYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle işin durması halinde başvurulan ilk yöntem işçinin birikmiş yıllık ücretli izinlerine göz dikmek oluyor. İzin hakkı olmayanlar ise avans izin kullanmaya zorlanmaktadır. İşçi işe gitmiyor ama yerine yıllık izni kullandırılıyor. Bu belki birçok kişi için normal bir uygulama olarak görülüyor. Oysa ortada ciddi bir sorun var. Patronlar, işçiye “Ya çalış ya da yıllık izin hakkını salgın dönemi eve kapanarak geçir” diyor. İşçilere dayatılan kendisine ait, özgürce geçireceği bir zamanının olmaması.

13:21

Paylaş

ALİAĞA’DA TEZGAH AÇAN PAZARCILAR GÖZALTINA ALINDI

Aliağa’da pazarcılar belediyenin pazarı yasaklamasına karşı tezgah açmak istedi. Polis engeliyle karşılaşan pazarcılardan beş kişi gözaltına alındı. Aliağa Belediyesi koronavirüs nedeniyle Cumartesi ve Çarşamba pazarlarının kapatılacağını yerine beş gün boyunca açık olacak semt pazarları kuracağını duyurdu. Pazarcılar ise yapılanın koronavirüs tedbiri olmadığını dile getirerek "Aliağa Belediyesi geçen yıl bizleri buradan çıkarmak istiyordu şimdi koronavirüs bahane ederek bunu yapmaya çalışıyor" dedi.

13:08

Paylaş

İZMİR TABİP ODASINDAN DOKTORA ÖZÜR DİLETİLMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

İzmir Tabip Odası, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pandemi Kliniği sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Savran’ın koronavirüs ile ilgili çektiği video üzerine üniversite rektörlüğünün açıklamasından sonra özür dilemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Uzm. Dr. Güle Çınar, Doç Dr. Yusuf Savran ve Prof. Dr. Barboros Çetin’in açıklamalarının halkı korku ve paniğe sevk edecek nitelikte olmadığı, halktan gerçekleri gizlemenin ağır bir sorumluluğu olacağı belirtildi.

12:24

Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'DEN ACİL ÖNLEM TALEPLİ İMZA KAMPANYASI

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, "Koronavirüs salgını ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için 7 önlem" metnini kişi ve kurumların imzasına açtı.

12:20

Paylaş

KILIÇDAROĞLU: O BAĞIŞLARI YAPANLAR VERGİDEN DÜŞECEK, FATURA YİNE GARİBANA ÇIKACAK

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, koronavirüse karşı iktidarın başlattığı bağış kampanyası için "Kurumlar ve şahıslar tarafından yapılacak bağışların tamamı hem de geriye dönük olarak vergiden düşürülecek. Böylece fatura yine garibana çıkacak" dedi. Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Maddesi’nin 10 Eylül 2014 tarihinde değiştirildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "O bağış kampanyasına katılan kişiler, geriye dönüp yaptıkları bağışların tamamını vergiden düşecekler. Erdoğan’ın bu düzenlemeden haberi var mı?" diye sordu.

12:05

Paylaş

65 YAŞ VE ÜZERİNDEKİLERİN ARAÇLARININ EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMLERİ ERTELENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların araçlarının egzoz emisyon ölçümlerinin ertelendiğini duyurdu. (AA)

11:56

Paylaş

İÇİŞLERİNDEN PAZAR YERLERİ İÇİN GENELGE

İçişleri Bakanlığınca yayımlanan ek genelgeye göre, pazar yerlerine kontrollü giriş, çıkışları sağlamak için belirlenen yerler haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç­ gereçle kapatılarak, kontrolsüz giriş­ çıkışlar engellenecek. Genelgeye göre mümkünse giriş ve çıkışlar aynı yerden yapılmayacak. Bugün pazarı alan bazı yerleşimlerde belediyeler uygulamayı hayata geçirmeye başladı. Kırklareli Belediyesi 13 girişi olan halk pazarının 11 girişini kapattı. Vatandaşlar pazara ateşi ölçülerek alındı. (AA)

11:41

Paylaş

TIBBİ MALZEME TEDARİKÇİLERİNE AİDAT ERTELEMESİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tıbbi malzeme sağlayan firmaların yıllık aidat ödemelerini yapamamaları durumunda barkodlarının pasife alınması uygulamasının 1 Temmuz’a kadar durdurulduğunu açıkladı. (AA)
11:18

Paylaş

MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ "EVDE KALAMIYOR"

Ülkedeki pek çok meslek lisesinde olduğu gibi Erzurum Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, "evde kalamıyor" cerrahi maske üretimi için çalıştırılıyor. Okulun müdürü, günlük 2 bin olan üretimi 5 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

10:46

Paylaş

GÜN GÜN VAKA SAYILARI

Türkiye'de ilk koronavirüs vakası 11 Mart tarihinde tespit edildi. İlk ölüm ise 17 Mart'ta yaşandı. Tespit edilen koronavirüs vakalarında hızlı bir artış söz konusu. 31 Mart itibariyle koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 214’e, toplam vaka sayısı ise 13531’e ulaştı.

Türkiye'de gün gün vaka ve ölüm sayılarını derledik:

10:13

Paylaş

YÖK'TEN ERTELEME VE KAYIT DONDURMA HAKKI

Yükseköğretim Kurulunca alınan yeni kararla koronavirüs nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrenciler, talep etmeleri halinde 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilecek. Kayıt dondurulan süre, azami süreden sayılmayacak. Lisansüstü öğrencilerin tez savunma ve yeterlik sınavları, denetlenebilir ortam ve kayıt altına alınması şartıyla video konferans gibi dijital imkanlar ile de yapılabilecek. Ayrıca bu öğrenciler için de erteleme ve kayıt dondurma imkanı olacak.

09:21

Paylaş

SAĞLIK BAKANI KOCA, SAĞLIK ÇALIŞANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarını tedavi eden hekim ve sağlık çalışanları ile video konferans yoluyla görüştü. Sağlık çalışanlarının neredeyse her gün koruyucu malzeme eksikliğine vurgu yapmasına rağmen Bakan Koca "malzeme dağıttık" dedi.

08:51

Paylaş

İSPANYA VE İTALYA'YA TIBBİ MALZEME YARDIMI

MSB bünyesindeki fabrika ve dikimevlerinde üretilen maske, tulum ve dezenfaktanlar, askeri kargo uçağıyla İspanya ve İtalya'ya gönderildi. Kolilerin üzerinde Cumhurbaşkanlığı Forsu da yer aldı.

08:09

Paylaş

BOTAŞ VE YARGITAYDA ZORUNLU BAĞIŞ

Erdoğan'ın duyurduğu bağış kampanyası için BOTAŞ, işçilere kesinti yapılacağı mesajı attı. Görüştüğümüz işçiler kesinti yapılmaması ya da miktar değişikliği için kuruma başvuru yapmaları gerektiğini belirterek uygulamanın zorunlu gibi durduğunu kaydetti. Yargıtay Başkanlığı ise Erdoğan'ın açıkladığı kampanyaya kurumsal olarak katılacaklarını belirterek çalışanların bağış miktarının belirlendiği bir yazı yayımladı. Yazıda çalışanların belirtilen miktarları göndermesi için IBAN verildi.

07:45

Paylaş

SOSYOLOG BÜLENT KÜÇÜK: İKTİDAR SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI POLİTİKASI UYGULUYOR

Sosyolog Bülent Küçük, iktidarın koronavirüs salgını nedeniyle üzerindeki sorumluluğu atıp çeşitli toplumsal kesimlerin sırtına yüklediğine dikkat çekti. Küçük “Anladığımız kadarıyla, Türkiye’de resmi ismi konulmamış olsa da sürü bağışıklığı -herd immunity- politikası uygulanıyor. Bu şartlarda sınıfsal ve bedensel olarak güçlü olanlar ayakta kalacak “dedi. Küçük, devletin bu seçimiyle orta ve üst sınıfları memnun ettiğine, herkesin değil bizatihi evde kalabilenlerin devleti olduğuna dikkat çekti.

07:18

Paylaş

DİYARBAKIR'DA YURTTAŞLAR SORDU: BU GÜNLER İÇİN AYRILAN BÜTÇE NEREDE?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı bağış kampanyasını Diyarbakırlılarla konuştuk. Devletin yüksek oranlı vergilerin yanı sıra her afette, her özel durumda para topladığını hatırlatan yurttaşlar "Bu günler için ayrılan bütçe nerede?" diye soruyor.

07:05

Paylaş

TEKSTİL İŞÇİLERİ: VİRÜS BULAŞSA SİGORTAMIZ YOK HASTANEYE GİDEMEYİZ

İstanbul Çağlayan'da kayıtdışı tekstil atölyelerinde görüştüğümüz işçilerin anlattıkları salgına karşı ne durumda olunduğunu gözler önüne seriyor. Küçücük atölyelerde 10 kişi çalışan işçiler, hastalık ve açlık ikilimini anlattı.

DÜN NE OLMUŞTU?

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle can kaybı 214'e yükseldi. Vaka sayısı 13 bin 531 oldu. Erdoğan'ın önceki gün başlattığı bağış kampanyasının yankıları sürdü. Kampanyaya "Devlet yardım eder, bağış istemez" diyen çok sayıda kişi tepki gösterdi. Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla yerel yönetimlerin korona virüsüne karşı başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesi için genelge yayınlandı. Genelgenin ardından İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin bahış hesaplarına bloke kondu. Koronavirüs salgını nedeniyle hazırlanan infaz düzenlemesi TBMM'ye sunuldu. TOFAŞ ve Yünsa gibi büyük işletmelerde de üretime ara verildi; Ford Otosan üretime verdiği arayı bir hafta uzattı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa