01 Nisan 2020 00:23

Diyarbakır'da yurttaşlar soruyor: Bu günler için ayrılan bütçe nerede?

Diyarbakır'da yurttaşlar, bağış kampanyası başlatıldığını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Bu günler için ayrılan bütçe nerede?" diye sordu.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Koronavirüs salgını gündemiyle önceki gün gerçekleşen kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yevmiyeyle geçinen ve mağdur olan dar gelirli vatandaşlar için bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin KDV ve prim ödemelerini 6 ay ertelediklerini belirten Erdoğan, gıda sıkıntılarının olmadığını ifade etti. Erdoğan, 7 aylık maaşını ise bu kampanyaya bağışlayacağını açıkladı. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan yurttaşlar, “Bu günler için ayrılan bütçe nerede?​” diye sordu.

"KİM BANA YARDIM EDİYOR?"

15 yıldır esnaf olan ve koronavirüs salgınıyla ekonomik olarak kötü günler geçirdiğini belirten Mürsel Omay, “Deprem oluyor para istiyor. Şimdi değil ki bu sürekli halktan istiyor. ‘3 ay elektriğe zam olmayacak’ dedi, demek her ay zam oluyormuş. Çek ertelemesi yapmıyor. Daha seni krediye zorluyor ‘Git kredi çek borçlan’ diyor. Biz bunu bilmiyor muyuz? Kim bana yardım ediyor ki ben nasıl komşuma yardım edeyim. Milletten zekat istiyor. 2 saat açıklamayı bekledik ‘Para verin’ dedi. Sağlık kurulu ‘Sokağa çıkma’ diyor Cumhurbaşkanı ‘Kalk işe git’ diyor. Bu nasıl bir şey? Eşimle her gün tartışıyoruz ‘İşe gitme’ diye ama ne yapayım borç var mecburum. Eşim haklı ama ben ne yapayım şimdi bir yandan ekmek götürmek zorundayım çoluk çocuğum için” diye konuştu.

"HANİ GÜÇLÜ BİR ÜLKEYDİK?"

Esnaf olan 3 çocuk babası Savaş Kaya ise koronavirüs salgınıyla birlikte işsiz kaldığını belirterek, “Psikolojik olarak iyi değiliz. Evi kira olan insanlar ne yapacak. Önlem yok sokağa çıkma yasağı yaparsa para ödemek zorunda kalacak. Günlük elli lira ile evimi geçindirebiliyorum. Halka 1500 TL para veremiyorsun. Vatandaş her şeye rağmen elinden geleni yapıyor, hükümet ne yapıyor? Devlet böyle günlerde belli olur. Hani güçlü bir ülkeydik. İyi günde herkesin canına minnet” diye konuştu.

"BİR EVİMİZ VAR ONU DA BANKAYA MI VERELİM?"

Koronavirüse karşı alınan önlemlerin ciddiyetsiz olduğunu ifade Kaya, halka bu süreçte ekonomik olarak ayakta kalmaları için verilen önerilerin borç batağı olduğunu söyledi. Kaya, “Bana kredi çektiriyorsun. Bankadan kredi çekip ödeyemezsek ne olacak? Bir evimiz var onu da bankaya mı verelim? Dua edelim eyvallah da, bir ülkenin cumhurbaşkanısın bütçen yoksa Suriye’de ne işin var? 3 çocuğum var. 3 bin TL verse ben 3 ay geçinirim. Sokağa çıkma yasağı ilan edilseydi. Belki bu duruma gelmezdi ülke. Böyle giderse toplum içinde şiddet artacak” diye konuştu. Kaya, son olarak AKP seçmeni olduğunu ama artık bir daha oy vermeyeceğini belirtti.

"NE PARAMIZ VAR NE DE MAAŞIMIZ"

İnşaat işçisi olan Ali Özen ise şehirdeki işsizliğe dikkat çekerek, halkın parasını paylaşması için ilkin maaşlı olması gerektiğini söyledi. Özen, “Bu şehirde kaç tane fabrika var ki maaşımız olsun? Hepimizin çoluk çocuğu kafelerde çalışıyor. Asgari ücret alan kaç kişi var? Ne paramız var ne de maaşımız. Bu felaket 2 ay sürse açlıktan öleceğiz. Ama güçlüyüz biz diyorlar. Madem o kadar güçlü devlet, milletin cebine niye bakıyor. Kendileri lüks içinde biz burada ekmek götürme derdindeyiz. Deprem vergileri nerede çıkarıp versinler halka. Milletin yastığının altını boşalttınız daha canını mı istiyorsunuz? Bu günler için ayrılan bütçe nerede” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Bursa Gemlik’te iş cinayeti: İnşaatın 2’nci katından düşen işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afşin'e üçüncü termik santrale onay verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...